DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin “Tahıl koridoru kapandıktan sonra bütün gemiler Izmail, Reni ve Kliya tarafına, Tuna nehrinin kanatları ile ilgili olan limanlara yığıldığı için yoğun bir trafik var.Buradan Afrika’ya veya Çin’e büyük gemilerle sevkiyat söz konusu olmuyor. Tahıl koridoru ile ilgili tekrar bir anlaşmanın ivedilikle yapılması gerekiyor” dedi.

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, Tahıl Koridoru anlaşmasının sonlanmasının ardından yaşanan süreci değerlendirdi.

Rusya Ukrayna’nın Izmail Limanına giden yük gemisi Şükrü Okan’a uyarı ateşi açması ile ilgili Çetin, “Bir zayiat yok. Öte yandan hem Ukrayna tarafı hem Rusya tarafı savaş ortamı olduğu için, Ukrayna’ya giden gelen gemilerin her birinin askeri mühimmat taşıyabileceği anlamında bir açıklama yaptılar. Böyle bir tehdit ilk defa oldu, tekrar olabilir. Dikkatli olmak lazım” dedi.

Bu süreçte Ukrayna’dan ticaretin yoğun bir şekilde devam ettiğini söyleyen Çetin, “Tahıl koridoru kapandıktan sonra bütün gemiler Izmail, Reni ve Kliya tarafına, Tuna nehrinin kanatları ile ilgili olan limanlara yığıldığı için yoğun bir trafik var” diye konuştu.

Tahıl koridoru rotası haricinde taşımayı alternatif rotalar üzerinden sürekli ve sağlıklı rotalar üzerinden sağlamanın mümkün olup olmadığına dair soruya ise Çetin, “Mümkün değil. Buralar nehir limanları olduğu için belli metrelere kadar derinlikleri olduğu için büyük gemiler giremiyor. Buradan Afrika’ya veya Çin’e büyük gemilerle sevkiyat söz konusu olmuyor. Tahıl koridoru ile ilgili tekrar bir anlaşmanın ivedilikle yapılması gerekiyor” şeklinde cevap verdi.

Çetin “Bu durum ekonomiyi etkiliyor. Karadeniz’deki ülkeleri etkiliyor, Avrupa’yı etkiliyor. Savaşın kısa dönemde bitmesi benim görüşüme göre söz konusu değil” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın