E-imza süreçlerinde yeni bir dönem başlıyor. Kart erişim cihazıyla (KEC) e-imza edinme işlemi birkaç dakikaya iniyor; günlük geçerli ve maliyeti oldukça makul e-imzalar artık mümkün hale geliyor. Klasik e-imza (NES) edinimi ve kullanımı maliyetli, uzun bir süreç ve teknik bilgi gerektirirken, KEC ile NES dakikalar içinde teknik olmayan kişilerce kullanılabiliyor.
Belediyeler, tapu ve kadastro müdürlükleri, bankalar gibi pek çok kurum ve kuruluşta kullanılmaya başlanan kart erişim cihazı (KEC), vatandaşların çipli kimlik kartlarına dakikalar içerisinde elektronik imza yüklenmesini sağlıyor. Mevcut e-imzaların (Nitelikli Elektronik Sertifika – NES) başvuru ve edinim süreci klasik yöntemle 7-10 gün sürerken, KEC ile NES edinimi sadece iki-üç dakikada gerçekleşiyor. Ayrıca kimlik tespiti KVK uyumlu parmak izi ile yapıldığından hem daha güvenli hem de yasal elektronik kanıt oluşturuluyor.
NES doğrudan kimlik kartının çipine yüklendiği için USB-stick ihtiyacı da ortadan kalkıyor. Böylece maliyet düşüyor, güvenlik artıyor. Bu sayede USB-stick ile ancak bir ila üç yıllık sertifika verilebilirken, kimliklere bir gün süreli düşük maliyetli NES yüklenebiliyor. Kimliklere yüklenen NES süresi müşteri talebine göre ESHS tarafından belirlenebiliyor. Türkiye’de bu sistemi ilk kullanan banka Ziraat Bankası oldu.
“KEC sayesinde e-imza kullanımı geniş kitlelerin kullanımına sunuluyor”
EGA iştiraki olan Türkiye’nin ilk onaylı mobil kimlik doğrulama cihazı biOnay’ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, e-imzanın kullanım ve doküman imzalama sürecindeki faydalarını şöyle anlatıyor: “Mevcut e-imzalar (NES), USB-stick’le ulaşınca, bilgisayara kurulması, konfigürasyonu gibi süreçleri oluyor ve teknik destek gerektiriyor. USB-stick’i yanımızda bir kuruma götürsek, güvenlik ve yazılım uyumluluğu gibi sorunlar nedeniyle o kurumun bilgisayarından USB portuna takılıp kullanılmasına izin verilmiyor. Oysa kimlik kartımızda yüklü NES ile KEC üzerinde dokümanları imzalayabiliyoruz. Üstelik e-imza kullanmak için bir kurulum ya da konfigürasyon yapmadan. Dolayısıyla klasik e-imza (NES) edinimi ve kullanımı maliyetli, uzun bir süreç ve teknik bilgi gerektirirken, KEC ile NES dakikalar içinde teknik olmayan kişilerce kullanılabilir hale geliyor. Örneğin bir banka şubesinde, e-imza sahibi olmayan bir vatandaş bireysel sözleşmeyi ıslak imzasıyla tamamlarken, USB-stick üzerinde NES olsa bile kullanamazken, kimlik kartı sahibi vatandaş dakikalar içerisinde bir günlük NES edinip bireysel kredi sözleşmesini 5070 sayılı elektronik imza kanuna uygun olarak imzalayabiliyor. KEC sayesinde e-imza kullanımı artık pratikte geniş kitlelerin kullanımına sunuluyor. İlk olarak Ziraat Bankası’nda başlayan uygulamanın kısa sürede yaygınlaşmasını bekliyoruz” diyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.