Global fuarcılık sektörünün 30 milyar dolarlık cirosal büyüklüğe ulaştığını belirten expoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, fuar servisleri, stant, lojistik ile birlikte konaklama, seyahat gibi turizm alanlarının da eklenmesiyle bu rakamın 300 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Global pazardan pay alabilmenin yolunun teknolojiden geçtiğine ve ülkemizin bu pastadan aldığı pay ise 100 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Onak, “Nitelikli fuarlarla Türkiye’yi global fuarcılığın merkezlerinden birisi haline getirebiliriz. Bu noktada Avrasya bölgesinin en büyük teknoloji fuarı Mobilefest’in önemi ortaya çıkıyor” dedi.

Analiz Gazetesi’nden Çağlar Çağatay’ın haberine göre; Dünya fuarcılığının sadece boş alan cirosunun yaklaşık 30 milyar dolar olduğuna dikkat çeken expoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, stant, lojistik ve seyahat, konaklama gibi alanlar da eklendiğinde yaratılan hacim 300 milyar doları bulduğunu söyledi. Dubai’nin bu pastadan 5 milyar dolarlık pay aldığına dikkat çeken Onak, “Türkiye’nin bu pastadan aldığı pay ise 100 milyon dolar. Uluslararası fuarların sayısını artırarak bu rakamı yukarılara çekmemiz mümkün. Bu noktada Avrasya bölgesinin en büyük teknoloji fuarı Mobilefest’in önemi ortaya çıkıyor. Hedefimiz Mobilefest ile Türkiye’deki bilişim sektörünü dünyaya duyururken, global fuarcılık pazarındaki payımızı da artırmak” dedi. Çin, ABD ve Nijerya gibi ülkelerde otomotiv, lojistik, mermer, züccaciye, sağlık, mobilya ve bilişim fuarlarına Türkiye’den milli katılımlar organize ettiklerini belirten Onak, “Türk firmalarına global rekabette öne çıkabilecekleri yeni pazarların kapısını da aralıyoruz” dedi.

Ülkemizin aldığı pay 100 milyon dolar

Organize ettikleri fuarları Almanya ve Dubai gibi ‘hub’ olan bölgelerde yaptıklarını, ancak özellikle bu yıl gerçekleşen Mobilefest Fuarı’nın İstanbul’un potansiyelini görmek açıdan önemli bir gösterge olduğunu söyleyen Onak, “Dubai’de fuar yapıyorsunuz, fuara Afrikalı, Amerikalı ve Asyalı katılımcı ve ziyaretçiler geliyor. Biz de özellikle İstanbul’un turizm özellikleri de göz önüne alındığında Dünyanın önde gelen fuarcılık merkezlerinden birisi olabileceğine inanıyoruz. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı’nın bu anlamda önemli bir potansiyeli var. Hali hazırda Avrasya bölgesinin en büyük teknoloji fuarı unvanına sahip Mobilefest’te bu yıl 123 firma yer aldı. Aynı zamanda yerli bilişim firmalarımız da yeni teknolojilerini tanıtıp uluslararası iş birliklerine imza attılar” dedi.  

İstanbul bilişimde buluşma noktası olabilir 

Türkiye’de her yıl ortalama 400 fuar düzenlendiğini hatırlatan Onak, “Amacımız ülke ihracatını artırmak. Fuarcılık alanında binden fazla firmanın yurt dışına açılmasını ve Amerika’da, Afrika’da iş yapmasını sağladık. Asıl odak noktamız yazılım ve bilişim oldu. Ülkemizde yıllardır söylenen bir şey var. Kilo başına ihracatı arttırmak. Bu neden yükselmiyordu? Bunun yükselmesinin tek yolu hizmet ihracatını, yazılım ve bilişimi arttırmak başka yolu yok. Dubai’deki Gitex ve Amerika’daki Mobile World Congress fuarları ile birlikte biz de İstanbul’u ‘hub’ haline getirebiliriz. Bizim koyduğumuz hedef, Dubai’deki fuarın onda birine ulaşmak. Biz eğer burayı Avrasya’nın bir geçiş konumuna getirsek başarılı oluruz. Çünkü etrafımızda başka bir yerde büyük teknoloji fuarı yok. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine girerek uluslararası statü kazanan Mobilefest’te hedeflerinin fuarı uluslararası anlamda büyüterek fuarcılık ve yan gelirlerle birlikte ekonomiye önemli katkı sağlamak’’ dedi.

KDV sıfırlanırsa ekonomiye direkt katkısı olur 

Fuarcılıkta dünyanın gelişmiş ülkelerinde KDV’nin uygulanmadığına dikkat çeken Onak, “Sektörümüzün kanayan yarası olan yüzde 20 KDV çok fazla. Sıfır olmalı. Fuarcılıkla ihracat yapılıyor. Biz bunu satarken sorun yaşıyoruz. İngiltere’de, Almanya’da KDV var, ama fuarcılığa KDV uygulanmıyor. Turist geliyor diye ihracat destekleniyor. Bizler bu yüzde 20 KDV’yi acenteye vermiş olsak, inanın daha fazla yurt dışından katılımcı firma çekeriz. Fuar merkezi bile olmayan Fas’ta KDV uygulanıyor. Dubai’de ise sadece lokal firmalara uyguluyor. Yabancı firmalar için KDV kalkarsa yurtdışından daha fazla ilgisini çekebiliriz. TOBB’un resmi verilerine göre; Avrupa ile Türkiye’nin fuarcılık fiyatları da aynı. Biz fuarcılıkta Avrupa’dan ucuz değiliz. Onlarda metrekaresi 200 Euro’ya satıyor. Biz ise Avrupa’nın fiyatlarının aşağısına inemiyoruz. Şimdi burada Almanya ile aynı fiyata yer kiralıyorum. Bir de üstüne KDV gelince Almanya’dan pahalı kalıyorum” diye konuştu. 

Mobilefest 2024, 20 bin kişiyi ağırlayacak

Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı’nın dördüncüsü 25-27 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenecek. 20 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlaması beklenen ve “Connect to the World” mottosuyla gerçekleştirilecek Mobilefest 2024’te telekomünikasyon, siber güvenlik, FinTech ve sürdürülebilir teknoloji ana başlıkları ele alınacak. Onak, “Türkiye’de bilişim firmaları pek çok farklı alanda ürün ve hizmet üretiyorlar. Fuarımızda genel anlamda tüm dijital teknolojilere yer veriyoruz. Aynı zamanda sürdürülebilir teknoloji konuları ağırlıklı olacak” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın