Meta ve Hello Tomorrow Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen ve çeşitli kategorilerden erken aşama teknoloji girişimleri için teknik eğitim ve mentorluk akademisi sunan BAŞLAT Akademi kapsamında düzenlenen kapanış etkinliği, kamu kuruluşları, yatırımcılar ve farklı ekosistem partnerlerinin katılımıyla 11 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirildi. 4 farklı kategoriden 13 girişimin bulunduğu etkinlikte, girişimciler geliştirdikleri teknolojileri yatırımcılara, kurumsal şirket liderlerine ve teknoloji girişimciliği ekosisteminin önemli oyuncularına sunma fırsatı elde etti.
Facebook İstasyon’da gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını META Afrika, Orta Doğu ve Türkiye Kamu Politikaları Programlar Müdürü Ece Başay ve Hello Tomorrow Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Örgen gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasının ardından Hello Tomorrow Türkiye COO’su Hazal Tekman ve Hello Tomorrow Türkiye Proje Yönetimi Uzmanı Reyhan Şenocak BAŞLAT Akademi’den ve süreç içinde gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetti.
Etkinliğin ana konuşmacılarından Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Başak Ozan Özparlak; “Yapay Zeka ve Yeni Gerçeklik Teknolojileri İçin Hukuk” başlıklı konuşmasında “Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin bugün de yarın da en önemli hukuki meselesi veridir. Bu teknolojilerin faydalarından tüm toplumların yararlanabilmesi için verinin demokratik yönetişimi ve siber güvenliğine yönelik çalışmalar yapılması hukuki regülasyonların da ana hedefi olacaktır.” şeklinde belirtti.
Etkinliğin bir diğer ana konuşmacısı, dünyanın en büyük yüksek teknoloji fonlarından SOSV’nin Partneri Benjamin Joffe çevrimiçi olarak bağlandığı etkinlikte “Türkiye gibi birçok gelişmekte olan pazarlarda yenilikçi teknoloji çözümlerini sıkça görüyoruz. Önemli olanın azimle ve süreci doğru önceliklendirme ile olacağını düşünüyorum. Bizim gördüğümüz en büyük zorluklardan biri bu teknolojilerin geliştirilmesi yüksek maliyetli olduğu için yatırıma erişim ve teknik açıdan yönlendirme & öneri çok önemli bir noktada yer alıyor.” şeklinde görüşlerini bildiren Benjamin Joffe son olarak “Genelde ilk yatırımcı görüşmeleri bir sonuca varmıyor. Muhtemelen ilk 25 görüşmede sunumunuz tam anlamıyla hazır olmuyor. Bu yüzden de bu görüşmeler olumsuz sonuçlanabiliyor. En önemli tavsiyem pes etmeden ve tutku ile bu yola devam etmeniz.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
Türkiye’nin yüksek teknoloji girişimcilerine özel eğitimler
2022 Ekim ayında başlatılan BAŞLAT Akademi kapsamında; Yüksek Teknoloji Girişimciliğinde Startup-Kurumsal İş Birliği, Patent Stratejileri, Yatırım Stratejileri, Yatırıma Hazırlanma ve Yatırım Süreçleri, Türkiye’de Şirketleşme, Startup Performans Yönetimi, Yurtdışında Şirketleşme ve Bakanlık Destekleri, Yazılım Sözleşmeleri, Facebook Blueprint, Sosyal Medya Yönetimi gibi girişimleri birçok alanda destekleyecek eğitimler düzenlendi. Program lansmanını takip eden beş aylık süreçte 4 kategoriden 18 girişime verilen teknik eğitimlerin yanı sıra birebir mentorluk imkanı da sağlandı. Girişimler satış, globale açılma, yatırım alma ve teknik konularda birebir görüşmelerle desteklendi.
Kapanış konuşmasında Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu & YK Başkanı Timur Topalgökçeli “Hello Tomorrow Türkiye olarak 3 yıl önce META ile BAŞLAT Akademi’yi hayata geçirirken amacımız; teknoloji girişimcilik dünyasını global kurumsal XR ve yapay zeka teknoloji liderlerinin biriyle birleştirip Türkiye bazlı erken aşama girişimleri global pazara hazırlamaktı. Tüm hızlandırma sürecini girişimci gözünden tasarladığımız ve ihtiyaçları kendi tecrübelerimizden yakından bildiğimiz için direkt temel ihtiyaç – patent hukuku, ürün fiyatlandırma ya da finansal modelleme gibi – zor noktalara dayanarak bu kadar kısa sürede bu kadar ilerleme elde edebildik. Neredeyse tüm girişimlerimiz yerel ve global pazarda başarıya ulaştı ve BAŞLAT Akademi mezunu olarak sunduğumuz tüm avantajlardan faydalanmaya devam edecekler. Önümüzdeki dönem yapay zeka tabanlı teknolojileri baz alarak daha da büyük başarı hikayeleri yaratmayı heyecanla bekliyoruz.” dedi.
BAŞLAT Akademi 2023 Mezunları ve Kısa Açıklamaları:
ALGDEHA: Ürettiği zengin içeriğe sahip mikroorganizmalardan elde ettiği ürünler ile balığa bağlı endüstrilere sürdürülebilir yem ve gıda alternatifleri sunar.
ALHAZEN: LGY-App, binanın enerji performansına aktif olarak katılabilen, dinamik güneş kontrolü ile enerji tasarrufu sağlayan ve yenilenebilir enerji üretimini de içeren akıllı cephe ve pencere tasarımıdır.
AREYLight AI: Şehirlerde ve büyük kompleks alanlarda (sokak, park, sanayi ve üniversite bölgeleri) dış mekanları aydınlatmak için harcanan yüksek enerji ve bakım maliyetlerini, yapay zeka teknolojisiyle azaltarak yüzde 60’a kadar tasarruf ve verimlilik sağlayan, kurulduğu bölgeleri “akıllı şehir” konseptine taşıyan, çevre dostu ileri teknoloji çözümler sunar.
Argeron NephroTesT: İdrarda trehalaz aktivitesindeki artışı ölçerek böbreğin maruz kaldığı stresi ve oluşan hasarı ölçen Argeron NephroTest; hasarın çok erken dönemde teşhis edilmesi sayesinde hasara sebep olan faktörün ortadan kaldırılmasına veya erken tedavi ile hasarın ilerlemesini önlemeye yardımcı olur.
DRONEQUBE: Otonom robotlar ve dronelar ile bitki sağlığı izleme ve koruma yapan bir SaaS platformudur.
GateZero: AR ile güçlendirilmiş, oyunlaştırma tabanlı bir mobil uygulamadır. Şirket çalışanlarına sürdürülebilir davranışları kazandırmakta ve bu davranışların çıktı ve etkilerini şirketlere raporlamaktadır.
GÖRSENTAM: Tarımsal işletmelere yapay zeka destekli tahmin ve erken uyarı sistemini donanım ve yazılım çözümü olarak sunar. Bahçeden topladığı verileri anlamlı hale getirerek ilaçlama, gübreleme ve sulama yönetiminde karar destek sistemleri geliştirir.
GÜVEN FUTURE: Mentaskop, yapay zeka destekli bir duygu analizi uygulamasıdır. Kişinin duygu ve düşüncelerini analiz ettikten sonra kişiselleştirilmiş bir psikoeğitim seti sunmaktadır.
MAPLA BİYOTEKNOLOJİ: Tarımsal ve endüstriyel gıda atıklarından katma değeri yüksek esnek antimikrobiyal biyoplastik malzeme ve sıfır atık hedefinde kompost gübre üretimi gerçekleştirmektedir. Atıktan, sıfır atıklı katma değeri yüksek fonksiyonel malzemeler geliştirir.
MEDEX LAB: Sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık çalışanları başta olmak üzere üniversitelerin tıp ve hemşirelik fakültelerinde öğrencilerin interaktif kullanımı için 3 boyutlu yeni nesil eğitim uygulamaları geliştirir.
Medroco: Herkese eşit sağlık ve spor hizmetleri sunma amacıyla ev ortamı odaklı, sanal gerçeklik destekli, erişilebilir ve oyunlaştırılmış robotlar, giyilebilir teknolojiler ve cihazlar geliştirmektedir.
MOVE ON: Elimiz klavyede, ayağımız toprakta” sloganı ile çiftçi ve mühendislerce sürdürülebilir tarımın dijitalizasyonu için tarımsal yapay zeka ve otonomi çözümleri geliştiren bir teknoloji firmasıdır.
NaraXR: 5G/6G teknolojileriyle hayatımıza girecek olan deneyimsel internet dönemi için XR ve Metaverse temelli teknolojiler geliştiren bir girişimdir.
Patika Robotics: Endüstriye yönelik yeni nesil otonom mobil robotlar üretmeye odaklanan bir araştırma ve geliştirme şirketidir. Amacımız müşterilerimize akıllı robotik çözümler sunarak verimliliklerini en üst düzeye çıkarmaktır.
Piagmo Teknoloji: Çocukların teknolojiyle ilk tanışma deneyimlerini Montessori Pedagojisini kullanarak faydalı, destekleyici ve onların dünyalarına uygun hale getiren oyunlar tasarlar.
ROBOCAM: Alzheimer hastası büyüklerimizin günlük hayatta karşılaşabilecekleri riskleri giyilebilir teknolojiler, radar, lidar, kamera gibi sensörler yardımıyla tespit ederek yapay zeka ile riski önler. Onları güvende tutar.
STEMXR: Çocukların disiplinler arası etkileşimleri oyun temelinde öğrenmeleri için geliştirilmiş içinde 10.000’den fazla içeriğinin yer aldığı Web Portalı faaliyetleri yürütmektedir.
TRAICK: Tiroid nodüllerinin ayırıcı tanısı için geliştirilmiş, erken teşhise olanak sağlayan AI tabanlı bir web uygulamasıdır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.