Bir günlük tatilin ardından yurt içi piyasalar yeniden işlem görmeye başlarken gündem yoğunluğu da artıyor. Bu kapsamda yurt içinde öncelikle ikinci çeyrek büyüme rakamını takip edeceğiz. Önceki çeyrekte %4 artış gösteren GSYH’nın ikinci çeyrekte %3,0-3.5 bandında büyüme gösterdiği tahmin ediliyor. Yılın ikinci yarısında ise büyüme eğiliminin yavaşlayabileceğine yönelik sinyaller söz konusu. Bu noktada geçen ay PMI imalat endeksi bu yıl ilk kez büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altına inerken güven endekslerinde ise geri çekilmeler görüyoruz. Ayrıca kredi faizlerindeki yükselişin getirebileceği yavaşlamanın da yurt içi talebi dizginleme potansiyeli söz konusu.
TCMB ise geçen hafta gerçekleştirdiği toplantının özetlerini bugün yayımlayacak. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası politika faizini 750 baz puanlık artışla %25 seviyesine çıkarmış ve faiz artırımlarının devam edebileceğinin sinyallerini vermişti. Dolayısıyla metinde gelecek dönemlere ilişkin verilebilecek olası ipuçlarını takip edeceğiz.
Yurt dışında ise Fed’in veri odaklı bir seyir izleyeceğine vurgu yaptığını düşünürsek makroekonomik göstergeler ön planda kalmaya devam ediyor. Salı günü açık iş sayısının beklentilerden daha düşük bir tablo ortaya koyması dikkat çekerken dün ise büyüme rakamının aşağı yönlü revize edildiğini özel sektör istihdamının ise ivme kaybına işaret ettiğini gördük. Yeni günün en önemli konu başlığını ise Fed’in enflasyonu takip etmek için izlediği PCE endeksi oluşturuyor. TSİ 15,30’da açıklanacak veride ortalama piyasa beklentisi manşet rakamın yıllık bazda %3,0’ten %3,3’e yükseleceği yönünde. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE rakamı ve ECB tutanaklarını takip edeceğiz.
TL: USD/TL 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde bir eğilim sergilemeye devam ediyor. Her ne kadar Salı günü ABD’de açıklanan açık iş sayısının ardından dolarda küresel ölçekte baskı oluşsa da TL’nin bundan anlamlı bir fayda sağlayamadığını gördük. Salı günü yurt içinde açıklanan verilerde ise sürpriz yaşanmadı. Dış ticaret açığı bakanlığın açıkladığı öncü veriye paralel olarak 12,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekonomik güven endeksi ise 99,3’ten 94,1’e geriledi. Özellikle ay içinde tüketici güveninde gördüğümüz belirgin daralma yaşanan geri çekilmenin en önemli nedeni olarak öne çıkıyor. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bugün Eylül-Kasım dönemi için iç borçlanma programını açıklaması bekleniyor. Bir önceki programa göre Hazine Eylül ayında 73,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 80 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlıyordu.
Borsa İstanbul: Haftaya oldukça kuvvetli bir görünüm altında başlayan BIST-100 endeksi Salı günü ise özellikle 8000 direncine takılarak momentum kazanmayı başaramadı. Teknik açıdan baktığımızda ise 7870 puanın üzerinde kalındıkça yukarı yönlü hareket etme eğiliminin korunma potansiyelini daha yüksek buluyoruz. Bu seviyenin altındaki rakamlar ise baskının artmasına neden olabilir. Borsa İstanbul’un kapalı olduğu günde dün yurt dışı piyasalar yatay bir görünüm sergilerken haftanın son iki işlem gününde ABD’de açıklanacak olan PCE endeksi ve tarım dışı istihdam rakamlarını takip edeceğiz. Küresel risk iştahına yön verme potansiyeli taşıyan bu verilerin Borsa İstanbul’a dolaylı yansımalarını da görebiliriz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.