Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü için yayınladığı mesajında, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının, kız çocuklarının nitelikli eğitim alarak kendi geleceklerini inşa ettikleri yüzyıl olacağına inanıyoruz. Bunun için kız çocuklarının önünde engel olarak duran toplumsal cinsiyet rolleriyle mücadele edebilecek özgüvene sahip olması ve fırsat eşitliğiyle büyüyebilmeleri için başta aileler olmak üzere hepimize büyük görev düşüyor.” dedi.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.
Güler Sabancı, “50. yılına yaklaşan Vakfımızın kuruluşundan bu yana kadınlar ve kız çocuklarının eğitimden kopmadan, ekonomik ve toplumsal hayata katılımı için var gücümüzle çalışıyoruz. Her zaman altını çizdiğimiz gibi kız çocuklarına inandığımız ve onların önünü açtığımızda geleceğin başarılı kadınlarına dönüştüklerini görüyoruz. Bu anlamda, kız çocuklarının önünde geleceklerini şekillendirmelerinde engel olarak duran toplumsal cinsiyet rolleriyle mücadele edebilecek özgüvene sahip olması ve fırsat eşitliğiyle büyüyebilmeleri için başta aileler olmak üzere hepimize büyük görev düşüyor. Eşitliğin ailede başladığını biliyor ancak eğitim sisteminde de aynı şekilde desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Ne mutlu ki, ülkemizde kız çocuklarının nitelikli eğitime erişimiyle ilgili son dönemde önemli kazanımlar elde ettik. Ancak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu kazanımlar hala arzu ettiğimiz noktada değil. Kız çocuklarının önce eğitimde daha sonra da istihdamda eşit bir şekilde yer alabilmesi için somut ve hızlı adımlar atılması gerekiyor. Tıpkı, Vakfımızın 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü için hazırladığı filmdeki gibi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının, kız çocuklarının nitelikli eğitim alarak, geleceklerini inşa ettikleri yüzyıl olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kız çocuklarına potansiyellerini ortaya çıkaracak fırsatlar sunulduğunda, hayallerinin peşinden koşup dünyayı değiştirecek başarılar elde ediyorlar”
Güler Sabancı yayınladığı mesajda şöyle devam etti: “Türkiye’de kız çocuklarının geleceklerini kurmaları noktasında hem eğitim hem de istihdam boyutundan baktığımızda zorluklarla karşılaştıklarını görüyoruz. TÜİK 2022 verilerine göre, 18-29 yaş grubundaki genç kadınların %45’i ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alıyor. Eğitim seviyelerine göre baktığımızda, eğitim seviyesi lise altı olan genç kadınların %64’ü ne eğitimde ne istihdamda bulunuyor, bu oran yüksek okul mezunları arasında %33,5. Eğitim seviyesi arttıkça NEET olma riskinin azaldığını görüyoruz. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet rolleriyle hayatın her alanında karşılaşan üniversite mezunu genç kadınların da geleceklerini kurma noktasında engellerle karşılaştıklarını görüyoruz. Bu nedenle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, kız çocuklarının kendi geleceklerini inşa etmeleri için hem eğitime eşit katılmalarını sağlamamız hem de özgüven, liderlik, geleceğin yetkinlikleri konularında güçlenmelerini hedeflememiz gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki kız çocuklarına potansiyellerini ortaya çıkaracak fırsatlar sunulduğunda, hayallerinin peşinden koşup dünyayı değiştirecek başarılar elde ediyorlar. Bir kız çocuğunun hayatını değiştirmek, çevresini dönüştürmesine de sebep oluyor. Sabancı Vakfı olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da kız çocuklarının bugün eğitimde yarın istihdamda yer alması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Sabancı Vakfı’ndan Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel video: “Hangi yüzyılda yaşıyoruz?”
Sabancı Vakfı’nın 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel yayınladığı film, kız çocukları ile ilgili zihinlerde yer etmiş bazı kalıpların Cumhuriyetimizin 100. yılında aileler tarafından nasıl cevaplandığını konu alıyor. Film, bir köy kahvesinde babaya yöneltilen “Senin kız ne zaman sana tarlada yardım etmeye başlayacak” sorusuyla başlıyor. Bu soruya babanın cevabı “Hangi yüzyılda yaşıyoruz?” oluyor. Filmin devam sahnelerinde de kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili benzer sorular karşısında ailelerin aynı cevapla baş kaldırdığı görülüyor ve tek cevaplarının “Hangi yüzyılda yaşıyoruz?” olduğu duyuluyor. Sabancı Vakfı bu film ile “Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da kız çocuklarının bugün eğitimde yarın istihdamda yer alması için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” mesajını veriyor. Yönetmen koltuğunda Kıvanç Baruönü’nün oturduğu, TBWA/Istanbul imzası taşıyan filmin yapımını Organic Film üstleniyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.