Tasarım, dekorasyon, mimari dünya ile sektör paydaşlarını bir araya getiren  “Inspiration X İstanbul” Skyland HOM Dekorasyon Merkezi’nde gerçekleşti.  “Şimdi ve Gelecek – Now and Future” temasıyla iki gün süren etkinliklerde; sektördeki yeni trendler başta olmak üzere farklı mimari bakış açıları, paneller, workshoplar ve özel konuşmalar ile dinleyicilere aktarıldı. Sektörün bugünü ve geleceğinin çok yönlü olarak ele alındığı “Inspiration X İstanbul”, alanında Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı etkinlik olarak dikkat çekti.

Inspiration X İstanbul’un ilk gün etkinleri arasında yer alan Yekta Kopan moderatörlüğünde Mimar Gökhan Avcıoğlu ile Tepta Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım’ın katıldığı “Şimdi ve Gelecek – Now&Future” paneli büyük ilgi topladı. Mimar Gökhan Avcıoğlu, yapay zekayı vasatlık olarak niteleyerek “İnsanın kendini göstermesi için ideal bir fırsat doğdu. Bu insanın yaratıcı gelişiminin önünü açacaktır” dedi. Tepta Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım da özellikle Türkiye’nin beyaz ışığa teslim olduğunu Avrupa’daki gibi sarı ışık kullanılmasının hem görsel hem de ekolojik açıdan daha yararlı olacağını dile getirdi.

Inspiration X İstanbul’un ilk gün ikinci panelinde ise “Minimalizm-Maksimalizm İkilemi” Yüksek Mimar Emre Kuzlu moderatörlüğünde  İç Mimar Atilla Kuzu ile İç Mimar Esat Fişek katılımıyla gerçekleşti. Konuşmacılar, çalışma ve yaşam alanlarında geçmişten günümüze uzanan minimalist ve maksimalist akımları etkisini değerlendirdiler.

Uluslararası birçok prestijli projede imzası olan Mimar Špela Videčnik “Diversity Through Limitations – Sınırlamalar Yoluyla Çeşitlilik” panelinde katılımcılarla mimari yaklaşımlarını ve görüşlerini paylaştı. Farklı ölçü ve bağlamlarda mekan ilişkilerini araştıran Mimar Špela Videčnik’in çalışmaları, kamu, spor, kültür ve dini binalardan, tek ve çoklu konutlara uzanan çeşitli projelerden oluşuyor.
Inspiration X İstanbul etkinliklerinin ilk günün son paneli Sanatçı ve Tasarımcı Fırat Neziroğlu yönetiminde gerçekleşen İç Mimar Renda Helin Çizer’in ve Mimar Samprie Chatziachmet’in katıldığı “Biyofilik Tasarım ve Biyomimikri” paneli oldu. Panelde doğal malzemelerin yaşam alanlarında kullanılmasının artışlar kaydettiğine dikkat çekilirken, doğal malzemelerin geri dönüşümünün olumlu çevresel etkileri de masaya yatırıldı.

İkinci Gün Yapay Zeka Tartışıldı

Skyland HOM Dekorasyon Merkezi’nde düzenlenen “Inspiration X İstanbul” etkinliğinin ikinci ve son gününe ise “yapay zeka” konusu damgasını vurdu.  Next Akademi Kurucusu Levent Erden moderatörlüğünde, Mimar Can Tamirci ile Hipicon Kurucusu Mertcan Özen’in katıldığı “Yapay Zeka ve Sanal Gerçeklik” panelinde mimari alanda yapay zekanın kullanılması çok yönlü olarak tartışıldı. Panelde yapay zeka tarafından sanal ortamda oluşturulan geleneksel Türk evi çizimi izleyenler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Inspiration X İstanbul’un son gününde düzenlenen “Dijitalizm Kavramı ve Tasarım” konu başlıklı panelde konuşan Dijital Sanatçı ve Sanat Tarihçisi Hakan Yılmaz, sanatın dijital boyutuyla ilgili düşüncelerini aktardı. İç Mimar Derya Toros ve İç Mimar Erhan Sağır da tasarımda dijitalleşmenin geldiği nokta hakkında bilgiler verdi. Mimaride gelecek trendleri de İç Mimar Esra Kazmirci ve Mimar Burak Pekoğlu’nun katıldığı panelde masaya yatırıldı. İtalyan Mimar Simone Micheli de yaptığı konuşmada uluslararası projelerini katılımcılarla paylaştı.

Inspiration X İstanbul atölye çalışmaları ve sergi alanları ile de katılımcılara yeni deneyimler fırsatı sundu. Inspiration X İstanbul’da Çağdaş Ebru ve Enstalasyon Sanatçısı Ebru Uygun moderatörlüğünde geleneksel Türk sanatlarından biri olan “Ebru Sanatı” atölyesi de yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Mimaride ve tasarımda kullanılan yeni ve popüler malzemelerin sergilendiği Türkiye’nin ilk inovatif malzeme kütüphanesi Materialog ziyarete açıldı. Skyland HOM Dekorasyon Merkezi’nde yurtiçi ve yurtdışı inovatif ürünlerin yer aldığı Materialog Malzeme Kütüphanesi sergilenmeye devam   ediyor. Sinem Özlük, Semi Mahdum, Sultan Budak, Gonca Çetinkaya ve Melike Gençmen Ekşi tarafından tasarlanan 2024 Trends Area misafirlerin ziyaretine açıldı. Dijital destekli tasarım atölyeleri FGA Mimarlık koordinasyonunda gerçekleştirilirken, Studio Masterpiece tarafından düzenlenen resim atölyeleri ve Fırat Neziroğlu’nun Doğadaki Desen atölyeleri ise büyük katılıma sahne oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın