İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı rapor, IMF’nin kemer sıkma önlemlerinin insan hakları alanında da ağır sonuçları olabildiğini ortaya koydu.
“Ekonomide sıkıntılı günler yaşayan Türkiye, kapı kapı yabancı sermaye arayışına girmektense Uluslararası Para Fonu ile (IMF) masaya oturmalı.” Son günlerde kimi ekonomistlerin sıkça seslendirdiği dillendirdiği bu görüş, IMF’yi yeniden Türkiye’nin gündemine taşıdı.
Ancak yine ekonomistlerin belirttiği gibi; IMF kredileri ile ekonomiyi yoluna koymak ancak, “kemer sıkma politikaları” ile mümkün ve bunun da toplumsal boyutta tüketimin kısıtlanması, ücretlerin düşmesi, işsizlik ve yoksulluğun derinleşmesi gibi ağır toplumsal sonuçları olabiliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yayınladığı rapor ise, IMF kredileriyle bağlantılı kemer sıkma önlemlerinin sadece ekonomik değil aynı zamanda insan hakları alanında da ağır sonuçları olabildiğini ortaya koydu.
Borç krizi yaklaşıyor!
HRW’nin 25 Eylül’de yayınladığı rapora göre, küresel borç krizi yaklaşırken kurtuluş reçetesi olarak tercih edilen IMF kredileri; insanların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarına zarar verme riskini doğuran koşulları oluşturma riskine sahip. Rapora göre ayrıca bu koşullar, artan eşitsizlikle ilgili sorunları daha da derinleştiriyor.
“Kurşun Yarasına Bandaj: IMF Sosyal Harcama Katları ve Covid-19 Salgını” başlıklı 131 sayfalık rapor, Covid-19 salgınının başladığı Mart 2020’den Mart 2023’e kadar toplam nüfusu 1,1 milyar olan 38 ülkeye onaylanan kredileri analiz ederken, söz konusu kredilerin büyük çoğunluğunun hükümet harcamalarını azaltan veya haklara zarar verebilecek şekilde gerileyici vergileri artıran kemer sıkma politikalarına bağlı olduğunu tespitinde bulundu.
Rapor ayrıca, pandeminin başlangıcında açıklanan sosyal harcama tabanları gibi bu etkileri hafifletmeye yönelik son IMF girişimlerinin kusurlu olduğunu ve neden olduğu zararları ele alma konusunda ise etkisiz kaldığını ortaya koydu.
Ülke bazında örneklere yer verilen raporda, son on yılda bir dizi IMF programının kapsamlı ekonomik reformlar getirdiği, ancak haklara verilen zararı gidermek için hafifletici önlemlerin yetersiz kaldığı Ürdün’e ilişkin bir de vaka çalışması aktarıldı.
IMF sosyal haklar tavsiyeleri
IMF’nin ekonomik ve sosyal hakların yerine getirilmesine öncelik vermek üzere somut tedbirler alması gerektiği kaydedilen HRW’nin raporunda şu tavsiyelere yer verildi:
“Yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmada ve insan haklarını ilerletmede en etkili olanları izlediklerinden emin olmak için onaylanmadan önce önerilen politikaların insan hakları etki değerlendirmelerini sistematik olarak yürütmeli ve yayınlamalıdır. Bu değerlendirmeler, özellikle etkilenme olasılığı en yüksek olanlar arasında anlamlı bir kamuoyu tartışmasını kolaylaştırmak için kredi onayından önce kamuoyuna açıklanmalıdır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.