Hububat sektörü 4 basamak yükseldi

Hububat ve bakliyatta ihracat ivmesi artarak devam ediyor. Hububat sektörünün Türkiye geneli temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yaklaşık yüzde 70 artış ve 1 milyar 398 milyon dolarla tarihi rekora imza attı. Hububat bakliyat sektörü temmuz ayında 4 puan yükselerek en çok ihracat gerçekleştiren 4. sektör oldu. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) temmuz ayı ihracatı ise yüzde 19,20 artışla 257 milyon dolara yükseldi. Sektörde pazar çeşitliliğinin fazla olması önemli avantajlardan biri olduğunun altını çizen İHBİR Başkanı Kazım Taycı, ihracatın hedeflenen seviyelere gelmesi ve üstüne çıkmak için üretici ihracatçının finansa ulaşımının kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) temmuz ayı ve 2023 yılı ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre İHBİR’in temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,20 artışla 257 milyon dolara ulaşırken, hububat sektörünün Türkiye geneli temmuz ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 69 artışla 1 milyar 398 milyon dolara yükseldi. Hububat sektörünün Türkiye geneli ocak-temmuz ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artışla 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, İHBİR’in ocak-temmuz ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,8 artışla 1 milyar 791 milyon dolara ulaştı.

İTALYA İHRACATINDA TARİHİ ZİRVE

Temmuz ayında, Hububat Sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla İtalya, Kanada ve Irak oldu. İtalya’ya ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9,2 bin artışla 281 milyon dolara ulaşırken, ikinci sıradaki Kanada’ya ihracat bu ayda yüzde 6,4 bin artışla 229,6 milyon dolar oldu. Irak’a ihracat ise temmuz ayında yüzde 18 düşüşle 150 milyon dolar olarak gerçekleşti.

HUBUBAT ÜRÜNLERİNDE REKOR İHRACAT

Mal grupları olarak bakıldığında en fazla ihracat; yüzde 31,6 bin artış 575,2 milyon dolarla hububat ürünlerinde gerçekleşirken, pastacılık ürünleri 197,6 milyon dolarla ikinci sırada, 183,7 milyon dolarla değirmencilik ürünleri üçüncü sırada yer aldı.

“EN BÜYÜK AVANTAJ PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ”

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Fuar faaliyetlerimize, satın alma heyetlerimize sektörel ziyaretlerimize devam etmekteyiz. Sektörde pazar çeşitliliğimizin fazla olması bizim önemli avantajlarımızdan bir tanesi. Şu anda yaklaşık 200 ülkeye aktif ihracat gerçekleştirmekteyiz. Temmuz ayında ihracatta gerçekleşen yaklaşık yüzde 70’lik artış çalışmalarımızın meyvesini toplamaya başladığımızın en önemli göstergesi. Yıl sonu hedeflerimize ulaşmak için bir elimizde bavulumuz, diğer elimizde üretmekte olduğumuz ürünlerin numuneleriyle dünyanın farklı farklı ülkelerini, karış karış gezmeye devam edeceğiz.” dedi.

İHRACATÇIDAN FİNANS TALEBİ

Tedarik zincirlerindeki bozulma, maliyet artışları, küresel enflasyonun etkisiyle artan fiyatların sektörü zora soktuğunu belirten Taycı, “Türk hububat sektörü, küresel kriz yaşanırken iç talebi karşılamakla birlikte ihracatta yukarı yönlü ivmesini devam ettirdi. Katıldığımız fuarlar ile de yeni pazarlara açılıyor ve mevcut pazarlarımızdaki yerimizi genişletmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

İhracatta hedeflere ulaşmak ve üstüne çıkmak için yeni yatırımların zorunlu olduğunu kaydeden Taycı, bunun için üretici ihracatçının finansa erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın