İlginç hikaye, 1879 yılında ABD’li bir botanikçinin tohumların ömrünü tespit edebilmek için 20 şişeyi gömmesiyle başladı.
Michigan Eyalet Üniversitesi’nden (MSU) Botanikçi William Beal 144 yıl önce bitki tohumlarının ne kadar uzun ömürlüğü olduğunu belirlemek için bir çalışma başlattı. Şimdilerde, en son çıkarılan şişedeki tohumlardan bazılarının çimlenmesi botanikçileri şaşkına çevirdi.
Yeni bir çalışmada MSU’dan araştırmacılar, Beal tarafından tarif edilenlerle gerçekten eşleşip eşleşmediklerini belirlemek için yetiştirilen bitkilerin genomlarını değerlendirdi.
Genetik testler bir sürprizi ortaya çıkardı
MSU’dan Bitki Biyoloğu Frank Telewski, “Benim için en büyük sürpriz tohumların tekrar çimlenmesi oldu. Bu kadar eski bir tohumun hala büyüyebilmesi şaşırtıcı” diye konuştu.
Deneyin başlangıcında, 20 şişenin her biri, 21 türü kapsayan binden fazla tohumla dolduruldu. Şişeler, içlerinde su birikmemesi için ağızları aşağıya bakacak şekilde gömüldü.
Pestisitler icat edilmeden çok önce başlatılan çalışmada asıl amaç, çiftçilerin toprakta kalan yabani otlarla nasıl başa çıkacaklarını bulmalarına yardımcı olmaktı. Çalışma başlangıcında plan, her beş yılda bir, 1 şişeyi kazarak çıkarmaktı. Zaman geçtikçe araştırmacılar kazılar arasındaki süreyi uzattı, artık her 20 yılda bir yeni bir şişe kazılıyor.
Tohumların çoğu ölmüş olsa da bazıları hayatta kalmayı başardı. Yeni yapılan deneyde ilk kez (şu anda türünün en uzun süredir devam edeni), ekip hangi tohum türlerinin hala güçlü olduğunu doğru bir şekilde belirlemek için en son DNA analiz teknolojisini kullandı.
MSU’dan Bitki Biyoloğu Grace Fleming, “Moleküler genetik çalışması, bitkilerin Verbascum blattaria veya güve sığırkuyruğu ve Verbascum blattaria ile Verbascum thapsus veya adi sığırkuyruğunun bir melezi olduğunu gördüğümüz fenotipleri doğruladı. Beal sadece Verbascum thapsus tohumlarını eklediğini belirtmişti, dolayısıyla şişeler hazırlanırken bir karışıklık olmuş olmalı” dedi.
Geriye son 4 şişenin kaldığı araştırmanın 2100 yılına kadar kadar sürmesi planlanıyor. Şişeler gizli bir yerde tutuluyor, böylece araştırma ekibi dışında kimse tarafından açılamıyor ya da müdahale edilemiyor.
Bu çalışmadakinden daha eski bitki tohumlarının filizlendiğini görülmüş olsa da daha önce hiçbir çalışma bu kadar uzun bir süre boyunca yöntemlerinde bu kadar tutarlı ve bilinçli devam ettirilmedi.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar American Journal of Botany dergisinde yayınlandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.