5 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeyle; Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması, Akaryakıt pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) takılması, Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimini (TTB) takılması, zorunluluğu getirilmiş, bu konularla ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir.

05.10.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 1 sıra no.lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğiyle, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması zorunluluğu getirilmiş ve akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin söz konusu sistem kullanılarak yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik gönderilmesine ilişkin teknik özellikler belirlenmiştir.

Tebliğde yapılan düzenlemeyle özetle;

  • Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması,
  • Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine, nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) temin ederek 31.12.2024 tarihine kadar taktırmaları,
  • Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimini (TTB) takılması,

zorunluluğu getirilmiş, bu konularla ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir.

Tebliğde yapılan düzenlemeye göre, UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni aşağıdaki şekilde olacaktır.

  • UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler sistem kapsamında YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilecek ve ÖKC Fişi, detayları Başkanlık tarafından yayımlanacak teknik kılavuzla belirlenecek, UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde düzenlenecektir.
  • UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarının, 07.09.2006 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ (Seri No: 68)’de belirlenen taşıt tanıma sistemine ilişkin belge düzenine yönelik kurallar çerçevesinde de belgelendirilmesi mümkün olacaktır.
  • TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu’nun 227. maddesine istinaden vergi kanunları bakımından düzenlenmemiş sayılacaktır.

Tebliğ yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın