21 Eylül | Dünya Alzheimer Günü’nün gelmesiyle birlikte bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan B2Press, yaptığı incelemeler sonucunda alzheimerin küresel karnesini açıkladı. Yapılan incelemelerde, akıllı cihaz kullanımının, alzheimer gibi bilişsel bozukluklara yol açan hastalıklara karşı unutkanlığı önleme potansiyeli dikkat çekti. 

21 Eylül | Dünya Alzheimer Günü’nün gelmesiyle birlikte bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar sürdürülürken, B2Press incelediği araştırmalar doğrultusunda alzheimerin küresel çaptaki karnesini açıkladı. Online PR Servisi, en yaygın görülen demans türü olan ve beyin hücrelerinin yok olmasına yol açan nörolojik hastalık alzheimer vakalarının hızla arttığına dikkat çekti. Alzheimerin düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarının işlevini kaybetmesine neden olduğu belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı veriler, dünya çapında 55 milyondan fazla alzheimer hastası bulunduğunu ortaya koydu. Bu sayının 2050’ye kadar 139 milyona çıkması beklenirken, olası vakaların %5’i Avrupa ülkelerini işaret ediyor.

Alzheimer hastalarının %75’ine tanı konmadı

Online PR Servisi B2Press, vaka sayılarının artışının yanı sıra globalde alzheimer hastalarının %75’ine henüz tanı konulmadığının ve bu oranın orta gelirli ülkelerde %90’a kadar çıktığının altını çiziyor. Son dönemde hastalığın belirtilerini azaltmak için bireysel düzeyde alınacak önlemlerle zihinsel işlevlerin güçlendirilebileceğinin tartışıldığına dikkat çeken B2Press’in alzheimer hastalarıyla yapılan anketten edindiği bilgilere göre, neredeyse 3 kişiden ikisinin (%64) kişiselleştirilmiş bir yol haritaları bulunmuyor. 

Akıllı telefonlar hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir

Online PR Servisi B2Press, incelediği araştırmalar neticesinde dijital cihaz kullanımının alzheimer gibi bilişsel bozukluklara yol açan hastalıklara karşın unutkanlığı önlediğini, insanların bilgileri depolamasına ve hatırlamasına yardımcı olabildiğini tespit etti. Londra Üniversitesi (UCL) Bilişsel Sinirbilim Enstitüsü’nün 158 kişiyle yürüttüğü bir çalışmanın raporunda, sinirbilimcilerin teknolojinin aşırı kullanımının bilişsel yeteneklerin bozulmasına ve “dijital bunamaya” neden olabileceği yönündeki endişelerinden bahsedildi. Oysa yapılan çalışmanın bulguları, dijital bir cihazı harici bellek olarak kullanmanın, insanların yalnızca cihaza kayıtlı bilgileri hatırlamasına yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda kaydedilmemiş bilgileri de hatırlamalarını desteklediğini gösterdi.

Teknolojik cihazlar bilişsel bozuklukları önlemeye yardımcı oluyor

Online PR Servisi B2Press, alzheimere karşı bireysel olarak alınabilecek önlemlere ilişkin yaptığı incelemelerden hareketle, akıllı cihazların unutkanlık üzerindeki olumlu etkisini vurgulayarak bunların bilişsel bozukluklara karşın çok yönlü destekleyici araçlar olarak gösterildiğini belirtti. Önlem alınmadığı takdirde ilerleyecek alzheimer hastalığının belirtileri eşyaları kaybetme, konulan yeri unutma, herhangi bir mekanda ya da yolda kaybolma, kafa karışıklığı, nesnelerin ismini unutma, diyalogları takip etmekte zorlanma, rutin işleri yerine getirmede güçlük çekmek olarak açıklandı. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın