Kripto para ekosistemi uzun süredir Bitcoin ETF başvurularına ilişkin kararları beklerken, yaşanan gecikmeler piyasalar hakkındaki belirsizlikleri artırıyor. Dijital token alım satım platformu Bitfinex tarafından bu hafta yayımlanan Alpha Raporu, kripto para piyasalarına ilişkin son gelişmelere dair önemli detayları ortaya koyuyor.

Bitcoin’de ve genel olarak kripto varlıkları sektöründe, kısa vadeli veri noktaları göstergelerine göre güven kaybı yaşanıyor. Nitekim uzun süredir piyasanın yakından takip ettiği Bitcoin ETF onaylarında gecikmeler yaşanırken, Ağustos ayının son haftası itibarıyla kripto fonlarında Mart ayından beri görülen en yüksek miktar olan 168 milyon dolarlık bir para çıkışı gerçekleşti. Para çıkışları geçtiğimiz hafta içinde 11 milyon dolara ulaşırken, yine aynı şekilde Bitcoin fonlarında da ciddi para çıkışları görüldü ve yıllık işlem hacmi açısından 30 Ağustos’ta en yüksek miktara ulaşıldı. Toplam kümülatif çıkışlarda ise kripto yatırımlarına ayrılan yönetilen toplam varlıkların yüzde 89’u adeta buhar oldu.

Bununla birlikte, dijital yatırım araçlarındaki bu çalkantılı durum temel varlık fiyatlarına yansımadı ve sürpriz bir şekilde fiyatlar sabit kaldı. Bitcoin’de olan para çıkışlarının sadece soğuk cüzdanlar arasında gerçekleşmesi de Bitcoin yatırımcıların borsalarda alım satım yapmak yerine malları ellerinde tutmayı tercih ettiklerini yani boğa piyasası beklediklerini gösteriyor.

Stablecoin cinsinden ödemelerin giderek yaygınlaştığı görülüyor

Elbette, gelecek mevsimin habercisi göçmen kuşlar gibi piyasaların gelecekteki durumunu da önceden gösteren stablecoin’lerin arzında bir artış henüz yaşanmadı ancak stablecoin cinsinden ödemelerin giderek benimsenip yaygınlaştığı görülüyor. Bu uzun vadeli indakatörün sektörün olumlu yöndeki gidişatını desteklediği söylenebilir.

Zincir üstü ölçütler de piyasanın dip yaptığına işaret ediyor. SOPR, yani Harcanan Çıktı Kar Oranı, piyasanın ısınıp ısınmadığını gösteren enteresan bir gösterge ve bu indikatör şu an için dengeye yakın görünüyor. Daha önce 0,97 iken bunun biraz üzerine çıktı, bu da öncekine göre daha fazla Bitcoin’in kâra yakın bir fiyattan tutulduğunu gösteriyor. Geçmiş verilere bakıldığında bunun sebebinin piyasaya daha fazla güven duyulması olduğu söylenebilir. Diğer taraftan, HODL Dalgaları verileri bize Bitcoin’in giderek daha az likit olduğunu, üç yıldan daha uzun süreli arz hareketsizliği ölçütlerinin ise son 45-60 günlük en büyük değerlere ulaştığını gösteriyor.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde komisyonda alınan, Grayscale Bitcoin Trust’ın borsada işlem gören bir Bitcoin ETF’sine dönüştürülmesinin reddine ilişkin kararın yanlış olduğunu belirten yeni bir karar alındı ve böylece Grayscale, SEC’e karşı kazandığı zaferi pekiştirmiş oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın