Başkent Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde konuşan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Afrika Birliği’nin de Avrupa Birliği gibi G20’nin ‘daimi üyesi’ olduğunu açıkladı.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bu yıl “Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla düzenlenen 18’inci G20 Liderler Zirvesi, bugün yapılan resmi karşılama töreniyle başladı.

Zirvede, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri ve özel davetliler bir araya gelecek.

Sıkı güvenlik önlemleri

G20 zirvesi nedeniyle başkentte havadan ve karadan güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Zirve için aralarında Ulusal Güvenlik Muhafızları’nın da olduğu 50 binden fazla güvenlik personeli ve polis görev yapıyor.

Zirvenin yapılacağı bölgede birçok cadde, sokak ve iş yeri 11 Eylül’e kadar kapatıldı.

‘Hoş geldin’ Afrika Birliği

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Afrika Birliği’nin G20’nin daimi üyelerinden biri olduğunu açıkladı. 55 üyesi bulunan Afrika Birliği, Avrupa Birliği (AB) ile aynı statüye sahip olmuş oldu.

“Afrika Birliği’ne G20’nin daimi üyesi olarak hoş geldiniz diyoruz” diyen Modi, “Afrika Birliği’nin G20’ye katılmasının zamanımızın küresel zorluklarını ele alma konusunda katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Zirveye kimler katılıyor?

Zirveye katılan liderler şöyle: Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel.

Putin ve Cinping zirvede yok

Zirveye özel davetli olarak da Bangladeş, Mısır, Hollanda, Nijerya, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerin liderleri katılıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak, zirvede Çin’i Başbakan Li Çiang, Rusya’yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.

G20 masasında neler var?

Zirvenin en önemli iki gündem maddesi, Afrika Birliği’nin G20’ye daimi üyeliği ve Rusya- Ukrayna savaşı. Yine, yeşil kalkınma, iklim finansmanı ve yaşam; hızlandırılmış, kapsayıcı ve dayanıklı büyüme ile teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı gibi konular masaya yatırılacak.

G20 nedir?

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden G20 ülkeleri, dünya nüfusunun da üçte ikisini kapsıyor.

G20, Avrupa Birliği ve 19 ülkeden oluşuyor. Bu ülkeler, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın