İGDAŞ’ın Yanındayız Derneği ile birlikte hayata geçirdiği, çalışma hayatında eşitlik prensibi temeline dayanan, “İŞ’te EŞİTLİK”
İGDAŞ tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

İGDAŞ’ın YANINDAYIZ Derneği ile birlikte yürüttüğü İŞ’te EŞİTLİK proje lansmanı 31 Ekim 2023 tarihinde  Artİstanbul Feshane’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin bağımsızlığımız ve özgürlüğümüzün yanı sıra bize kazandırdığı en değerli şeyin eşitlik olduğunu ifade etti. Göreve geldikleri günden bu yana İBB ve iştiraklerinde kadın çalışan sayısını, kadın yönetici oranını ciddi şekilde artırdıklarını ve toplumun kadınları görmeye alışık olmadığı iş kollarında kadın çalışan istihdam ettiklerini belirten İmamoğlu, eşitliğin en değerli ve önemli parçalarından birisinin de toplumsal cinsiyet eşitliği olduğuna vurgu yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu devamla “çünkü çok iyi biliyoruz ki kadınların hayatın her alanında güçlü bir şekilde var olmadığı toplumlar eksik kalmaya mahkumdur.” dedi.



İGDAŞ’ın, Yanındayız Derneği ile iş birliği içerisinde hayata geçirdiği, kurum tarihinde ilk olan İŞ’te EŞİTLİK projesinin bu anlamda çok değerli bir adım olduğunu ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu projenin İGDAŞ’ta toplumsal cinsiyet eşitliği açısından çok sağlıklı bir çalışma ortamı yaratılmasına katkı sunacağına ve sadece İGDAŞ’a ve çalışanlarına değil, çalışanların aile yaşantılarına, aile fertlerine de çok olumlu etkileri olacağına dair inancını vurguladı. 

İş insanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanatçılar, siyasi liderler, girişimciler ve gençlerden oluşan yaklaşık 300 katılımcı ilham veren gösteri, dinleti ve panel’den oluşan programı izledi. Proje lansmanı programı İGDAŞ Cumhuriyet Çocukları Sergisi ile başladı ve Beylikdüzü Gençlik Senfoni Orkestra Konseri ile devam etti. Programda İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen projeye başlama amaçlarını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? ifadesinden feyz alarak başladıklarını dile getirdi. Dr. Özmen, projenin amacını “Hak ve fırsat eşitliği temelinde, şirket üst yönetiminin kadın ve erkek eşitliği prensibini kabul ederek; kurumun tüm iş süreçlerinde bunun yaygınlaştırılması” olarak belirtti. Bu sayede personele iş ve sosyal yaşantısı üzerinden farkındalık yaratılması ve nihayet bu uygulamanın sürdürebilir bir yönetim politikası haline getirilmesi hedefleniyor. 

İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Özmen, İGDAŞ’ın zaman içinde çok büyük bir değişim yaşadığını da belirtti. Kadın çalışan sayısını yüzde 22 artırdıklarını, böylece sektör ortalamasının 2 puan altında olan kadın çalışan oranını sektör ortalamasını 2 puan üstüne çıkardıklarını, kadın yönetici sayısını yüzde 125 artırdıklarını, ancak bunun çok daha ötesinde bir oranı hedeflediklerini ifade etti. Dr. Özmen özellikle sahada görev alan ve teknik süreçlerden sorumlu kadın yöneticiler atayarak bu alanda da kuruma yeni bir dinamizm getirdiklerini belirtti.



İŞ’te EŞİTLİK  projesini yürüten Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı ise projenin önemini şu sözleriyle vurguladı : “Eşitlik, insana ve topluma dair temel bir ilkedir ve bu projenin hayata geçirilmesi İGDAŞ topluma hizmet eden ve kamu yararını öncelikleyen kamu sermayeli bir kuruluş olması sebebiyle çok önemli bir iyi örnek. İGDAŞ 7 milyondan fazla abonesiyle İstanbul’un tamamıyla temas ediyor. Sahadaki kadın çalışanların her biri birer eşitlik neferi bizim için.”

Eşitlik, bir kelimenin ötesinde bir hedeftir. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine baktığımızda bu mesele bir madde ile başlı başına ele alınmıştır.  Bu, toplumun tüm bireylerine, her alanda fırsat eşitliği sunma taahhüdüdür. Bu taahhüt, kadın ve erkeklerin, ne olursa olsun eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu bir dünya yaratma arzusunu ifade eder. Ancak bu hedefe ulaşmak, hepimizin çabalarını birleştirmesini gerektirir. Projemiz ile bu hedefin sağlanmasına yönelik önemli bir adım attığımızın altını çizmek isterim.



Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ise projenin başlaması ilgili şunları söyledi : “Medeniyet eşitlikle başlar. Kültürün temeli kadın erkek eşitliğidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminin tek örneğidir. Hala bulunduğu dönemin ilerisinde bir vizyon sergileyen Yanındayız erkeği politikacı çıkmamıştır. Cunhuriyet bizimdir. Eşitlik hakkımızdır. Onu minnet ve şükranla anıyorum.”

Gazeteci, Yazar Meral Tamer’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Cumhuriyet ve Kadın” başlıklı panelde üç değerli Akademisyen Prof.Dr. Fatmagül Berktay, Prof.Dr. Nazan Moroğlu ve Prof.Dr. Nükhet Sirman konuşmacı olarak yer aldı. Panelde 100. Yılını coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetin kadınlar açısından kazanımları tartışıldı. Gece “Cumhuriyetin 100. Yılı “ temalı Beylikdüzü Halk Oyunları Topluluğunun dans gösterisi ile sona erdi.

PROJE HAKKINDA 

“İŞ’te EŞİTLİK” çalışma hayatında eşitlik prensibi temeline dayanan bir projedir. Proje kapsamında yer alan İŞ’te EŞİTLİK seminerleri İGDAŞ çalışanlarına verilmektedir. Bu bağlamda projenin uygulandığı ilk dönem içinde 2300 çalışan ve dolaylı yoldan etkilenmesi hedeflenen aile fertleriyle birlikte yaklaşık 9 bin kişi hedef kitle olarak belirlenmiştir.
“İŞ’te EŞİTLİK” projesi 16 oturumdan oluşan seminer programı serisi şeklinde uygulanmaktadır. Seminer programlarının katılımcı grupları, şirket bünyesinde görev alan her unvana, her eğitim seviyesine, her yaş aralığına ve her iş koluna mensup çalışan ile karma bir şekilde oluşturulmaktadır.  

Seminer içerikleri iş hayatındaki eşitlik, iyileştirme alanları, kadına yönelik şiddet farkındalığı ve kadın temsiliyeti gibi önemli ana başlıkları içermektedir.

İGDAŞ HAKKINDA  

İGDAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketleri arasında birinci sıradadır ve Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtım şirketidir. Doğal gaz dağıtımında 37 yıllık birikimiyle, hizmetlerini güvenli; sürdürülebilir; yenilikçi; çevreye ve insana değer katan bir anlayışla sunmaktadır. İGDAŞ, Anadolu ve Avrupa Yakası’nda 3 Bölge Müdürlüğü; 22 Hizmet Binası; 34 Şebeke Binası; 58 Vezne; 14 Şehir Giriş İstasyonu; 895 Bölge Regülatörü; 1208 Müşteri İstasyonu ve yaklaşık 875 bin 573 servis kutusu, İstanbul Alibeyköy’de bulunan Genel Müdürlüğü üzerinden koordine etmektedir. İstanbul’un 39 ilçesinde toplam 25 bin 275 km’yi bulan çelik ve polietilen hat uzunluğu alt yapısı ile yaklaşık 7 milyonu aşan aboneye güvenli ve sürdürülebilir doğal gaz dağıtım hizmeti vermektedir.  

YANINDAYIZ DERNEĞİ HAKKINDA 

YANINDAYIZ Derneği, erkeklerin aktif katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan Türkiye’deki ilk, dünyadaki sayılı sivil toplum kuruluşlarındandır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargı ile mücadeleye erkeklerin daha çok ve aktif katılımı yoluyla sağlanacak farkındalık ile yasalarda, kurumlarda ve toplum hayatında gereken dönüşüme katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Aktif, tutarlı, şeffaf ve hesap verebilir, karşılıklı güven ve saygıya dayanan, iletişim, katılım, iş birliği ve paylaşıma açık, içinde yer almaktan gurur duyulan proje ve uygulamaları öngören, barışçı bir mücadele anlayışını benimseyen değerlere sahiptir. YANINDAYIZ Derneği; erkekleri hedef alarak, erkeklerle birlikte; başta kadına yönelik şiddetin sonlandırılması olmak üzere, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, ev emeğinde ortaklık gibi hayatın tüm alanlarında fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar ve projeler yürütmektedir. Alanında öncü, ilham veren erkeklerin kurucusu olduğu YANINDAYIZ Derneği, etkin bir Yönetim Kuruluna, çalışma gruplarına ve fikir önderi kadınlardan oluşan Danışma Kuruluna sahiptir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın