Nanoteknoloji alanındaki nadir eserlerden biri daha piyasaya çıktı. “Gıda Nanobiyoteknolojisi Cilt 1” kitabı Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız 2023 yılının Mart ayında yayınlanmıştı. Şimdi de aynı editör grubu tarafından hazırlanan “Gıda Nanobiyoteknolojisi – Cilt II” kitabı Sidas Yayıncılık tarafından Aralık ayında okuyucuları ile buluştu.
Nanoteknoloji alanında çalışan bilim insanları ve ilgi duyanlar için başucu niteliğinde bir eser diyen kitabın editörlerinden Bartın Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yüzde ikilik dilime giren Doç. Dr. Zafer Ceylan: “Bugün elinizde olan bu eser, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, bilimsel faaliyetlerin çok daha önemli olacağı, Türkiye Yüzyılı kapsamında ikinci yüzyılımızın başlangıcında okuyuculara heyecan ve gururla sunmak istediğimiz bir eser olmuştur. Bu eserde, Bartın Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Alanya Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi olmak üzere Ülkemizin Kuzeyi ile Güneyini, Batısı ile Doğusunu Gıda Nanobiyoteknolojisi kitabında bir araya getirmiştir. Yazarların nanoteknoloji ve/veya biyoteknoloji konularında çalışmaları mevcuttur.”dedi.
Bilim; merak ve insanın bilmek isteme arzusundan doğmuş, Orta Çağ’daki en güçlü düşmanlarını bile yenerek günümüz insanının hayatını kolaylaştıran pek çok olaya temel oluşturmuştur diyen kitabın ikinci editörü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelişen ve değişen bilime gelişen teknoloji eşlik etmiştir. Asırlar önce kullanılmaya başlayan ve çağımıza damga vuran nanoteknoloji ise bilmek isteyen insanın ürettiği ve pek çok soruna çözüm olabilen bir teknolojidir. İşte bu nedenle, bu teknolojiyi anlamak, anlatmak ve yaygınlaştırmak akademisyenlerin görevlerinden birisidir. Bu anlayışla böyle bir eser kazandırmak istedik”
Hayatın her alanında varlığını iyice hissetmeye başladığımız nanoteknoloji, terim olarak ilk kez 1974’te Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır diyen kitap editörlerinden Alanya Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı: “Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Nanoteknoloji, günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır. Bu nedenle kendine has bir ölçüm birimi vardır. Nanometre olarak isimlendirilen bu ölçü birimi; milimetre ya da santimetre gibi belirli bir büyüklüğü tanımlamak için kullanılır. Bir nanometre; bir metrenin milyarda birine eşit ölçü birimidir. Nano parçacık ise 1 ile 100 nanometre boyutlarındaki tek bir maddeyi ifade etmek için kullanılır. Bu parçalar çıplak gözle görülemez. Aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan mikroskoplar ile bakıldığında da görülmesi mümkün değildir.”şeklinde konuştu.
Altı bölümden oluşan kitabın bölüm başlıkları ve yazarları şöyle sıralanıyor; “Nanobiyoteknoloji Gıda Güvenliği-Beslenme- Maliyet- Regülasyonlar” başlıklı birinci bölümü Zafer Ceylan, Raciye Meral, Birol Saygı, Hande Seven Avuk, Can Okan Altan, Mehmet Mustafa Ekin, Cansu Atıcı kaleme aldı. “Nanopartiküllerin Genotoksik Etkilerinin Değerlendirilmesi-Testler” başlıklı ikinci bölümü Mehmet Cengiz Karaismailoğlu yazdı. “Nanotüp ve Gıda Yaklaşımları” bölümünü Ayşe Gürel İnanlı, Özlem Emir Çoban tarafından, “Nanoteknolojinin Gıda Ambalaj Endüstrisinde Kullanılması” başlıklı dördüncü bölümü Elvan Ocak, Abdullah Demirci, Şule Şirin ve 5.Bölüm “Fonksiyonel Gıda Kavramında Nanoprobiyotik ve Nanoprebiyotikler”i Nazik Meziyet Dilek, Halime Alp yazdı. “Biyokimya-Sağlık-Salınım Üçgeninde: Nanopartiküller” başlıklı altıncı bölüm ise Yusuf Ceylan, Kevser Betül Ceylan tarafından kaleme alındı.
Bu eserde nanoteknoloji ile ilgili aklınızda olan pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.