Varlık fiyatlarında yukarı yönlü hareket etme isteği canlı kalsa da son dönemdeki hızlı değer kazanımlarının ardından piyasaların zaman zaman kararsız bir tablo sergileyebildiğini de görüyoruz. Bu kapsamda BIST-100 endeksinin dün açılışın ardından bir saat içinde %1’in üzerinde eksiyi ve artıyı görmesi sonrasında ise gün içinde net bir yön tayin edememesi yaşanan kararsızlığı yansıtır nitelikte. Benzer kararsızlık yurt dışında da yaşanırken kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesi sabah saatleri itibarıyla risk iştahını negatif etkiliyor. Bu kapsamda Asya borsalarında satış baskısının arttığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda piyasalar yurt içinde yarın açıklanacak olan Temmuz ayı TÜFE rakamını yurt dışında ise Cuma günkü ABD istihdam rakamlarını beklerken gündemin genel hatlarıyla daha sakin seyrettiği bir gündeyiz. Bu kapsamda öne çıkan tek konu başlığını ABD’de açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam rakamı oluşturuyor. Önceki ay 497 bin kişi artış gösteren verinin Temmuz ayında ise 190 bin kişilik istihdam artışına işaret etmesi bekleniyor. ADP verisi Cuma günkü tarım dışı istihdam rakamı için çok güçlü bir gösterge niteliğinde değil. Ancak yine de verdiği sinyallerin yatırımcılar tarafından dikkatle izlendiğini söyleyebiliriz.

TL: Oldukça sakin bir seyir izleyen TL’nin görünümünde anlamlı bir farklılık göze çarpmazken kısa vadede bu tablonun anlamlı şekilde değişmeyebileceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Makroekonomik veri tarafında ise arka arkaya 3 ay 51,5 seviyesinde kalan PMI imalat endeksi dün açıklanan veri ile birlikte büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altına geriledi. Temmuz ayında reel kesim güven endeksinin geri çekildiğini düşünürsek benzer bir endeks olan PMI imalat endeksinin de yönünü aşağı çevirmesi sürpriz değil. Ancak sınırlı da olsa 50 seviyesinin altına inilmesinin kısmen negatif bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul son dönemdeki güçlü kazanımların ardından dün güne küresel piyasaların çok kuvvetli olmayışının da etkisi ile eksi bölgede başladı. Özellikle hızlı değer kazanımları düşünüldüğünde endeksin zaman zaman bu tip baskılar hissetmesinin son derece doğal olduğuna inanıyoruz. Son dönemdeki değer kazanımını yaratan koşullar ise geçerli kalmaya devam ediyor. Ancak ABD’nin kredi notunun düşürülmesi yeni güne başlarken küresel risk iştahını negatif etkiliyor. Teknik açıdan baktığımızda ise özellikle 7000 puanın üzerinde kalındıkça risklerin limitli kalacağına inanıyoruz. Bu seviyenin altı ise görünümün bozulduğunun ilk sinyali olarak kabul edilebilir. Yukarıda ise 7300 ara direnç olmak üzere 7500 kısa vadede en önemli hedef olarak kalmaya devam ediyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın