İş dünyasında yaşanan hızlı değişimler, liderlik modellerini de dönüştürüyor. Geleneksel tek beyin liderlik modeli, artık günümüzün değişen ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Bunun yerine, şirketin sürdürülebilir büyümesi için kilit öneme sahip çoklu liderlik & ortak akıl modeli giderek daha yaygın hale geliyor. Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Yılmaz Sönmez’e göre, iş dünyasının yeni liderlik modelin ortak akıl ve istişare kültürü odaklı “çoklu liderlik”.

Küresel riskler ve belirsizlikler başta iş dünyasının en kırılgan halkası olan aile şirketleri olmak üzere tüm şirketlerin stratejik yol haritalarını güncellemelerini gerektiriyor. Yol haritasında belki de en önemli başlık ise geminin kaptan(lar)ına yani şirket liderlerine ilişkin. Bugüne dek bir şekilde geçerli bir model olmayı başaran iktidarın ve karar verme mekanizmalarının tek elde toplandığı liderlik modelleri, riskler ve belirsizliklerle dolu iş dünyasında pro-aktif ve re-aktif aksiyon almaya imkan tanımıyor.

Aile şirketleri danışmanı Dr. Yılmaz Sönmez, yaptığı açıklamada, “İş dünyası, giderek daha karmaşık hale geliyor. Bu karmaşıklıktan başarılı bir şekilde çıkmak için, organizasyonların farklı bakış açılarına ve deneyimlere sahip liderlere ihtiyacı var” dedi.

Dr. Yılmaz Sönmez’e göre çoklu liderlik, aile şirketlerine daha fazla yaratıcılık ve yenilik, daha iyi karar alma ve daha güçlü liderlik avantajlarını sunarken, aile şirketleri bünyesinde yer alan aile bireylerinin farklı deneyim ve yetenekleri, çoklu liderlik modelinin avantajlarını daha da artırabilir.

Çoklu liderlik için iletişim ve eğitime ihtiyaç var

Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez aile şirketlerinde çoklu liderlik modeline geçişin ilk aşamada karmaşık ve sancılı olabileceğini belirterek şöyle dedi;

“Liderler, çoklu liderlik kültürünü desteklemelidir. Liderler, çalışanların fikirlerini ve katkılarını ifade edebilecekleri bir ortam yaratmalıdır. Etkili iletişim, çoklu liderlik kültürünün gelişmesi için önemlidir. Liderler ve çalışanlar arasında açık ve şeffaf bir iletişim olmalıdır. Çalışanlara çoklu liderlik kültürü hakkında eğitim verilmelidir. Bu eğitim, çalışanların farklı bakış açılarını anlamalarına ve çatışmaları yönetmelerine yardımcı olabilir”.

Çoklu liderlik üçüz dönüşüm için anahtar öneme sahip

Çoklu liderliğin üçüz dönüşüm için önemine işaret eden Dr. Yılmaz Sönmez, “ortak akıl ve istişare kültürü odaklı çoklu iderlik aynı zamanda aile şirketleri için üçüz dönüşüm yani kurumsal, dijital ve yeşil dönüşüm için de dönüm noktası niteliğinde. Bugün dönüşen dünyada her üç alanda da şirketlerin ayrı liderlik modellerine ihtiyacı bulunuyor. Dolayısıyla, açıklıkla ifade edilebilir ki, şirketlerin hem kurumsal, hem dijital hem de yeşil liderleri bünyelerinde eğitmeleri, doğru pozisyonlara yerleştirmeleri ve kurumun tamamına bu dönüşüm hikayesini anlatmaları gerekiyor. Bu yönüyle çoklu liderlik, organizasyonların kurumsal, dijital ve yeşil dönüşümünü destekleyen bir model olma özelliğine sahip” dedi.

Çoklu liderlik için profesyonel bakış açısı şart

Aile şirketleri özelinde geleneksel liderlik modelinin aksiyon almak konusunda tıkandığı ve yerini çoklu liderlik modeline bırakması gerektiği belirten Dr. Yılmaz Sönmez, “Özellikle aile şirketleri, çoklu liderlik modelinden yararlanarak, geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlanabilirler. Ancak olası dezavantajlar ve yol kazalarına karşın şirketlerin profesyonel yönetim danışmanlığı desteği almaları özellikle tavsiye edilir. Üçüncü bir göz olarak profesyonel danışmanlar tüm bu sürecin çok daha sancısız, yetkin ve sürdürülebilir büyümeye dönüştürülebilecek şekilde yürütülmesine katkı sağlayacaktır” diyerek sözlerine son verdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın