Çinli ekonomist Hao Hong’a göre, Çin’in kentleşme hamlesi sona yaklaşırken, kente göçün durması zaten sorunlu olan emlak sektörüne daha da zarar verebilir.
“Gayrimenkul sektörünü düzeltmek önümüzde birkaç yıl, hatta on yıl sürecek bir iş olabilir” dedi Grow Investment’ın baş ekonomisti Hao Hong, “Çinliler için çok fazla konut inşa ettik” dedi.
Hong, “Ayrıca son 10 yılda çok hızlı ilerleyen Çin’deki kentleşme süreci de durma noktasına geliyor” diye ekledi.
Çin’in emlak piyasası tüketici güvenindeki düşüş nedeniyle zor durumda kaldı. Beijing’in sektörde aşırı kredi kullanımını sınırlama girişimi ise inşaat ve konut finansmanı devleri Evergrande ve Country Garden’ın borç sorunlarına saplanmasına neden oldu.
Likidite krizinin ardından 2021’de temerrüde düşen Evergrande, Cuma günü yaptığı açıklamada Pazartesi günü yapılması gereken borç yeniden yapılandırma toplantısını erteleyeceğini duyurdu. Country Garden da iflas uçurumunun kenarında sallanıyor.
Hong, iki yıl önce 18 trilyon yuan (2,46 trilyon dolar) değerinde Çin mülkünün el değiştirdiğini kaydetti. Bu yıl 10 trilyon, ileride beş ila altı trilyon yuan değerindeki satışa erişmenin “olağanüstü şanslı” sayılacağını söyledi.
Çin’de ağustos ayında yeni ev fiyatları aylık %0,3 düşerek devletin aldığı bir dizi rahatlatıcı önlemin henüz fayda sağlamadığını gösterdi. Bu rakam aynı zamanda bir yıl öncesine göre %0,1’lik bir düşüşe de işaret ediyor.
Hafta sonunda eski bir Çinli yetkili, Çin’in 1,4 milyarlık nüfusunun ülke genelindeki boş daireleri dolduramayacağı konusunda uyardı.
Yerel basında çıkan haberlere göre bir konferansta konuşan Çin istatistik bürosunun eski başkan yardımcısı He Keng, “Şu anda gayrimenkul arzı fazla… 1,4 milyar insan bile bu konutları dolduramayabilir” dedi.
Çin’in Kovid sonrası ekonomik toparlanma hikayesi hayal kırıklığı yarattı, ancak Ağustos ayı perakende satışları ve endüstriyel üretim verileri beklenenden daha iyi bir büyüme sergiledi.
Hong, “İnsanlar konut yatırımının karlı olduğuna dair beklentilerini sıfırladığında ve ekonomi, büyüme için çoğunlukla emlak sektörüne bağlı kalmak yerine diğer sektörlerden ivme kazanacak şekilde yeniden yapılandırıldığında, eskisinden daha iyi, çok daha sağlıklı bir Çin ekonomisine sahip olacağız” dedi.
“Ekonomik kalkınmada çok baskın bir Çin emlak sektörünün olmaması aslında Çin ekonomisinin geleceği için iyi.”
Acaba, Ankara bu haberleri okuyor mu?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.