EPDK ve Elder koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde gerçekleştirilen, bu yıl 400’e yakın projenin katılım gösterdiği Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın demo günü Ankara’da geniş bir katılım ile yapıldı. Finale kalan 20 projenin sahnede sunulmasının ardından jürinin değerlendirmeleri sonucunda, Elder’in 800 bin TL’lik özel ödülünü paylaşan ilk üç girişim Charge4Future, Buradayım ve BugBounter oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde enerji sektörüne yönelik proje geliştiren girişimleri desteklemeyi amaçlayan “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı”nın kazananları belli oldu. Sürdürülebilir enerji teknolojileri, arz güvenliği, elektrik sektöründe dijital dönüşüm, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, iş sağlığı ve güvenliği, siber güvenlik, tüketici memnuniyeti ve benzeri birçok alanda güncel yaklaşımlarla enerji sektörüne yön verecek yenilikleri barındıran enerji girişimleri arasından yapılan değerlendirme sonrasında ilk 3’e giren projelere toplamda 800 bin TL’lik Elder özel ödülü verildi.

Bu yıl 400’e yakın projenin katılım gösterdiği Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın demo günü Ankara’da gerçekleştirildi. Jürinin finale kalan 20 proje arasında yaptığı değerlendirmeler sonucunda birinci olan “Charge4Future” girişimi 400 bin TL, ikinci olan “Buradayım” girişimi 250 bin TL ve üçüncü olan “BugBounter” girişimi ise 150 bin TL’lik ödülün sahibi oldu.  İlk üç girişimciye ödülleri sırasıyla EPDK Ar-Ge Komisyonu Başkanı Serkan Doğan, Elder Genel Sekreteri Özge Özden ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Arzu Eryılmaz tarafından takdim edildi. Kazanan girişimler Elder’in 800 bin TL’lik ödül ödülünün yanı sıra 13-14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleşecek olan Big Bang Startup Challenge’ta 1 milyon TL’lik Elder Özel Ödülü’nden pay alma ve şirketlerle yeni işbirliklerine imza atma fırsatını da yakaladı.

“ÜLKENİN GELECEĞİNİ İNŞA ETMEYE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR ADIM”

Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, Enerjim Sensin Programının ülkenin geleceğini inşa etmeye yönelik önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, “Enerji sektörü; teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliğine yönelik hayata geçirilen politikalar sonucunda baş döndürücü bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Özellikle son dönemde yaşadığımız jeopolitik krizler ve küresel tedarik zincirlerindeki değişimler ile farklı ülkeler tarafından açıklanan karbon net sıfır hedefleri enerji sektörünü farklı sınavlarla karşı karşıya bırakıyor. Enerji sektörünün bu sınavlardan başarıyla geçmesi ancak ve ancak girişimcilerimizin yenilikçi fikir ve projelerine, onların ortaya koyduğu çözümlere sahip çıkmasıyla mümkün olacaktır ” değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık olarak, Ar-Ge alanında atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak gördüklerini ifade eden Şatıroğlu sözlerine şöyle devam etti:  “Elektrik dağıtım sektöründeki mevcut sorunların çözümü, yeni teknolojilerin ve yenilikçi yaklaşımların kullanılmasını gerektiriyor. Yeni teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlar ise Ar-Ge ile geliştirilebiliyor. Türkiye büyüdükçe elektrik kullanımı da doğru orantılı olarak artarken elektrik, enerji kullanımının en temel formu haline geliyor. Bu durum yeni taleplerin karşılanabilmesi, yeni şebekelerin yapılabilmesi ve elektriğin kaliteli ve kesintisiz arzı için daha fazla çaba gösterilmesini zorunlu kılıyor. Bakanlık olarak, Ar-Ge alanında atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görüyoruz. Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar israf değil, ülke ekonomilerine değer katan faaliyetlerdir. Artık, enerjinin yeterliliğine ve emre amadeliğine odaklanmak yeterli değil. Enerjinin çevreyle uyumlu şekilde üretilmesi, verimliliğin artırılması, kayıp ve kaçakların azaltılması konularının da odak noktamızda olması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen 2053 Karbon Net Sıfır hedefi doğrultusunda Bakanlık olarak enerji sektöründe net sıfır hedefini sağlayacak politikaları devreye alıyoruz. Çalışmalarımızdaki en önemli başarı faktörünün çevre dostu yeni teknolojileri geliştirerek önce insanımıza sonra da ekonomimize kazandırmak olduğuna inanıyoruz.”

“GENÇLERİMİZE ÖNEMLİ BİR KAPI AÇTI”

Teknoloji perspektifinde güneş ve rüzgar santralleri, elektrikli araçlar ve şarj istasyonları ve son olarak enerji verimliliği ve depolama sistemleri gibi günümüzün teknolojilerine odaklanırken; aynı zamanda yeşil hidrojen, füzyon, karbon yakalama ve depolama gibi geleceğin üretim teknolojilerine yönelik de Ar-Ge faaliyetlerinde bulunduklarını dile getiren Şatıroğlu, “Tüm bu alanlarda yerli sanayilerin ve ulusal girişimci ekosistemlerinin hayata geçirilmesi olmazsa olmazımız. Bunun için uluslararası iş birliklerinin sağlayacağı sinerjinin ve çarpan etkisinin de pek tabi ki farkındayız. Bununla birlikte her vesile ile dile getirdiğim gibi bizim en değerli sermayemiz insan kaynağımız. İnsanımızın zekâsı ve girişimcilik gücü bizleri her defasında cesaretlendirirken birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Gençlerimizin ürettiği fikirlerin ticarileştirilmesi için kamu ve özel sektörün tam destek vermesi gerekmektedir. Bu kapsamda, Enerjim Sensin Programı gençlerimize önemli bir kapı açmıştır” ifadesini kullandı.

“2022’DE GİRİŞİMLERİN ALDIĞI YATIRIM TUTARI 30 MİLYON TL’Yİ BULDU”

Enerjim Sensin Hızlandırma Programı ile enerji sektörü ile girişimcileri buluşturduklarını ifade eden Elder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Memet Atalay da “EPDK ve derneğimiz koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde devam ettiğimiz programımıza bu yıl 400’e yakın başvuru aldık.  Jürimiz gelen projeler arasında 170’ini değerlendirme sürecine alırken 60 girişim hızlandırma programımız kapsamında sektör profesyonellerinden aldıkları eğitim ve mentorluk süreçlerine dahil edildi. Bugün ise o büyük gündeyiz! Bugün gerçekleştireceğimiz Enerjim Sensin final sahnesinde yer alacak 20 girişim, projelerini gerek bu sahnede gerekse fuaye alanında bizlere aktaracak ve toplamda 800 Bin TL tutarında ödül için yarışacak. 2018 yılından bu yana Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nı yürütüyoruz. Burada ödül alan ya da yatırımcıların ilgisini çeken projeler sektörün enerjisine dönüşüyor. Gerçekten çarpıcı sonuçlar var. Örneğin, geçen yıl Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’na başvuran girişimler arasından 50’si program çerçevesinde desteklendi. Bu desteklerle birlikte bugün girişimlerin cirosu 40 milyon TL’yi, değerlemeleri ise 500 milyon TL yani yarım milyar TL’yi geçti. Söz konusu girişimlerin aldığı yatırım tutarı ise 30 milyon TL’yi buldu. Ve büyük bir gururla söylüyorum ki; 5 girişim de ‘küresel pazara’ açılma fırsatına sahip oldu” diye konuştu.

“ELDER OLARAK DEĞİŞİME LİDERLİK EDİYORUZ”

“Hızlı bir dönüşüm çağında bulunuyoruz. Bu değişim sürecinde, yeşil enerji, dijital dönüşüm ve dünya genelinde yakından takip edilen yeni teknoloji gibi ana trendlere yönelik kesintisiz bir desteğin temsilcisi olarak hareket ediyoruz” diyen Atalay sözlerine şöyle devam etti:

“Elder olarak, bu değişime liderlik ediyor, sektörel ihtiyaçları önceden görerek yerli ve milli çözümler üretmek üzerine projeler geliştiriyoruz. Elder olarak, bugüne kadar 34 ulusal fonlu Ar-Ge Projesinin koordinatörlüğünü üstlendik. Sektörümüzün en büyük ve en etkili Ar-Ge projelerinde koordinatörlüğünü üstlendiğimiz toplam proje bütçesi; tamamlanan ve devam eden projeler için güncel değeri ile 636 Milyon TL’ye ulaştı. Uluslararası fonlu projelerde de ise sadece Elder payı olarak yaklaşık 1,5 milyon Euro’luk bir hacme ulaştık. Sektör olarak; kesintisiz, kaliteli ve çevreyle uyumlu bir elektrik dağıtım hizmeti sunmak en büyük hedefimiz. Dağıtım şirketlerimiz de ülke genelinde devasa bir şebekeyi yöneterek, tüketiciye dokunarak ve tüm değer zinciri ile etkileşimde bulunarak sektördeki dönüşümün kilit noktasını oluşturuyor. Böylesine büyük bir operasyonu inovasyon ve teknoloji desteği olmadan yürütmek imkânsız. Bunu da yerli çözümler ile sağlamak önceliğimiz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz programımızda katılımcı ve nitelikli proje sayısındaki artış “Enerjim Sensin” programını Türkiye’de girişimcilik alanındaki en önemli markalardan biri haline getirme idealine bizi bir adım daha yaklaştırıyor.”

“8 GİRİŞİMİ EKOSİSTEM İLE BULUŞTURACAĞIZ”

Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın Demo Günü’nde konuşan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “İTÜ ARI Teknokent olarak sektörel kümelenmeler yaratarak girişimlere seslenmek, sektörle buluşmalarını sağlamak paha biçilemez oluyor. Enerji dikeyinde EPDK ve Elder’le yürüttüğümüz iş birliğimiz de bu anlamda çok kıymetli” değerlendirmesinde bulundu. Dikbaş, “Firmalarımıza ve girişimlerimize, içerisinde her desteği bulabilecekleri bir ekosistem sunuyoruz. Bu ekosistemin bir parçası olarak, İTÜ’nün mühendislik altyapısının da katkılarıyla teknokentimizde sadece bir binamızı 45 farklı firmanın yer aldığı enerji kümelenmemiz oluşturuyor. Her geçen yıl daha fazla katma değer üreten enerji kümelenmemiz, EPDK ve Elder ile İTÜ Çekirdek girişimleri için yürüttüğümüz iş birliğimiz ile taçlandı. İTÜ Çekirdek’te o yıl desteklenen en iyi girişimlerin kamuoyu ile buluştuğu ve desteklendiği; geçtiğimiz sene içerisinde EPDK ve Elder’in “Enerjim Sensin” dikey sahnesi de olan Big Bang Startup Challenge’da 341 milyon TL’lik kaynağı girişimlerimize ulaştırdık. Bu yıl da 13-14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleşecek etkinliğimizin ‘’Enerjim Sensin’’ sahnesinde 8 girişimi ekosistemle buluşturacağız. Biz İTÜ ARI Teknokent olarak sektörel kümelenmelerimizi daha fazla genişletmek için yeni program ve platformlar üretmeye, çok kıymetli paydaşları ve mentorları bünyemize dahil ederek girişimleri desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İlk 3’e giren projelerin Elder’in 800 bin TL’lik Özel Ödülü’nü aldığı ‘Enerim Sensin Hızlandırma Programı’na ilk etapta toplam 400’e yakın başvuru geldi. 60 proje ilk elemeleri geçerken ön mentorluk sürecinden sonra ise 20 proje programa devam etmeye hak kazandı. 20 projeyi geliştiren girişimcilere mentorluk desteği haricinde iş geliştirme, yatırım, regülasyon, fikri ve sınai haklar, sunum teknikleri gibi alanlarda da eğitim verildi.

8 GİRİŞİME BIG BANG SAHNESİNDE 1 MİLYON TL ELDER ÖZEL ÖDÜLÜ ŞANSI

Etkinlikte sunum yapan 8 girişim ise 13 – 14 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleşecek olan Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge’ta 1 milyon TL’lik Elder Özel Ödülü’nden pay alma şansına sahip olacaklar. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın