Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız bugünlerde Büyük Önder Atatürk’ün Onuncu Yıl Nutku’ndaki “En Büyük Bayramdır, Kutlu Olsun” sözü kulaklarımızdaydı.

Türkiye Cumhuriyeti bir büyük başarı öyküsüdür. Öncelikle o günden bugüne ulaşabildiğimiz için gururlanmalı ve kendimize güvenmeliyiz. Sonra da ikinci yüzyılda ilk yüzyılda inşa ettiğimiz kapasiteyle nasıl bir ileri aşamaya sıçrayacağımıza odaklanmalıyız.

Ekim 2023 itibariyle TEPAV’ın kuruluşunun da 19.yılına ulaştık. Önümüzdeki yıl TEPAV’ın faaliyete başlamasının 20. yılı olacak. Doğrusu kendi kurumsal tarihimiz açısından bakıldığında TEPAV’ı Cumhuriyetin ilk yüzyılındaki kapasite inşası sürecinin bir parçası olarak görüyoruz. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) cömert desteği ile faaliyete geçen TEPAV ile birlikte, ilk kez, sistematik bir biçimde, kamu idaresi dışında, veriye dayalı kamu politikası analizleri yapılmaya başlandı. Bugün TEPAV, ekonomi politikalarından güvenlik politikalarına, dış politikadan bölge çalışmalarına pek çok alanda Türkiye ve Türk özel sektörü odaklı faaliyetler yürütebiliyorsa bunu Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında inşa edilen kurumsal kapasiteye borçlu olduğumuzu biliyoruz.

İkinci yüzyıldaki teknolojik sıçrama için, yeşil dönüşüm süreci ve küresel değer zincirlerinin yeniden biçimlenebilme ihtimali bugün Türkiye için büyük bir fırsat. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilkinden daha da başarılı olması için hem ülkemizde hem bölgemizde ve hem de küresel ölçekte politika önceliklerinin veriye dayalı olarak saptanması son derece önem taşıyor. Türkiye’nin belirsizliklerle dolu bu yeniden yapılanma döneminde daha akıllı, geleceği dinamik bir biçimde planlayabilen bir devlete, öğrenen ve kabiliyetlerini geliştirebilen bir topluma, devletle millet arasında demokratik ve şeffaf bir tartışma ortamına, iyi yönetişime ve meşverete ihtiyacı var. İlk yüzyılın başındaki o hep birlikte bir iş başarmanın verdiği coşku ve heyecan bugün bize ikinci yüzyılın başında da lazım. Daha önce başarmıştık yine yaparız.

Güven Sak

TEPAV Kurucu Direktörü


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın