Dünyadaki kayak merkezlerinin yaklaşık yarısı Avrupa’da bulunuyor, ancak bu merkezler ve kar güvenilirliği, insan kaynaklı iklim krizinin bir sonucu olarak tehdit altında.

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre, sera gazı emisyonlarının ve sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde Avrupa ve Türkiye’deki kayak merkezleri kar kıtlığıyla karşı karşıya kalacak.

2 bin 234 kayak merkezini inceleyen makale, Türkiye de dahil olmak üzere kıta genelindeki kayak merkezlerinin farklı ısıtma seviyelerinden nasıl etkileneceğini ve kar yapımının güvenilir bir kar tedarikini ne kadar sürdürebileceğini inceleyen ilk çalışmalardan biri.

Türkiye için risk yüzde 100

Çalışma, mevcut emisyon azaltma politikaları çerçevesinde bu yüzyılda beklenen sıcaklık artış seviyesi olan 3°C kadar artması halinde Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’inin çok az kar yağma riski altında olacağını ortaya koyuyor. Bu oran Türkiye için ise yüzde 100’e ulaşıyor.

Eğer emisyonlar hızla azaltılır ve sıcaklık artışı 1.5°C ile sınırlandırılırsa, Türkiye’deki kayak merkezlerinin yalnızca yüzde 19’u risk altında kalacak.


* Erciyes Dağı’nda suni kar çalışmaları. (Kaynak: Anadolu Ajansı).

Makalenin yazarları, suni kar üretiminin artan sıcaklıklarla mücadelede her zaman başarıya ulaşamayacağı konusunda uyarıyor. Yazarlar ayrıca, yapay kar oluşumunun bazı tesislerin açık kalmasını sağlayabileceğini, ancak bunun su ve elektrik talebini artırarak karbon emisyonlarını daha da yükselteceğini belirtiyor.

Uzman görüşleri

Fransa’nın Toulouse ve Grenoble kentlerinde Météo-France ve CNRS’de araştırmacı bilim insanı Samuel Morin:

“Bu, Avrupa’da kayak turizminin hemen sona ermesi anlamına gelmiyor, ancak tüm kayak merkezleri için giderek zorlaşan koşullar anlamına geliyor, bazıları birkaç on yıl içinde şu anda bildiğimiz şekliyle faaliyet göstermek için kritik derecede düşük kar arzına ulaşacak.”

INRAE Grenoble’da araştırmacı bilim insanı, çalışmanın baş yazarı Hugues François:

“Asıl zorluk, dağlık bölgelerde yaşayan çok çeşitli insanlara geçim seçenekleri sunan çevresel açıdan sürdürülebilir faaliyetleri sürdürürken, çoğunlukla ulaşım ve barınma kaynaklı kayak turizminin genel sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltan kalkınma yollarının geliştirilmesi ve uygulanması. Kayak turizminin bu bölgelerde uzun vadede ne ölçüde önemli bir rol oynayacağı açık bir soru olarak kalmaya devam etmektedir.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın