YKS de 8 Ağustos son tercih günü? Peki doğru liste nasıl oluşturulur? Kararsız kalan öğrenci için son dakika acele ile verilen kararlar özellikle uzman yardımı almadan verilen kararlar bütün bir hayatı etkiler. Veliler ve öğrenciler doğru liste için nelere dikkat etmeli? Florya Uğur Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selen Balkaya uzmanından tavsiyeler ile rahat bir tercih dönemi için uyarılarda bulundu.

Florya Uğur Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selen Balkaya, “3,5 milyondan fazla adayın YKS’de son başvuru tarihi 8 Ağustos.  Tercih işlemleri ÖSYM internet sayfasında yer alan Aday İşlemleri Sistemi üzerinden TC kimlik numarası ve aday şifresiyle gerçekleştirilecek. Örgün öğretimde önlisans programları için 388 bin, lisans programları için ise 465 bin yani toplamda 853 bin kontenjan belirlendi. Bu kontenjanlara başvuru yapacak tüm öğrencilerimize en önemli tavsiyemiz ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzu en geçerli kaynak olarak incelemeleri ve başarı sıralarıyla birlikte programların özel koşullarına da muhakkak dikkat etmeleridir. YÖK Atlas üzerinden oluşturulan tercih sihirbazını da kullanarak 24 tercih hakkını istek sıralarına göre şekillendirmelerinde fayda olacaktır” dedi.

“ÜNİVERSİTE ADAYI KENDİ SIRALAMASININ ÜZERİNDEKİ YERLERİ DE DİKKATE ALMALI”

Yerleştirmede başarı sırası mı yoksa puan mı? sorusu karşısında doğru tercihin nasıl yapılması gerektiği konusunda mutlaka uzman yardımı alınması gerektiğine dikkat çeken Dr. Selen Balkaya, “Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır. Oysa genel yerleştirmede adayın elindeki sonuç belgesi bu yıla aitken kılavuzdaki puan ve sıralar bir önceki yılın yerleşen son öğrencisine aittir. Puan ülke ortalamalarına ve standart sapmalarına göre yıldan yıla esneklik ve değişkenlik gösterirken taban sıraları daha stabil ve güvenilir bir veri sunar. ÖSYM bir adaya 24 tercih hakkı sunar. Bu durumda bazı tercihlerin kendi gücünün daha üstünde, bazılarının da kendi gücü düzeyinde ve daha altında olmasının hiçbir sakıncası yok. Her yıl puanlar o yılın öğrencileri tarafından sıfırdan oluşturulduğundan kendi sıralamasının üzerindeki yerleri de listenin ilk sıralarına yazmak adayın iyi bölümlere yerleşme şansını kullanması anlamına gelir. 24 tercihin 6-7’si nispeten kazanma şansı düşük olan ama kazanıldığında mutlu edecek bölümler olabilir ama kalan tercihler hem adayın başarı düzeyinde hem de o düzeyin bir miktar altındaki yerlerden oluşmalıdır ki puanlarda yaşanacak bir hareketlilikte yerleşme şansı zora girmesin. Adaylar kendi sıralarının yüzde 20 daha üstünden başlayarak kendi sıralarının yüzde 40 altına kadar inerlerse doğru bir liste yaparlar” diye konuştu.

 “FARKLI PUAN TÜRLERİNDEN TERCİHTE LİSTE OLUŞUMU NASIL OLMALI?

Öğrencinin kendini tanımasına rehberlik servisleri olarak uzun dönemli profesyonel bir yaklaşım ile imkan verildiğine dikkat çeken Dr. Selen Balkaya, “Sayısaldan sonra bir eşit ağırlıklı tercih yapıp tekrar sayısaldan devam edip araya TYT ile alan iki yıllık sıkıştırıp tekrar 4 yıllık bir eşit ağırlıklı program gönül rahatlığı ile yazılabilir. Ancak bu denli çeşitlilik arz eden bir tercih listesinin sahibi henüz ne olacağına karar vermemiş olarak da nitelenebilir. O listedeki programların karakteristik olarak daha benzer bölümlerden oluşması adayın tercihe de hazırlandığını gösterir. Aynı Puan türünde olmasına rağmen birbiri ile taban tabana zıt bölümler de aynı listede yer edinmemelidir. Örneğin mimarlık yazan birinin biyoteknoloji de tercih etmesi ya kendini ya da bölümleri tanımadığı anlamına gelir” diyen  Florya Uğur Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selen Balkaya, mutlaka bu gibi durumlarda velilerin de yönlendirilmesi ile uzman rehberlik servislerinden yardım alınması gerektiğine vurgu yaptı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın