Brezilya Cumhurbaşkanı son zirvedeki genişlemeyle birlikte BRICS’in satın alma gücü paritesine göre g7’den daha güçlü bir blok olduğuna dikkat çekti. Lula, BRICS’in katkısıyla BM Güvenlik Konseyi daimi üye sayısının artırılabileceğini söyledi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva Salı günü yaptığı açıklamada, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS forumunun genişlemesinin dünyadaki güç dengesini değiştireceğini ve gelişmekte olan ekonomilere daha çok güç vereceğini söyledi.

Brezilya’nın ilerici lideri, haftalık sosyal medya yayınında “BRICS daha güçlü, daha kuvvetli, daha önemli bir şey haline geldi. BRICS’in genişlemesinden sonra, en azından küresel ekonomik tartışmalarda, dünyanın aynı olmayacağına inanıyorum, “dedi.

Cumhurbaşkanı Lula, yayında geçtiğimiz hafta yaptığı Güney Afrika ziyaretinin sonuçlarını, özellikle de gelecek yıl Ocak’tan başlayarak forumun altı yeni üye, Arjantin, Suudi Arabistan, Mısır, Arap Emirlikleri, Etiyopya ve İran’ın katılımıyla genişlemesinin kararlaştırıldığı Güney Afrika’daki BRICS Zirvesi’ne katılımını değerlendirdi.

BRICS G7’den daha güçlü

Lula’ya göre, bu genişleme BRICS’i dünyanın en büyük yedi ekonomisini bir araya getiren G7’den ekonomik açıdan daha güçlü bir blok haline getirecek.

Brezilya’ Başkanı “Şimdi BRICS G7’den daha güçlü. 1995’te G7 ülkeleri satın alma gücü paritesine göre dünya GSYİH’sının yüzde 45’ine, BRICS ise yüzde 16’sına sahipti. Şimdi BRICS yüzde 32, G7 yüzde 29 değerinde.” dedi.

Lula’ya göre, bu güçlendirme gelişmekte olan ekonomilerin küresel tartışmalarda ve çok taraflı örgütlerde müzakere için yeni kuvvet merkezleri oluşturmasına imkan veriyor.

BM Reformu şart

Lula bu anlamda, BRICS’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde reforma gidilmesi ve şu anda sadece beş daimi üyesi olan organın genişlemesini öneren Güney Afrika Zirvesi’nin sonuç bildirgesine girmesine katkıda bulunduğu maddeyi vurguladı: “Güvenlik Konseyi’ni daha temsili hale getirmek için diğer ülkelerin de katılmasını istiyoruz. 1945’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi artık dünyayı temsil etmiyor. Genişletilmesi gerekiyor ve Latin Amerika’dan, Afrika’dan katılmak isteyenler ve Almanya ve Hindistan gibi ülkeler var.”

İlerici lider, bu konunun Eylül ayında New York’ta ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmede ele alacağı konulardan biri olacağını doğruladı.

“Bu konuda ısrarlı olacağız çünkü BM’nin temsiliyetini kaybettiğine ve iklim değişikliği veya Ukrayna’daki savaş gibi sorunların ancak güçlü bir dünya yönetimi ile çözülebileceği inancındayım.” dedi.

“Savaş, BM’de bir yönetim açığı sorunu doğuruyor. Çünkü savaşan taraflar Güvenlik Konseyi’ndeki ülkeler. BM’yi denetleyebilmek için diğer ülkelere ihtiyacımız var.” dedi.

Cumhurbaşkanı, zirvede sunduğu ve kabul edilen bir başka önerisinin de gelişmekte olan ekonomilerin dolar kullanmaya gerek kalmaksızın ticaretlerini geliştirebilecekleri bir para birimi oluşturulması olduğunu söyledi.

“Maliye bakanlarının, gelecek yılki zirvede, Avrupalıların doları yarattığı gibi, ihracat için referans bir para birimi oluşturup oluşturamayacağımızı görmek için bu yıl bir çözümü tartışmaları için bir yetkiyi onayladık” dedi.

Lula, teklifin herhangi bir ülkeyi düşmanlaştırmayı değil, gelişmekte olan ülkelerdeki ticareti desteklemeyi amaçladığını açıkladı. “Dolara karşı değil, Brezilya ve Brezilya ticaretinden yana bir öneri bu” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın