Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom ve bünyesindeki AKKUYU NÜKLEER A.Ş, 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde Ankara’da düzenlenen 6. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali “Teknofest”in ana partnerlerinden oldular. Türkiye’nin bu en büyük teknoloji festivaline 1 milyondan fazla kişi katıldı.

Her yıl festivalde yer alan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. bu yıl kurduğu interaktif stantta her bir ziyaretçiye kısa bir süre için de olsa Türkiye’deki ilk nükleer güç santralinde çalışan bir mühendis olma ve özel olarak hazırlanmış nükleer enerji temalı heyecan verici ve yaratıcı görevi üstlenme imkânı sundu. 

İlk olarak ziyaretçilere nükleer santralde görevli mühendislerin giymeleri zorunlu olan baret ve yelek verildi. Sonra ziyaretçiler yaratıcılık atölyesinde doğaçlama olarak bir nükleer güç santrali tasarladı. Konferans alanında genç Türk nükleer mühendisler, ziyaretçilere Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin inşasının ilerleyişini ve nükleer enerjinin Türkiye Cumhuriyeti’nin teknoloji ve bilim alanında kalkınmasına bulunduğu katkının önemini anlattı. İnteraktif oyun odasında, maceraya katılanlar bir nükleer santral mühendisi için gerekli olan el becerisi, dikkat ve fiziksel uygunluk gibi önemli nitelikleri test edebildiler. Son aşamada ise standın konukları nükleer endüstriye ilişkin bilgilerini sınayan bir test çözdüler ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş’nin Mersin bölgesinde yürüttüğü  nesli tükenmekte olan Caretta-Caretta kaplumbağa türünü koruma projesinde yer aldılar. Maceraya katılanlara, Akkuyu NGS mühendis belgesi ve katıldıkları maceralara göre hediyeler verildi. Akkuyu NGS projesi standını toplamda 3 binin üzerinde kişi ziyaret etti.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Nükleer enerji, çok istekli, kendini mesleğe adamış uzmanların çalıştığı bir alandır. Birçoğu, özellikle ebeveynleri nükleer sektörde çalışıyorsa, erken yaşta nükleer uzman olmaya karar veriyor. Genç nesle özel bir önem veriyoruz. Akkuyu NGS sahasında çalışanlarımızın çocukları için düzenli olarak geziler düzenliyoruz, okullarda dersler veriyoruz ve tüm bunlar, çocuklara yönelik büyük ölçekli eğitim ve kariyer rehberliği projesinin bir parçası niteliğini taşıyor. Bu yıl Ankara’dan ve Türkiye’nin diğer şehirlerinden Teknofest’i ziyaret eden çocuk ve gençlerin kendilerini nükleer mühendis gibi hissetmelerini, bu harika ve gerekli mesleğin özelliklerini öğrenmelerini, onunla ilgilenmelerini ve gelecekte belki de Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinde çalışmaya gelmelerini sağlamaya çalıştık.”

Festival kapsamında AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitriy Romanets, Türkiye’nin ulusal basın organlarına verdiği röportajda Akkuyu NGS’nin inşası, projedeki güvenlik önlemleri, Türkiye’deki ilk nükleer güç santralinin yapımında kullanılan modern ekipman ve yenilikçi teknolojileri ile ilgili soruları yanıtladı.

Uluslararası festivale Türkiye ve başka ülkelerden büyük şirketler, devlet kurumları ve üniversiteler de dahil 125 kuruluş katıldı. Festivalde ayrıca, 44 alanda teknoloji start-up’larının yarışma programı da yer aldı. Dereceye giren proje sorumlularına teşekkür belgeleri ile değerli hediyeler takdim edildi. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın