32. yılında plastik sektörünü rekor katılımla İstanbul’da buluşturan Plast Eurasia Fuarı’nın açılışında konuşan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “2024 yılında TÜYAP iş birliğiyle yapacağımız yeni geri dönüşüm fuarımız RePlast, Yeşil Teknolojilerde Türkiye’nin önünü açacak” dedi

Plast Eurasia İstanbul 2023 Fuarı, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) iş birliğiyle bu yıl 32. kez düzenlendi. 22 Kasım’da ziyaretçilerine kapılarını açan Fuar, 25 Kasım Cumartesi akşamına kadar sektör temsilcilerini ağırlayacak. Plastik sektöründe, dünyada her yıl düzenlenen fuarlar arasında en büyük ikinci, Türkiye’nin ise en büyük fuarı olan Plast Eurasia, bu yıl rekora imza attı. Toplam 14 holde, 120 bin metrekarelik alanda, 43 ülkeden 1400 firma ve firma temsilcisinin katılımıyla düzenlenen Fuar, dünyanın dört bir yanından gelen plastik sektörünün aktörlerini İstanbul’da buluşturuyor. Bu yılki toplam katılımın yüzde 15’i yurt dışından oluştu.

Plast Eurasia Fuarı’nın açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Hasan Büyükdede (önceki dönem), İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna, SEPA Başkanı Hakan Özhuy, BAGİDER Başkanı Ceyhun Müstecaplıoğlu, PROMOSİAD Başkanı Ömer Ertemiz, PAGDER Başkanı Selçuk Gülsüm, EVSİD Başkanı Talha Özger, UKUB Başkanı Şahan Eçin ve İGEDDER Başkanı Yüksel Yılmaz’ın da aralarında olduğu çok sayıda sektörel dernek ve sivil toplum örgütü başkanı katıldı. Törenin ev sahipliğini yapan TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, yaptığı konuşmada; PAGEV ile 32 yıldır devam eden iş birliğinin, Plast Eurasia Fuarı’nı marka haline getirdiğini söyledi. Böylesine büyük bir fuarı yapmanın kolay olmadığına değinen Ünal, fuarı 32 yıldır devam ettirmenin asıl sürdürülebilir başarı olduğunu söyleyerek PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’na ortaya koyduğu ortak iş yapma kültürü için teşekkür etti.

YEŞİL EKONOMİ TRENDİ RePlast İLE FIRSATA DÖNECEK

Plast Eurasia Fuar açılışında konuşan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; uluslararası kongreler, toplantılar, fuarlar ve sektörün önünü açacak çalışmalarla değer yaratmayı hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu: “Öncelikle yıllardır ortak akılla iş birliği yaptığımız TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülen Ünal’a teşekkür ediyorum. Dünyada 4 önemli ana trend var. Dijitalleşme, Sağlık Teknolojileri, Finans Teknolojileri ve Yeşil Teknolojiler. Yükselen bu trendler üzerinde çalışan firmalar, diğerlerine göre daha hızla büyüyeceklerdir. Söz konusu trendler içinde Yeşil Teknolojiler, plastik sektörümüzü yakından ilgilendiriyor. Atık Yönetimi ve Geri Dönüşümün içinde yer aldığı Yeşil Teknolojiler trendi dünya ticaret dengesini değiştiriyor. Plastik geri dönüşümünde Türkiye’nin önemli bir gücü var. Avrupa’daki yeşil mutabakatın özünde, geri dönüşüm var. Avrupa’daki döngüsel ekonomi kapsamında geri dönüşüm ciddi önem kazandı ve atıklar artık stratejik hammadde. Avrupa, atıklarının başka ülkelere gitmesini istemiyor, hatta bu alanda tekelleşmeyi hedefliyor. Otomotivden tekstile ve ambalaj sektörüne kadar her alanda yapılan üretimin içinde belli oranlarda geri dönüştürülmüş hammadde kullanmak gerekiyor. Şimdilik gönüllülük esasına göre devam eden geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı yakın zamanda zorunlu hale gelecek. Bu kapsamda ortaya çıkan fırsatları Türkiye lehine değerlendirmeyi hedefleyen PAGEV, fuarcılıkta 32 yıldır iş birliği yaptığı TÜYAP ile yeni bir ortaklık yaparak RePLast Eurasia Fuarı’nı yapma kararı aldı. PAGEV öncülüğünde kurduğumuz PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği, TÜYAP ile iş birliğine giderek RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Hammaddeleri Fuarı’nı gerçekleştirecek. İlki önümüzde yıl, 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek Fuar; Türkiye’nin, yeşil dönüşümde öncü rolünü devam ettireceğinin ve bu yarışta en önde olmak için iddiasını ortaya koyacağının belgesidir. PAGEV olarak yönetiminde yer aldığımız Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği’nin (EUPC) de desteğini aldığımız ve uluslararası katılımla gerçekleştirilecek fuarımız plastik geri dönüşüm teknolojileri ve hammaddelerinin yeniliklerinin sergileneceği merkez haline gelecek. Dünyadaki yeşil dönüşüm yarışında Türkiye’yi öne geçireceğine inandığımız fuarımızın, sektöre önemli kazanımlar sağlamasını ön görüyoruz. Uluslararası marka haline gelecek RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Hammaddeleri Fuarı Türkiye’nin Yeşil Dönüşüm konusunda attığı adımları hızlandıracak”.

YATIRIM İÇİN SANAYİCİNİN ARSA İHTİYACI VAR

Plast Eurasia’nın açılışında konuşan Dr. Hasan Büyükdede, plastik sektöründen gelen biri olarak son yıllarda endüstrideki gelişimden memnuniyet duyduğunu ve giderek öne çıkan geri dönüşüm sektörünün desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yeni yatırımlar için geri dönüşüm tesislerine ihtiyaç olduğunun altını çizen Büyükdede, buna ilişkin ihtisas organize sanayi bölgeleri oluşturulması gerektiğine işaret ederek yeni yatırımlar için sanayicinin arsaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

GERİ DÖNÜŞÜMDE HEDEF 5 MİLYON TON

Plast Eurasia Fuar açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 32 yıldır başarıyla iş birliği yaparak sektörün önünü açan PAGEV ve TÜYAP’ı tebrik ederek 2024’te gerçekleştirilmesi planlanan yeni geri dönüşüm fuarı RePlast’ın hayırlı olmasını dileyerek şöyle konuştu: “Plastik sektörü, çevresel kirlilikle ilgili ön yargıları kırmak için yeni stratejiler geliştirmeli. Geri dönüşüm sektörüyle ilgili atık işleme kapasitesi bugün itibariyle 1.5 milyon ton olan Türkiye, 2030 yılına kadar 5 milyon tonluk kapasiteye ulaşmak için gerekli olan geri dönüşüm hammadde kaynağına erişmek için tedarik kaynaklarını iyi planlamalı”.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın