Piyasalara yön verecek önemde bir konu başlığının bulunmamasının yanında tahvil faizlerinin geçen haftaki dip seviyelerden uzaklaşması varlık fiyatlarının güç toplamasını zorlaştırıyor. Bu kapsamda küresel ölçekte durgun sayılabilecek bir günü geride bıraktık. Bugünün ajandasında ise yurt dışı ağırlığı yüksek.
Hafta içinde 3,10 ve 30 yıl vadeli tahvil ihaleleri ile toplamda 112 milyar dolar borçlanmayı hedefleyen ABD Hazinesi bugün 40 milyar dolar borçlanma hedefi ile 10 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek. İhaleye gelecek talep ve oluşacak faiz oranının ikincil piyasada hareketlilik yarattığını görebiliriz. Fed Başkanı Powell ise TSİ 17.15’te katılacağı bir konferansta açılış konuşması yapacak. Ancak bu konuşmadan ziyade Powell yarınki IMF konferansında para politikasına daha fazla değinebilir.
Makroekonomik veri tarafında ise Euro Bölgesi verileri bir adım öne çıkıyor. Bu kapsamda Almanya’da TÜFE rakamı açıklanacak. Ancak nihai nitelikteki veride revizyon beklenmediği (%3,8) için anlamlı bir piyasa etkisi görmeyeceğimizi tahmin ediyoruz. Diğer taraftan ECB ise enflasyon anketinin sonuçlarını açıklayacak. Önceki ay 1 yıl vadeli enflasyon beklentisi %3,4’ten %3,5’e yükselmişti. Son açıklanan TÜFE rakamı %4,3’te sabit kaldığı için beklentilerin aynı kalması sürpriz olmayacaktır.
TL: Kasım ayında 78,4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 78 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine dün 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin yeniden ihraçlarını gerçekleştirdi. İhaleler öncesinde piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 10 milyar TL borçlanıldı. 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde net satış 3,99 milyar TL, bileşik faiz %42,18 olurken 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise net satış 7,1 milyar TL, bileşik faiz %31,98 oldu. Haftanın devamında başka ihale bulunmazken bugün 43,6 milyar TL’si piyasaya olmak üzere toplamda 71,1 milyar TL’lik iç borç ödemesi yapılacak.
Borsa İstanbul: Yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışarak haftaya güçlü bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi momentumunu sürdürmeyi başaramadı. Buna karşın endeksin 7800 desteğinin üzerinde tutunmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu bölgede kalınması durumunda yukarı yönlü hareket alanının genişleyebileceğine yönelik beklentimizi ise koruyoruz. Bu kapsamda 8000 puan yukarıda ilk önemli direnç olarak kalmaya devam ederken 7900’ü ise ara direnç olarak takip ediyoruz. Endeksteki hisselerin %80’e yakının 10 günlük hareketli ortalamasının üzerinde seyretmesi son günlerdeki toparlanma çabasını yansıtır nitelikte. Ancak 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde olan hisse oranının %30’un altında bulunması henüz kuvvetli bir momentum oluşmadığını gösteriyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.