Coğrafi Bilgi Sistemleri alanında, Türkiye’nin öncü kuruluşu Başarsoft tarafından 16’ncısı gerçekleştirilen ‘Teknoloji Günü’nde, harita ve konum bazlı teknolojilerin bugünü ve gelecek projeksiyonları konuşuldu

Köyler dahil toplam 982 bin kilometre yol ağında, 17.1 milyon kapıdan, 4 milyondan fazla işletme ve kurumun koordinatları dahil yaklaşık 500 başlıkta, Türkiye’nin en güçlü ve güncel veri tabanına sahip Başarsoft, navigasyon ve coğrafi iş zekası yazılım ürün ve çözümleri ile hizmet sunuyor. 2007 yılından bu yana Google’ın Türkiye’deki resmi harita sağlayıcısı olan Başarsoft, her yıl yaptığı Başarsoft Teknoloji Günü’nü bu yıl Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirdi. Etkinlikte başta navigasyon olmak üzere, akıllı şehir ve altyapı şebeke yönetimi, lojistik ve rota optimizasyonu, saha iş gücü ve yönetimi, konum bazlı karar destek sistemleri konu başlıklarında, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde kullanılan Başarsoft çözümleri, örnek sunumlarla anlatıldı. 

Etkinliğin açılış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yönelik gerçekleştirdikleri yazılım hakkında bilgiler verdi. Kalp krizi geçiren birisi için dakikaların çok önemli olduğuna dikkat çeken Küçükpehlivan, geliştirdikleri yazılım ile 112 Çağrı Merkezi’ne gelen aramanın konum bilgisinin anında ambulansa ulaştırıldığı ve bu sayede ambulansın olay yerine ulaşmasında, net bir dakikalık zaman kazandırdıklarını söyledi. Yine olay yerine yetişme kaygısı ile birçok ambulans kazasının da yaşandığını belirten Küçükpehlivan, geliştirdikleri bu altyapı sayesinde ambulansların dahil olduğu kaza oranlarının da yüzde 50 oranında azaldığını vurguladı.

Açılış konuşmalarında söz alan CBS Genel Müdürü Ömer Alan da CBS ve akıllı şehir konularında ortak akıl ile yol haritası oluşturmak için bir eylem planı geliştirdiklerini söyledi. Ulusal Akıllı Şehirler Eylem Planı’nın çevre, sağlık, altyapı gibi 16 bileşenden oluştuğunu belirten Alan, özellikle Türk Devlet Teşkilatı ve Körfez ülkelerinde Türk firmalarının daha fazla yer almaları hususunda ciddi gayret içinde olduklarını kaydetti. İnsan odaklı hizmet anlayışını esas aldıklarını ve noktada kamu-özel sektör iş birliğine önem verdiklerini belirten Alan, bu amaçla ‘akillisehirler.gov.tr’ adresini kurduklarını sözlerine ekledi.

Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp ise konuşmasında küresel sorunlar ve teknolojik gelişmelere vurgu yaptı. Dünya genelinde küresel sorunların daha fazla gündeme gelmesine Dubai’de gerçekleşen ‘Dünya İklim Değişikliği Konferansı’na 80 bin kişinin katılmasını örnek gösteren Alp, artan küresel sorunlar karşısında, geometrik oranda artan teknolojik gelişmelerle de çözümler arandığını söyledi.  Özellikle yapay zeka, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti ve 5G gibi alanlarda yaşanan baş döndürücü teknolojik gelişmeler ile artık dijital ikiz şehirler geliştirilebildiğini ve bu sayede sorunlar karşısında alınacak tedbirlerin yansımalarının simüle edilebildiğini kaydetti.

MÜŞTERİ DAVRANIŞLARI DEĞİŞİRKEN, ŞİRKETLER SABİT KALMAMALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan da konuşmasında artan kentleşmeye dikkat çekti. Tancan, “Artan kentleşme pek çok sorunu beraberinde getirse de; paralel şekilde ilerleyen teknolojik gelişmeler de efektif ve akıllı çözümlere imkan tanımakta. Günümüzden geleceğe bir projeksiyon yapmamız halinde, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin, beraberinde dijitalleşmenin ve ardından akıllı şehirleşme süreçlerinin, çok daha fazla hız ve kapsamda hayatımızda yer alacak” dedi.

Coğrafi Bilgi Teknolojilerinin önemini vurgulayan Tancan, “Bu süreçte göz önünde bulundurmamız gereken iki başlığı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlar, yerli yazılım ve veri güvenliği konuları. Artan dijitalleşme ile yüksek boyutlarda toplanan verinin, herhangi bir afet ya da uluslararası kriz durumunda korunması, yönetilmesi ve hizmetlerin devamlılığının sağlanması da, çok daha kritik önem arz eder bir hale geldi” diye konuştu.  

PTT’de Başarsoft’la çalışacak

Öte yandan 200 farklı sektöre hizmet veren Başarsoft, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum datalarını da yüzde 100 oranında tamamlamış durumda. Günümüzde her 100 kargonun 95’inin tesliminde Başarsoft harita altyapısı kullanılırken; yakın zamanda imzalanan anlaşmalar ile artık PTT ve global pazarın en büyük lojistik firması da kargo teslimlerini Başarsoft ile gerçekleştirecek. Ayrıca kargo tesliminde yeni bir süreç başlatan Başarsoft, müşterinin talebine göre kargo tesliminin istenen gün ve saat dilimleri arasında yapılmasına da sağlayacak.                                     

Başarsoft, Esri Türkiye’nin iş ortakları arasına katıldı

Çeyrek asrı aşan deneyimi ile hayata ve ekonomiye değer katan Başarsoft ürün ve çözümleri, artık sektörün dünya lideri ‘Esri’ üzerinde de çalışacak. Başarsoft, Esri ile yaptığı anlaşma ile Coğrafi Bilgi Sistemlerinde uluslararası pazarın güçlü bir oyuncusu haline geliyor. Başarsoft ürün ve çözümleri, artık Esri üzerinde de çalışacak. Yapılan anlaşma ile başta Türkiye olmak üzere, özellikle Esri ürünü kullanan altyapı dağıtım firmaları, Başarsoft tarafından desteklenmeye devam edecek. 

 

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın