‘Üretim ve tasarım gücümüzü sınırlarımızın ötesine taşıyoruz’
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) adına İTKİB Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, dördüncü kez kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen fuarda, 400’den fazla katılımcının, 100’den fazla ülkeden 25 bin sektör profesyonelinin yer alacağını ifade eden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Bugüne kadar fuarımızı 3 kez düzenledik. Kısa zamanda katılımcı ve ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük tekstil fuarı haline geldik. Her geçen gün niteliği artırmayı amaçladığımız fuarımızla üretim ve tasarım gücümüzü sınırlarımızın ötesine taşımayı hedefliyoruz.” dedi.
Türk tekstilinin potansiyelini uluslararası alıcıların beğenisine sunan Texhibition İstanbul, dördüncü kez kapılarını açtı. Tekstil sektörünün uzandığı her köşeden gelecek olan ziyaretçilere ev sahipliği yapacak fuar 13-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Tekstil sektörünün buluşma noktası Texhibition İstanbul, 400’den fazla katılımcı Türk firmayı ve 100’den fazla ülkeden, 25 bin sektör profesyonelini ile bir araya getirecek. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) adına İTKİB Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, dokuma, örme, denim kumaş; suni deri ve tekstil aksesuarlarını tek çatı altında toplayacak.
İHRACATTA HEDEFE TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRLERİYLE ULAŞILACAK
Fuarın açılış töreninde konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Texhibiton Fuarı Avrupa’nın en büyük tekstil fuarı olarak yerini alıyor. Türk tekstil sektörünün dünyadaki haklı değerini ve yerini ortaya koyan bir fuar olarak konumlanıyor. Ticaret Bakanlığı olarak hazır giyim ve tekstil sektörümüzün düzenlediği bu fuarlarımıza destek vermekten memnuniyet duyuyoruz. Bu iki fuarla birlikte dünyanın tekstil ve moda merkezi İstanbul olarak konumlanacak. Dokuma kumaş, tekstil aksesuarları gibi ürün gruplarında üretim yapan 400’ün üzerinde firmayı bir araya getiren Texhibition Fuarı’nın, ülkemiz tekstil sektörüne yeni ufuklar kazandıracağına inancım tamdır. Türk tekstili türk havlusu, kumaşı, perdesi Türk markasıyla noktasına geldiler. Son 20 yılda yüzde 5,5 ortalama reel büyüme sağlayan bir ülke olarak milli gelirimizin 214 milyar dolardan 906 milyar dolara çıkması, ihracatımızın 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıkması bu sektörlerimizin ihracattaki başarısıyla mümkün.” Dedi.
Ülkemizin günde yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yaptığına dikkat çeken Bolat, “Yeter mi? Yetmez, bu bayrağı ve bu rakamları yukarılara taşımamız gerekiyor. Türkiye artık global ligte bilinen bir ülke. Bunlar bizim artı ve avantajlarımız. Bu başarı takım çalışmasıyla ortaya çıkabiliyor. Bu yılı yüzde 4.5 büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan OVP ile büyümelerin artmasını bekliyoruz. Dünya ve ekonomimizde talepte bir baskılanma döneminden geçiyoruz. Bu durum birçok sektörde ticaretin azalmasına yol açıyor. Ancak tekstil sektörümüz alternatif pazarlar arayarak içeride ve dışarıda da büyümelerini sürdüreceklerdir. Tekstil sektörümüzün yanındayız, her zaman desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Birlikte daha büyük başarılara imza atacağız. Devlet, hükümet ve özel sektör iş birliğiyle tekstil sektörümüzü daha da yukarılara taşıyacağız.” diye konuştu.
Açılış konuşması yapan İstanbul Valisi Davut Gül ise, “Üretim, ihracat ve istihdam hedeflerimiz için tekstil sektörü lokomotif bir sektör. Eğer biz ihracat hedeflerine ulaşacaksak tekstil sektöründeki hedefler tutarsa ulaşırız. Bu fuar çok kıymetli, çok önemli. Tasarımcıların yetişebilmesi için meslek liselerinde programları artırıyoruz. Erken yaşlarda çocuklarımızın tekstil sektörüne girebilmesi için mesleki eğitim merkezlerini güçlendiriyoruz.” dedi.
TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDE HEDEF 60 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisi için ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu iki sektör ülkemizin kalkınmasında ve sanayileşmesinde öncü rol üstlendi. Türkiye ekonomisi 80’li yıllarda bu iki sektörle dünyaya açıldı. Bugün her iki sektörde küresel oyuncu, üretimde marka ülkeyiz. İki sektörümüzde yıllık yaklaşık 32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. 20 milyara yakını dış ticaret fazlası. Aynı zamanda iki sektörde 1.3 milyona yakın insanımızı istihdam ediyoruz. Toplam imalat sanayi istihdamının yüzde 25’i tekstil ve hazır giyimde çalışıyor. Dolayısıyla bu sektörlere gözümüz gibi bakmalıyız. Fuarlarla birlikte bu iki sektörümüzün ihracatının 60 milyar dolar seviyelerine geleceğine inanıyoruz. Artık bu salonlar bizlere yetmeyecek. Türkiye’yi uluslararası pazarlar arasında en büyük 10 ihracatçı ülke pozisyonuna getirmek için çalışmalıyız. Finansmana erişim noktasında son dönemde önemli adımlar atıldı. Bundan sonrasında finansman değil üretim, satış, pazarlama ve fuarlar için çalışacağız.” diye konuştu.
FUAR ÖNÜMÜZDEKİ SENE YÜZDE 60 BÜYÜYECEK
Texhibiton Fuarı’nı sadece Avrupa’nın değil dünyanın referans fuarı haline getirme konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Bugüne kadar bu fuara sahip çıktık önümüzdeki dönemlerde de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Birkaç sene içinde fuarımızın gerçekten referans fuarı olacağı konusunda emin olduğumuzu şimdiden paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki sezon yapılacak ilk fuarımızın da bugüne göre yüzde 60 büyüyeceğini öğrenmiş olmak bizi ayrıca mutlu ediyor. Bugüne kadar katma değerli ihracat anlayışımızı tekrar gözden geçirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Ancak rekabetçiliğimizi artırmamız için iki önemli konu öne çıkıyor. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yeşil dönüşümle ilgili gerekli adımlar atmazsak özellikle karbon vergisi uygulaması gündeme geleceği için burada ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmamız söz konusu. Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyıla girerken biliniz ki tüm sektörlerle beraber güçlü bir başlangıç yapacağız. Bu fuarda sektörün dünyada yaşanan talep daralmasını dikkate aldığımızda bir nefes alabileceğine eminiz.” diye konuştu.
‘NİTELİĞİ ÜST SEVİYEYE TAŞIDIK’
En son mart ayında düzenlenen ve 1 milyar dolarlık ticaret hacmi yakalayan Texhibition İstanbul’un, yeni iş birliklerine zemin hazırladığının altının çizen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Fuarımız ile Türk tasarım gücünü ülke sınırlarının ötesine taşımayı hedefliyoruz. Türkiye’nin tasarım ve üretim gücüne değer katan Texhibition İstanbul’da, son trendlere uygun renk ve dokulardaki organik, sürdürülebilir, yeniden kazanılmış, ekolojik kumaşlardan, tekstil ürünlerini tamamlayan trend aksesuarlara kadar tekstil sektörünün tüm bileşenlerini yer alıyor.” dedi. Fuarın, katılımcı ve ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük tekstil fuarı haline geldiğini ifade eden Ahmet Öksüz, “Fuarımız katılımcı ve ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük tekstil fuarı haline geldi. Texhibition İstanbul Fuar Komitesi Başkanımız M. Fatih Bilici’ye de özellikle teşekkürlerimi iletiyorum. Texhibition Fuarımızı gelecek nesillere aktaracağımız ve tüm dünyada referans olacak bir fuar haline getirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.
‘ÜRETMEYE VE İHRAÇ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Tekstil sektörü olarak yılda 50 milyar dolar üretim, 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın en büyük beşinci, AB’nin en büyük ikinci tedarikçisiyiz. Türkiye genel ihracatı, dünya ihracatından yüzde 1 pay alıyorken, tekstil sektörümüz yüzde 3,5 oranında pay alıyor. Hedefimiz ise dünyanın en büyük ilk üç ihracatçı ülkesinden biri olmak. Bunun için ihracatımızı 3 milyar dolar daha artırmalı, katma değerli ihracata yönelmeliyiz. Bunu da başarabilecek birikime, güce ve kapasiteye sahibiz. Elyaftan boyahanelere, iplikten nihai ürüne kadar entegre üretim yapan bir ülkeyiz. AB normlarına uygun üretim yapıyoruz. Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yolculuğunda rakiplerimizden çok daha ilerideyiz. Tüm bunlar bir araya geldiğinde rakiplerimizden pozitif olarak ayrışıyoruz. Ülkemizin üreten gücü olarak, üretmeye ürettiğimizi ihraç etmeye ve istihdama katkı sunmaya devam edeceğiz. Fuarın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.