İstanbul barajlarındaki doluluk oranına dair bilgilendirilme başvurumuza yanıt veren İSKİ, bazı sistemlere ilave su terfi merkezleri kurulduğunu söyledi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığımız başvuruyu yanıtlayarak İstanbul barajlarının doluluk oranına dair bilgi verdi.

Başvurumuza verilen yanıta göre 13 Eylül 2023 tarihi itibarı ile İstanbul barajlarındaki mevcut su miktarı 230 milyon metreküp değeri ile yüzde 26,56 seviyesinde.

Ömerli’nin doluluk oranı yüzde 57

İSKİ’nin verdiği bilgiye göre:

  • 16 milyon nüfusu aşan İstanbul’un günlük ortalama 3 milyon metreküplük su ihtiyacını karşılamak için İSKİ, Avrupa Yakası’nda Tekirdağ’a, Anadolu Yakası’nda Düzce’ye kadar uzanan farklı su havzalarından içme suyu temin ediyor.
  • Bu kapsamda Melen Sistemi’ne ilave terfi merkezi kuruldu, yeni isale hatları inşa edildi, Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni desteklemek amacıyla Ömerli Sal Pompa Sistemi’ne ve Cumhuriyet Terfi Merkezi’ne ek pompalar yerleştirildi.
  • Melen ve Yeşilçay Regülatörlerinden alınan suların rezerv edildiği İstanbul’un en büyük su biriktirme hacmine sahip olan Ömerli Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 57.

İSKİ ayrıca sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın etkilendiği küresel ısıtma faktörü nedeniyle kurak bir yaz döneminin ardından yağış yılına girildiğini belirtti ve optimum işletme koşullarında İstanbul’a kesintisiz su temini sağlandığını vurguladı.

Terfi merkezi/istasyonu: Atık su şebekesi seviyesinden daha alt seviyelerde kalan yerlerde atık suların terfi edilerek istenen seviyeye getirilmesine yarayan altyapı elemanlarına verilen isim.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın