DEVA Partili Milletvekili Burak Dalgın, Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesini değerlendirdi. Dalgın, Bakan Mehmet Şimşek’e “Lütfen gelir vergisi dilimlerini acilen güncelleyin. Eşikleri gerçek enflasyon kadar artırın. Kâğıt üstünde artan ama reel olarak eriyen maaşlara bir de vergi prangası vurmayın.” dedi.

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ilişkin konuştu. 

“Önümüzdeki sayılara baktığımda vergi görüyorum, faiz görüyorum, açık görüyorum.” diyen Dalgın, 2024 bütçe teklifindeki vergi gelirlerine ilişkin şunları söyledi:

“Hükümet bizden her gün 20 milyar lira vergi istiyor. Uyanık olduğumuz her saat 1 milyar lira versek yine paçayı kurtaramıyoruz. Vergilerde 2023’e göre yüzde 73,5 artış var. Üstelik, vergi yükü yine orta direğin sırtında. 

Doğrudan vergilerle başlayalım. Çoğunluğu maaşlar cebe girmeden kesilen gelir vergisi, yüzbinlerce şirketin ödediği kurumlar vergisi kadar. Sayın Bakan; lütfen gelir vergisi dilimlerini acilen güncelleyin. Eşikleri gerçek enflasyon kadar artırın. Kâğıt üstünde artan ama reel olarak eriyen maaşlara bir de vergi prangası vurmayın.

Gelelim dolaylı vergiler ÖTV ve KDV’ye. ÖTV ile başlayalım. Otomobilden beyaz eşyaya, cep telefonundan doğalgaza kadar çeşitli ürünlerden alınan bu vergi, gelir vergisinden de kurumlar vergisinden de fazla. Sabundan bebek bezine, deterjandan şampuana kadar hayatımızda her alanına yayılmış olan KDV ise gelir vergisi ve kurumlar vergisinin toplamından fazla!”

Haftada bir TCG Anadolu’yu faiz olarak çöpe atıyoruz!

Burak Dalgın, konuşmasının devamında 2024 bütçe teklifindeki yüksek faiz giderlerine ilişkin konuştu:

“2024 bütçesinde 1,25 trilyon liralık faiz ödemesi! Her ay 100 milyar liradan fazla paranın çöpe gitmesi. Cumhuriyet Bayramı’nda pek çok vatandaşımızla birlikte ben de donanmamızın geçiş törenini gururla izledim. Biliyorsunuz amiral gemimiz TCG Anadolu. Maliyeti 650 milyon Avro. Bugünün parasıyla 20 milyar lira yapar. Bir diğer deyişle, haftada bir TCG Anadolu’yu faiz olarak çöpe atıyoruz! Yahut bu sene duble alınan meşhur Motorlu Taşıtlar Vergisi sadece üç haftalık faiz ödemesi kadar!”

2024 bütçesinde ikiz değil dördüz açık var

Dalgın, 2024 bütçesinde cari işlemler açığı, bütçe açığı, SGK’nın açığı ve itibar açığı olmak üzere dört tane açık olduğuna dikkat çekti:

“Çok ciddi bir bütçe açığımız var. 2023 yılında giderlerin gelirlerden yüzde 33 fazla olması bekleniyor. 1 trilyon 600 milyar lira açık. Daha kötüsü, faiz ödemelerinden önce bile 1 trilyon lira açık. Üstelik, bütçe bu tablonun 2024’te daha da katmerleneceğini söylüyor. Giderler yine gelirlerden yüzde 33 fazla. Bütçe açığı 1 trilyon lira daha artıyor ve 2 trilyon 600 milyar lirayı aşıyor.

Bunlar olurken kamuda ciddi bir tasarruf hamlesi yapılmıyor. Yine lüks makam araçları, yine dev binalar… Sayın bakan, bu durumdan sizin de mustarip olduğunuzu tahmin ederim. Artık hükümetten net adımlar görmek istiyoruz.

Artık kronik hale gelen bir cari işlemler açığımız var. Bu yıl da önümüzdeki yıl da 100 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı öngörülüyor. Eğri oturalım, doğru konuşalım: Bu şekilde orta gelir tuzağını aşan bir ülke yok.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de SGK’nın açığı var. Üstelik henüz ortanca yaşımız 33 iken! 2024’de SGK giderleri gelirlerinden 400 milyar lira fazla. Beş tane Çanakkale Köprüsü yapacak kadar para kaynak, zarar! Ağır bir nesiller arası adalet problemi.

Nihayet, ekonomik birimlerin itibar açığı var. Vatandaşımız da yabancı yatırımcı da TÜİK’inverisine, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine, hükümetin orta vadeli planına inanamıyor. Döviz bulmak, ama daha önemlisi döviz kazanmak, bu yüzden kolay olmuyor.”

“Tüm bu meselelerin çözümü için yapılacak ilk iş kurumları ve kuralları işletmektir”

Burak Dalgın, konuşmasının sonunda tüm bu meselelerin çözümü için kurumların ve kuralların işletilmesi gerektiğini ifade etti.

“Yasama ve yargıyı işletemiyorsak, seçilmiş bir milletvekilinin hürriyeti Anayasa Mahkemesi kararına rağmen sağlanamıyorsa, kurumlara güveni sağlayamayız.

Eski bir düzenleyici kurul yetkilisinin, özel sektörde çalışma yasağına rağmen, kanunun etrafından dolaşarak bir göreve getirileceği haberleri dolaşırken, kurallara güveni sağlayamayız.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın