Türkiye-Vietnam İş Forumu, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aksoy, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Murat Atik ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 30 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. 

DEİK, Vietnam Planlama ve Yatırım Bakanlığı ve Vietnam Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen Türkiye-Vietnam İş Forumunda, Binh Phuoc, Binh Dinh ve Phu Yen Eyaletlerindeki iş ve yatırım fırsatları ile gaz, tekstil ve hava ulaşım sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. 

Pham: “Türk iş insanlarının Vietnam’da yatırım yapmasını umuyoruz”

Vietnam Başbakanı  Pham Minh Chinh, Vietnamlı ve Türk sanayicilerin benzerlik gösterdiğini söyleyerek, “Bizler Türkiye’nin oldukça sürdürülebilir şekilde nasıl hızla büyüdüğünü gördük, buna şahit olduk. Türkiye’nin gerçekten oldukça rekabetçi konuma geldiğinin farkındayız. Bunu memnuniyetle izliyoruz. Türkiye, dünyadaki ilk yirmi ekonomiden biri haline geldi. Net söylemek gerekirse bu da gerçekten gurur duyulacak ve hayran olunacak bir şey” dedi. Vietnam’ın Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel durumda olduğunu vurgulayan Pham, “İki ülkenin de özellikle ticaret ve ekonomik ilişkileri konusunda çıtanın artırılması konusuna değindik. İş birliği yapılması yönünde niyetlerimizi belirttik. Böylece ikili ilişkilerimiz gelişecek ve bu ilişkileri, politika, ekonomi, ticaret, yatırım gibi alanlara taşıyarak kapsamlı bir büyüme gerçekleştireceğiz” dedi. Vietnam’ın bağımsız bir ekonomiye sahip olduğunu aktaran Pham, bölgesindeki ülkelerden 17’siyle dış ticaret anlaşması imzaladığını  belirterek, “Vietnam, aynı zamanda her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek şekilde Türkiye’yle de potansiyel bir dış ticaret anlaşması imzalamak niyetindedir. Türk iş insanları ve girişimcilerinin Vietnam pazarına katkı sağlamasını, yatırım yapmasını umuyoruz” dedi.

Kacır: “Vietnam, Türk yatırımcılar için Asya’daki üretim merkezi olmaya aday”

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, Asya’ya açılmayı düşünen yatırımcı, müteahhit ve sanayiciler için Vietnam’ın giriş kapısı işlevi göreceğini aktararak, “Türkiye’miz ise Vietnam açısından Avrupa Birliği (AB) ile tesis edilen Gümrük Birliği ve imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarıyla yaklaşık 1 milyar kişilik pazara ulaşabilme imkanı sağlayan konumda” dedi. Kacır, iki ülke arasındaki coğrafi uzaklığa rağmen ortak girişimler ve yatırımlarla, birlikte iş yapma kültürünün geliştirilebileceğini söyledi. Türkiye’ye büyük bir sanayi ve teknoloji altyapısı inşa edildiğini aktaran Kacır, “Son üç yılda dünya ekonomisi yüzde 7 büyürken Türkiye ekonomisi yüzde 20 büyüdü. Bu büyüme, imalat sanayimizin her alt sektörünün ihracat başarılarına yansıdı. 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatımız, 254 milyar dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı” dedi. Girişimcilik ekosisteminin “Avrupa’nın yıldızı” olarak ifade edildiğine dikkati çeken Kacır, Türkiye’nin son dört yılda milyar dolar değerlemeyi aşan 7 Turcorn ve 10 milyar dolar değerlemeyi aşan 2 Decacorn ortaya çıkardığını söyledi. Türkiye’nin savunma sanayisinde gelinen noktanın tüm ülkeler tarafından takdirle karşılandığını belirten Kacır, Türkiye’nin milli ve özgün savunma sanayisi ürünlerinin, savaşların gidişatını ve jeopolitik dengeleri değiştirecek unsur haline geldiğini aktardı. Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması, bankacılık hizmetlerinin hızlandırılması için dijital alanda iş birliği ve Türk çalışanlarına vize ve çalışma izinlerinin sağlanmasıyla ekonomik alandaki iş birliğinin güçleneceğine dikkati çeken Kacır, Asya ile kuvvetli ticari bağlantıları olan Vietnam’ın, Türk yatırımcılar için Asya’daki üretim merkezi olmaya namzet olduğunu dile getirdi.

Ağar: “Türkiye ve Vietnam önemli bir üs olma potansiyelini taşıyor”

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Vietnam’ın yaklaşık 104 milyonluk genç nüfusuyla Asya’nın gelecek vadeden ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, “Vietnam ekonomisi geçtiğimiz 10 yılda, salgın koşullarına rağmen yıllık ortalama yüzde 6’nın üzerinde büyüme kaydederek milli gelirini ikiye katlamayı başardı. Aynı dönemde dış ticareti dengeli bir şekilde cüzi bir fazlalıkla büyümesini sürdürdü. İhracatını ise 5’e katladı. Son dönemde taraf olduğu, çok taraflı, ticari ve ekonomik anlaşmalar Vietnam’ın yükselişini ve küresel üretim zincirlerindeki rolünü kuvvetlendirdi” dedi. İki ülkenin bulunduğu konumun önemini vurgulayan Ağar, “Ülkelerimizin bu yükselişini iş birliği fırsatına çevirerek kendi bölgelerimizde sahip olduğumuz avantajları da kullanarak Asya’nın en batısında yer alan Türkiye’nin, Vietnam’ın AB’ye erişiminde en doğusunda yer alan Vietnam’ın ise ülkemizin Asya Bölgesi’ne açılmasında önemli bir üs olma potansiyelini taşıyor” dedi.

Aksoy: “Türk iş dünyasının Vietnam’da “Sanayi ve Teknoloji Parkı” kurabileceğini düşünüyoruz.”

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aksoy ise, “Hanoi’nin kardeş şehri Ankara’da sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl aynı zamanda Vietnam ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 45. yılı. Türk iş dünyası olarak, 45 yıldır dostluğumuzun sürdüğü Vietnam’ın iş dünyasıyla  daha yakın iş birliği içinde olmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, coğrafi olarak uzak olmamıza rağmen son yıllarda canlılık kazandı. Türkiye’nin önde gelen firmalarının Vietnam’da yatırım yaptığını ve büyük işlere imza attığını memnuniyetle takip ediyoruz” dedi. Türkiye ile Vietnam arasında yaklaşık 2,4 milyar dolara yakın bir ticaret hacminin olduğunu belirten Aksoy, “Yıllık 4 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz olmakla birlikte, potansiyelimiz bu rakamın çok üzerinde. İş dünyası olarak ticaret hacmimizi artırmak için daha çok çaba sarf edeceğiz. Gıda, sağlık/bakım ürünleri, tekstil, inşaat malzemeleri, makineler, yüzer enerji üretim gemisi hizmetleri gibi ihracatımızda potansiyel arz eden ürün ve hizmetler konuların üzerine daha fazla eğilmeliyiz. Türk iş dünyasının Vietnam’da “Sanayi ve Teknoloji Parkı” kurabileceğini, buradan Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) ülkeleri ile ABD’ye ürün satılabileceğini düşünüyoruz. Vietnamlıların turistik destinasyonlarında Türkiye yükseliş trendinde. Türk iş dünyamız için Vietnam’da; altyapı inşaatları, yenilenebilir enerji, nanokompozit gibi yenilikçi malzemeler, kuru-yaş meyve, akuakültür yetiştiriciliği gibi alanlarda yatırım fırsatları bulunuyor. Savunma sanayii, dijital dönüşüm ile özellikle fintech ve e-ticaret alanlarında da iş birliği fırsatları bulunuyor” dedi.

DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Murat Atik ise, “Türkiye-Vietnam İş Konseyi olarak, karşı kanat kuruluşu Vietnam Ticaret ve Sanayi Odası ile sınırlı kalmayarak hem T.C. Hanoi Büyükelçiliğimiz hem de Vietnam Ankara Büyükelçiliği ile yakın temas halindeyiz. İş Konseyi olarak, Türkiye ile Vietnam arasındaki ticari ilişkilerinin gelişmesi, ticaret hacminin artırılması ve dış ticaret açığının kapanmasına katkı sunmak üzere, üyelerimizin Vietnam’ı yakından tanıması ve iş birliği fırsatları için toplantılar düzenliyoruz.  Türk sanayici ve yatırımcıları Vietnam’a özel ilgi gösteriyor. Türkiye’nin önemli şirketleri Vietnam’da yatırım yapıyor, mega projeler diyebileceğimiz büyük işlere giriyorlar. Dünyada iyi bir üne sahip Türk inşaat firmalarını Vietnam’ın daha çok projesinde görmeyi arzu ederiz.  Raylı sistemler alanında Türkiye ile Vietnam arasında iş birliği fırsatları bulunuyor” dedi. 

Forumda, “Sun Tren ile Vietnam Ticaret Ofisi” ve “Vestel Beyaz Eşya San. ve Tic. A.Ş. ile Dong Tam Trading and Construction” iş birliği anlaşması imzalandı. Türkiye-Vietnam İş Forumu, IC İçtaş İnşaat sponsorluğunda düzenlendi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın