Sağlık yapıları, mekan planlaması açısından en önemli yapı tipleridir. Doğru tasarlanmış sağlık yapıları, çalışan ve hasta refahını arttıracağı gibi iyileşme sürecinde de rol oynayabiliyor. Bu nedenle planlama, tasarım ve uygulama aşamalarında; hasta ve çalışan güvenliği, konforu büyük önem barındırıyor. Sağlık yapılarının planlanma aşamasında birçok önemli faktör bulunuyor. Bu faktörlerden kapıların yeri, tahmin edilenden çok daha büyük bir yer alıyor.
Tarihsel geçmiş incelendiğinde birey ve mekan arasındaki ilişkinin başlangıçta dış tehditlerden korunma ve barınma odaklı olduğuna rastlanılıyor. Bu ilişki süreci ilerledikçe mekan, insan için aidiyet ve mahremiyet gibi kavramlara sahip olmaya başladı. İnsan ihtiyaçları ve deneyimleri geliştikçe mekanın kavramları da dönüşmeye devam etti. Sağlık yapılarında ise bu kavram açıklığı daha hassas bir noktaya ulaştı. Kullanıcılar sağlık mekanlarında tüm kavramların yanı sıra hijyenik, güvenlik ve verimli olma gibi ihtiyaçların karşılanmasını da bekliyor. Bu ihtiyaçların karşılanmasının yolu fizyolojik ve psikolojik gerekliliklerin doğru tespitinden geçiyor. Mekanın form, malzeme, renk ve aydınlatma konusundaki başarısı ne kadar yeterli bir noktadaysa kullanıcı memnuniyeti bu orada pozitif bir tepki veriyor.
Sağlık yapılarının planlama aşamasında hem çalışanlar hem de kullanıcılar tarafından ihtiyaçların doğru analiz edilip, uygulanması iki katı önemlidir. Mekansal ihtiyaçların doğru analiz edilmesiyle alanın verimli kullanıldığı durumlara rastlanılacaktır. Bahsedilen ihtiyaçlar sadece duvar – zemin elemanları, mobilyalar ya da aydınlatma nitelikleri ile değil, kapı detaylarıyla da ilişkilidir. Her mekanın kendine has ihtiyaçları olduğu gibi, çözüme ulaştıracak farklı kapı tipleri de vardır.
Günümüzde temastan gelen bakterilerden kaynaklı hastalıklardan kaçındığımız dönemlerde manuel kapıların yerini otomatik kapılar almaya başladı. Herhangi bir el temasında bulunmadan geçiş yapabilme imkanı sunan otomatik kapılar, sağlık yapılarının “hijyenik” ihtiyacına cevap olabilmesi sebebi ile dikkatleri üzerine çekti. Özellikle hermetik kapılar tam yalıtım sağlama niteliği ile en iyi kapılar olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık yapılarının ameliyathane bölümlerinde her yönüyle hijyenik ve steril bir ortam sağlanması gerekir. Ameliyathane ve temiz odalarda ihtiyaç duyulan duruma göre pozitif ve negatif basınç havalandırma sisteminin optimum seviyede korunması büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra, yoğun bakım ünitelerinde hasta sedye giriş çıkışını kolaylaştıran, gerektiğinde hastaya acil ulaşıma olanak tanıyan ve kapı kapalıyken hasta gözlemini yapabilmeyi sağlayan ürünler tercih edilmelidir. dormakaba tam bu noktada mekanların ihtiyaçlarına en doğru cevapları üretmek amacıyla standartları aşıyor. Sağlık yapılarının geçiş ve güvenlik çözümlerinde genel anlamda birinci basamaktan itibaren hizmet sunabilen dormakaba, yeni hermetik kapı sistemleri ile artık baştan sonra kadar çözüm ortağınız olarak destek verebiliyor. dormakaba kapsamlı geçiş çözüm sistemleri ile binaya girilen andan itibaren hasta odalarından, acil kaçış koridorlarına, ameliyathanelerden yoğun bakım ünitelerine, ofislerden, teknik odalara kadar tüm geçişlerde akışı kolaylaştıran ürünler sunuyor, hijyen ve güvenliği sağlıyor. Bu durum zamandan tasarruf edilmesine imkan sunarken, Avrupa standartlarında alınan kalite ile eşsiz bir sonuç elde edilmesine olanak tanıyor.
Hermetik Kapılar hijyen, işlevsellik ve güvenlik bakımından gerekli yeterliliğe sahip olmalıdır. Bu anlamda ES 200 mekanizmaya sahip dormakaba hermetik kapılar, tasarım ve fonksiyonellik bakımından tüm kullanım alanları için gereken donanımları bünyesinde barındırıyor. ES 200 iCat hermetik kapının öne çıkan özellikleri:
- Kompakt ve yenilikçi dizayn
- Kendinden öğrenme özelliğine sahip mikroprosesör
- 1 milyon+ açma/kapama döngüsü
- Yazılım üzerinden parametrelendirme özelliği
- Kapı kanadının üç yönlü kapanması ile tam sızdırmazlık sağlaması
- 150 N gücünde yüksek performanslı DC motor olarak sıralanabilir.
Tüm bunların yanı sıra en yüksek sızdırmazlık seviyesi olan class 4 (EN 1026) sertifikasına sahip olması ile Avrupa standartlarında bir başarı sunuyor.
Sağlık yapılarının birincil ihtiyacı olan hijyen kavramının nasıl karşılanacağına dair beliren sorunlara ise özellikle bu amaç için tasarlanmış sağlık sektörü kapıları sunarak cevap veren dormakaba; sağlık yapılarında temasa bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarına, hermetik kapı ile temassız çözüm getiriyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.