Yukarı yönlü hareket etme eğilimini koruyan piyasalar haftanın geri kalanında verilere biraz daha fazla odaklanabilir. Bu kapsamda bugün Türkiye ve Euro Bölgesi’nde PMI imalat ABD’de ise ISM imalat endeksini takip edeceğiz. Hatırlanacağı gibi yurt içinde PMI imalat endeksi arka arkaya 3 aydır değişim göstermeyerek 51,5 seviyesinde seyrediyor. Temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi’nin (RKGE-MA) ise bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 104,9 olarak gerçekleştiğini görmüştük. İki endeks arasındaki benzerlikleri düşünürsek PMI endeksinin hafif geri çekilecek olsa bile büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi olası görünüyor.
Nihai nitelikteki Euro Bölgesi PMI endeksinde 42,7 ile değişiklik beklenmiyor. ABD ISM imalat endeksinde ise sınırlı bir artış öngörülse de büyümeyi daralmadan ayıran seviyenin altında kalınacağı tahmin ediliyor (46,69). ABD açık iş sayısı da günün en önemli verilerinden birini oluşturuyor. Sıkı para politikasına rağmen açık iş sayısının son dönemde 10 milyon seviyesinin altına nadiren gerilediğini görüyoruz. Geçen ayki rakam 9,8 milyon olmuştu. Bugünkü veri için beklenti 9,6 milyon seviyesinde bulunuyor. Gerçekleşmesi durumunda bu rakam Nisan 2021’den bu yana gördüğümüz en düşük veri olacak. Açık iş sayısının geri çekilmesi ise istihdam piyasasının soğuduğuna işaret ederek piyasalar açısından iyimser bir sinyal verebilir.
TL: Son dönemde oldukça sakin bir seyir izleyen USD/TL kuru 26,90-27,00 TL bandındaki seyrini sürdürüyor. Kısa vadede bu tablonun değişmesini sağlayacak çok fazla konu başlığının olmadığını düşünürsek kurun ılımlı görünümünü devam ettirmesi en olası senaryo olarak kabul edilebilir. Bugün yurt içinde PMI endeksini izleyeceğiz ancak verinin anlamlı bir piyasa etkisi yaratmasını beklemiyoruz. Dün ise turizm göstergelerini takip ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yılın ilk altı ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı yıllık bazda %17,5 artışla 22 milyon 945 bin olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında turizm gelirinin ise %27 artışla 21,7 milyar dolar olduğu belirtildi.
Borsa İstanbul: Geçen hafta %5’in üzerinde değer kazanımına ulaşan BIST-100 endeksi yeni haftaya da iyimser bir başlangıç yaptı. Tarihi zirvede olsa da endeksin 7000 puanın üzerinde kapanışlar yapmasının kısa vadeli görünümü destekleyeceğini düşünmeye devam ediyoruz. Kazanımlar korunursa TL bazlı grafiklerde uzun vadeli trendler endeksin 7500 puana yaklaşma potansiyelinin son derece yüksek olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin kritik bir eşik olan 400 baz puanın altına gerilemiş olması ise TL varlıklara yönelik artan iyimserliğin bir sinyali olarak kabul edilebilir. Buna paralel olarak yabancı takas oranının yeniden %30 seviyesine yakın seyrettiğini görüyoruz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.