Okullar açıldı. Çocuklar okula dönüş heyecanı yaşıyor ;ancak veliler endişeli. Çünkü okullarla birlikte hastalık sezonu da başlıyor. Hastalıkların temel nedeni ise sınıfların kirli olan iç mekân havası.
Peki sınıfların iç mekan havasını iyileştirmek için neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar…
Yaz tatili sona erdi. 2023-2024 eğitim öğretim yılı başladı. Çocuklar heyecanlı, veliler ise endişeli. Çünkü okulların açılmasıyla beraber hastalık sezonu da başlıyor. Özellikle havalandırma sistemi olmayan veya havalandırma sistemi doğru yönetilmeyen okullarda ki tozlar ve partiküller, çocuklarda; soğuk algınlığı (nezle ), grip, boğaz enfeksiyonları ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ayrıca iç mekân hava kirliliği, çocukların bilişsel yeteneklerinin azalmasını ve dolayısıyla başarısını da doğrudan etkiliyor.
ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından yapılan araştırmalar, ofis, sınıf gibi kapalı mekânların iç mekân havasının dış havadan 5 kat daha kirli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle okullarda mekanik havalandırma yapmak ve sınıflardaki partikül madde seviyelerini izlemek oldukça önemli.
“Sağlıklı ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı için sınıfların mekanik havalandırma sistemleriyle havalandırılması gerekiyor” diyen Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek sınıfların havalandırmasında dikkat edilmesi gereken kriterleri paylaştı:
Kişi başına dakikada en az 15 metreküp havalandırma yapılmalı
“Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği (ASHRAE) tarafından hazırlanan havalandırma kılavuzu; virüslerin hava yoluyla bulaş riskini en aza indirmek için sınıflardaki CO2 seviyelerinin 800 ppm’nin altında kalmasını ve kişi başına dakikada en az 15 metreküp havalandırma yapılmasını öneriyor. CO2 seviyelerinin 800 ppm’i aşması durumunda önerilen çözümler ise; alanın havalandırılması, odadan çıkılması ve havanın yenilenmesi oluyor.
Filtrelerin MERV değeri minimum 13 olmalı
ASHRAE, iklimlendirme sistemlerinin hava filtreleri ile yüksek filtrasyon güvenliği sağlamak için de filtrelerin minimum verimlilik derecesinin yani MERV değerinin 13 veya daha yüksek olmasını ve filtrelerin 3-4 ayda bir değiştirilmesini öneriyor.
Güvenli filtrasyon için filtreler, nanofiber kaplı olmalı
Sınıflarda havada asılı kalan bakterilerin, mantarların, küflerin ve virüslerin, solunum yoluyla enfeksiyon riskini artırmaması ve alerjik reaksiyon oluşturmaması için HVAC sistemlerinde kullanılan filtrelerin nanofiber kaplı olması hayati önem taşıyor.
HIFYBER olarak, iklimlendirme sistemlerinin hava filtreleri için geliştirdiğimiz nanofiber filtre medyası ürünümüzle Merv13 filtre sınıfının değerlerini karşılayarak, sınıfların iç hava kalitesini iyileştiriyoruz.
Hava filtrasyonu test standartlarına (ASHRAE 52.2, EN 779:2012, ISO 16890 ve EN1822) uygun olarak geliştirdiğimiz yüksek verimli HIFYBER nanofiber filtre kumaşı, klima santrallerinin hava filtrelerinde oluşan partiküllere karşı etkili koruma sağlıyor. Nanofiberler, filtre basınç düşüşünde önemli bir artış olmadan filtre verimliliğinde iyileşme sağlayarak, hem filtre ömrünü uzatıyor hem de daha temiz hava çıkışı sağlıyor. Bu nedenle sınıflarda ki iklimlendirme sistemlerinin hava filtrelerinde nanofiber yapıdaki filtrelerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.