20’ye yakın ülkeden 1200’den fazla alıcı Türk derisi için Antalya’ya geldi

Deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Antalya Leather&Fur Fashion Show Fuarı 20’ye yakın ülkeden katılım ve 1200’ün üzerinde katılımcıyla kapılarını açtı. Türkiye’den 70 firma ile katıldıkları fuara en yüksek katılımın Rusya’dan ve Ukrayna’dan olduğunu, büyük bir işlem hacmi gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dursun, “Pazarlama konusunda olabilecek bütün pazarları zorluyoruz. Deri ve konfeksiyon sektörü olarak ana pazarlarımız Kuzey ülkeleri, Avrupa’nın soğuk geçen yerleri, Rusya, Ukrayna. Savaş sonrası Rusya’ya ihracattaki düşüşü Amerika ile doldurmaya çalışıyoruz. Hedef pazarlarımız arasında, Latin Amerika ülkeleri, Kore ve İskandinav ülkeleri var.” dedi. Yılın ilk 11 ayında sektör ihracatının 224 milyon dolara ulaştığını kaydeden Dursun, fuarın bavul ticareti ve güney esnafının turizm satışlarıyla 700-800 milyon dolarlık bir pazara hitap ettiğini belirtti. Deri sektöründe beslenme için kesilen hayvanların derilerinin kullanıldığını dile getiren Dursun, asıl tehlikenin tamamen petrokimya ürünlerinden, plastikten, polyesterden oluşan suni deri diye bilinen ürünler olduğunun altını çizdi.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nce (TDKD) düzenlenen 11. Leather&Fur Fashion Show Fuarı, sektördeki Türk firmalarının temsilcilerini yurt dışı pazarının temsilcileriyle bir araya getirdi. Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi’nde kapılarını açan Leather&Fur Fashion Show Fuarı, 20’ye yakın ülkeden 1200’ün üzerinde rekor bir katılımla kapılarını açtı. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dursun yaptığı açıklamada, fuardaki ziyaretçi ağırlığının savaş durumunun devam etmesine rağmen yüzde 80’lik bölümünün Rusya, Ukrayna ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) gelenlerin oluşturduğunu söyledi.

“SEKTÖR RUSYA’NIN AÇIĞINI ABD İLE KAPATIYOR”

Dünyada, 250 milyar dolarlık deri ve deri mamullerin pazar payı olduğunu, Türkiye’nin buradan sadece yüzde 1,8 gibi bir pay aldığını vurgulayan Dursun, bu paydan daha fazla alabilmek için Latin Amerika ülkeleri, Kore ve İskandinav ülkelerini hedef pazarlar arasına aldıklarını belirtti. Dursun, iç piyasada 5 milyar dolarlık bir pazarın olduğunu, bunu geri dönüşüm ve katma değer olarak ihraç ettiklerini dile getirdi.

Sektörün yüzde 70’nin Rusya ve Ukrayna ile ticaret yaptığının altını çizen Dursun, “Rusya’ya yapılan yaptırımlar bizim ilişkimizi bozmadı. Rusların gelip gitmesinden bizim şikayetimiz yok çünkü bizim ana pazarımız kuzey ülkeler. Rusya’ya savaştan dolayı ihracat düştü. Rubleye dönmesi bizim için dezavantaj oldu çünkü ham deriyi dolarla alıyoruz. İhracattaki Rusya açığını Amerika ile kapatmaya çalışıyoruz. Sektörümüz çok ciddi pazar araştırması yapıyor. Şu anda mal satılabilecek her yere her şartı zorluyoruz.” dedi.

“İŞÇİLİK MALİYETLERİ ÜRÜNÜN MALİYETİNİN YÜZDE 60’I”

Deri ve konfeksiyon sektörünün ana pazarları arasında Avrupa Birliği’nin birinci, ABD’nin ikinci ve Rusya’nın üçüncü sırada olduğunun bilgisini paylaşan Dursun, en büyük rakiplerinin ise Çin olduğunu ifade etti. Dursun, “Üretilen ürünün içerisinde sadece işçilik payı yüzde 60’ı buluyor. Bunun içinde ayrıca kullandığımız mamul, elektrik, su enerji fiyatları da var. Durum böyle olunca pazarlarımızı kaybetme durumuna geliyoruz. Artan maliyetlerimiz karşısında, Çin’in agresif fiyat politikası ile yarışma durumunda değiliz. Şu anda sektörün resmi ihracatında yüzde 15, bavul ve güney ihracatında da yüzde 50’ye yakın kayıp var. Bu sektörü geri dönmeyecek şekilde kaybedebiliriz. Yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi uygun maliyetli krediye ulaşım. Sektörümüzde işçilik maliyetleri TL, geriye kalan her şey dolar. Mevcut kur fiyatları bizi çok zorluyor. Yüksek kur talebimiz yok sadece artan maliyetlere paralel bir kur politikası bekliyoruz.” dedi.

“11 AYDA İHRACAT 224 MİLYON DOLARA ULAŞTI”

Geçen yıl deri konfeksiyonda ihracatın 236 milyon dolarla yılı tamamladığını kaydeden Dursun, deri ve deri mamulleri olarak 2022 yılını, 2 milyar doların üzerinde bir rakamla kapattıklarını yineledi. Bu yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre deri konfeksiyonda ihracatın yüzde 2 artışla 224 milyon dolara ulaştığını belirtti. Dursun, “İhracatta yaşanan bu artışın sebebi kilogram başı fiyatlarının 136 dolara ulaşmasından kaynaklanıyor sadece. Ham madde fiyatlarında, işçilik maliyetlerinde yaşanan artışlar fiyat politikamızı çok fazla etkiledi. Fiyat belirleme noktasında yaşadığımız sıkıntı sektörümüzü oldukça zora sokuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’DE VEGAN ADI ALTINDA 2 MİLYON ADET SUNİ DERİ ÜRETİLİYOR”

Deri sektöründe kullanılan ürünler için hayvan kesildiği ve katliam yapıldığı şeklinde yanlış algının olduğunu dile getiren Dursun, “Biz sadece atık, çöpe atılan bir ürünü katma değeri olan bir ürün olarak ekonomiye katıyoruz. Eğer böyle bir algı varsa bize karşı değil, et yiyenlere karşı oluşması lazım. Hiçbir hayvan derisi için kesilmiyor, eti için kesiliyor. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi lazım. Asıl tehlike ise, tamamen petrokimya ürünlerinde; plastikten, polyesterden oluşan suni deri diye bilinen ürünlerde. Türkiye’de her yıl vegan adı altında 2 milyon adet suni deri üretiliyor. Özellikle pandemiden sonra yaratılan algı ile bu pazar hızla ivme kazandı. Biz dünyanın en büyük geri dönüşümcü sektörlerinden biriyiz. Geri dönüştürüp ihracata katkı sağlıyoruz.” dedi.

“ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRDIK”

Değişen iklim koşullarına göre ürün çeşitliliğini artırdıklarını kaydeden Dursun, “Biz 70 grama 100 grama ceket satabiliyoruz. 18-20 derecelerde giyilebilecek ürünlerimiz var. İhracat rakamlarımızda da ince mal satışları kalın mal satışlarını geçmeye başladı, sanayimiz buna adapte oluyor zaten. Daha ince daha hafif ürünlere ağırlık veriyoruz ve talep o şekilde geliyor. Deri konfeksiyon sektörü olarak müşteriye özgü ürün yapıyoruz, müşteriye göre koleksiyon yapıyoruz. Şu anda her konsepte uygun ürün yapıyoruz ki biz onun için rekabetten çok çekinmiyoruz. Sonuç olarak bu inovasyonu sağladık. Dünyanın en büyük markaları hepsi Made in Turkiye derisini alıyorsa demek ki bir farklılığımız var. Deri konfeksiyon olarak dünyada bir numarayız, İtalya’ya bile ürün satıyoruz.” dedi. Dursun, son olarak önümüzdeki dönemde Norveç’te düzenlenecek bir etkinliğe milli katılım gerçekleştireceklerini ve 10-12 firma ile gideceklerini belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın