E-dönüşüm sektörünün lider kurumu TÜRKKEP, KEP’in Türkiye’deki 10. yılını ve BTK tarafından KEP hizmet sağlayıcısı olarak yetkilendirilmesinin 10. yılını, organizasyonun başlatılmasıyla kutladı. Kamu ve özel sektör olaylarının katılımı lansmanda TÜRKKEP’in yeni kurumsal kimliği tanıtıldı.

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi Türkiye’deki bilinenliğini ve büyümenin arttırılması TÜRKKEP, KEP’in Türkiye’deki 10. yılını ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından KEP hizmet sağlayıcısı olarak yetkilendirilmesinin 10. yılını, sürdürülen lansmanla kutladı. Sunuculuğu Haber Spikeri ve Ekonomist Meltem Acet’in yaptığı lansman Feriye Sarayı’nda düzenlendi. 10. yıl özel lansmanına BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, kamu ve özel sektör temsilcileri, TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Karamış, TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, üst düzey yöneticiler, ulusal ve sektörel bazda birçok medya etkinliği katıldı. Öğle yemeğiyle başlayan program protokol konuşmalarıyla devam etti. Ardından TÜRKKEP’in 10. yıl tanıtım filmi gerçekleştirildi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME YÖN VERENLER PANELİ DÜZENLENDİ

Lansman kapsamında “Dijital Dönüşüme Yön Verenlerle Bugün ve Yarın KEP” başlığıyla bir panel düzenlendi. KEP kullanımıyla ilgili dönüşüm hikâyelerinin, KEP ve e-dönüşümün geleceğinin konuşulan paneli, BTK Bilişim Uzmanı Demet Kabasakal, TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, A101 Genel Müdürü Hakan Balabanlı, Daikin Türkiye Başhukuk Müşaviri Serhat Karakulaç’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

KARAGÖZOĞLU: “KEP SİSTEMİ GÜVEN SİSTEMİDİR”

Lansmanın açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Bilindiği üzere geniş elektronik ağlar arasındaki paylaşımların mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan, kısaca KEP olarak bilinen Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve kurumumuz tarafından yapılan doğal düzenlemelerle yasal dayanağına kavuşmuştur. KEP ile elektronik ortamda gerçekleşen iş ve fiziksel boyut korunur. KEP sistemiyle elektronik postanın gönderilip gönderilmediği, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı, ne zaman ulaştığı, alıcısı tarafından okunmadığı, ilgili delil hizmetlerinin sunulabilmesi ve ihtiyaç duyulması halinde elektronik postaya yeniden erişilebilmesi mümkün olmaktadır. Günümüzde kurum içi ve kurumlar arası yazışmalar kamu kurumlarıyla özel sektörlerle gerçek ve kişisel kişiler arasında her türlü yasal bildirimin yapılması gibi birçok işlem KEP sistemiyle yapılabilmektedir. Bu yoğun işlem değişimine sahip olan KEP süreçlerinin da önemli bir rolü bulunmaktadır. Hizmet sağlayıcıları tarafından kurumumuza sağlanan ödemeler toplam KEP hesap sayılarına göre, 2022 yılı sonunda 1 milyon 897 bin 957 iken 2023 yılı eylül ayı sonunda yaklaşık yüzde 26’lık bir artış göstererek 2 milyon 392 bin 374’e ulaştı. Bu KEP hesaplarının yaklaşık yüzde 73’ü gerçek kişilerin yüzde 27’si ise tüzel kişilere aittir. bölgedeki bilgi toplumuna ilişkin önemli göstergelerde biri olarak özetlenen ve 2005 yılından itibaren bu yana kullanılabilen güvenli elektronik imza da KEP’in hukuki durumunun açıklığında bir halindedir. KEP elektronik imza, elektronik mühür, zaman damgası, internet sitesi, kimlik doğrulaması sertifikaları gibi hizmetler güven hizmetleri olarak sınıflandırılmaktadır. Bu duygu ve düşünceleriyle sözlerle son olarak TÜRKKEP’in 10. yılını kutlamak etkinliğinin emeğini geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

YILDIZ: “KİRACI VE EV SAHİBİ ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK KEP’LE ÇÖZÜLEBİLİR”

Karagözoğlu’nun ardından konuşan ve KEP’in bireysel kullanımı hakkında önemli bilgiler veren TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Son dönemde görülüyordu; ev sahipleri ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar uzun bir günlük bölünmeyi tüketiyor. Hem hediyenin tarafı hem de ev sahipleri tarafında kötü niyetli tedaviler yapılabilir. Bu kötü niyetli yöntemlerin önüne geçmek için onun iki tarafında da KEP kullanmayı tercih etmeyi düşünüyoruz. Çünkü KEP’ten giden bildirimler, sözleşme gibi evraklar hukuki olarak noterden iletilmiş gibi oluyor. Bu sayede sözleşmedeki bozulma ve yapılan bildirimlerin zamanında üretilmesinin kanıtlanması adına ciddi derecede fayda sağlamaktadır. Hem yurt dışında yaşayan hem de Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın bundan çok faydalandığını görüyoruz. İngiltere’deki bayımızın aktardığı etkilere göre; Londra’da yaşayan ve Türkiye’de evi bulunan bir vatandaşımız, ilgili belediyenin sular idaresindeki aboneliğini iptal etmek istedi. Pandemi dolayısıyla Londra Başkonsolosluğunda çok fazla kuyruk oldu. Abonelik iptali işlemleri onca uğraşa rağmen yapamayan vatandaşımız KEP sistemi ve TÜRKKEP arayıcılığıyla problemin ortaya çıkması. Bu girdi; Yurt dışında olsanız dahi anlaşmazlıkları ve resmi işlemlerdeki aksaklıkları çözüme kavuşturmak mümkün. Bununla birlikte e-Kimlik sayesinde yeni yapılanmayla birlikte çipli kimlik kartının üzerine elektronik imza yükleniyor. normalde bir USB token ile elektronik imza kullanılabiliyordu. Şimdi ise çipli kimlik kartının üzerine yüklendikten sonra elektronik imza artık cebinde olacak. Ayrıca Kimlik Erişim Cihazları (KEC) adı altında çipli kimlik kartları üzerinden kimlik doğrulamasını sağlayan yapıların yaygınlaşmaya katılmasını sağlayın. Bugün tapu dairelerinde kimlik doğrulaması artık kimliğe bakılarak değil elektronik kimlik ve biyometrik verilerle yapılıyor. Biz bu sistemlerin bazı kamu bankalarında işlemlere başlandığı görüldü. dünyadaki KEC’nin yaygınlaşması, çiplik kimlik kartının üzerindeki elektronik imzaların yaygınlaşmasıyla beraber KEP, e-Saklama, e-İmza, e-Kimlik dörtgeni içerisinde büyük bir dijitalleşme oluşumu öngörüyoruz. Bu teknolojik gelişmelerin bireylere kadar sirayeti çok açık. Yapılması gereken parçaların düzenlemeleri de olacaktır. Bu konularla ilgili kurumlarla görüşmeye devam ediyoruz. TÜRKKEP olarak geçmişten günümüze gelen çözümlerle beraber kâğıtsız Türkiye konusunda liderlik ve liderlik yapmaya devam ediyor. Türkiye’de başlattığımız bu ivmeyi kâğıtsız dünyaya doğru taşıyacağız” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın