Elektra Elektronik, kompanzasyon çözümleri ile işletmelerde enerji verimliliği ve performans artışı sağlıyor

Endüstriyel işletmelerde enerjinin verimli şekilde kullanılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli avantajlar sağlıyor. İşletmelerin üretim ve işletme sürekliliği ile otomasyon ve kontrol süreçlerinin kesintisiz ve sorunsuz ilerlemesi için elektrik enerjisinin verimli kullanılması kritik önem taşıyor. Endüstriyel işletmelerde elektrik enerjisini verimli kullanmak, kompanzasyon ile sağlanabiliyor. 6 farklı kıtada 60’ı aşkın ülkedeki çok sayıda kuruma enerji kalitesi ve verimliliği konusunda çözüm ortaklığı sağlayan Elektra Elektronik, kompanzasyon çözümleri kapsamında endüstriyel işletmelerin hizmetine sundukları DynamiX Static Var Generator’ın dengeleme ve harmonik filtreleme özellikleri sayesinde hassas şebeke koşullarına sahip olan bütün tesislerde eksiksiz kompanzasyon çözümleri sağlıyor. Bunun yanı sıra Deşarj Ünitesi, AG Kondansatörler, Endüktif Yük Sürücü ve Tristör Modülü ile işletmelerin üretkenlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol oynuyor.

Endüstriyel şirketlerde enerji verimliliği, maliyetleri düşürürken çevresel sürdürülebilirliği destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Elektrik enerjisini etkin şekilde kullanabilen endüstriyel şirketlerin enerji maliyetleri azalırken, elektrik ekipmanları da daha verimli çalışıyor ve daha uzun kullanım ömrüne sahip oluyor. Daha az enerji kullanımı sera gazı emisyonlarını azaltarak işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlarken, doğal kaynakların korunmasına da yardımcı oluyor. Endüstriyel işletmelerde verimli elektrik enerjisi kullanımı için kompanzasyon çözümlerinin gerekliliğine işaret eden Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, markanın kompanzasyon süreci ve arkasında yatan teknolojileri hakkında önemli bilgiler verdi.

Ar-Ge çalışmaları kesintisiz devam ediyor

Elektra Elektronik olarak 40 yılı aşkın süredir sahip oldukları tecrübe ve müşterilerine katkı sunmak için kesintisiz devam ettirdikleri Ar-Ge çalışmaları ile enerji verimliliğini sağlayan, sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunan ve elektronik cihazlarının ömrünü uzatan kompanzasyon çözümleri sunduklarını ifade eden İlker Çınar, “Kompanzasyon, elektrik akımı ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılması anlamına geliyor. Böylece enerji iletim hatlarının ve şebekelerin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıplarını artıran reaktif gücü minimum seviyede tutuyoruz.” dedi.

Milli kaynakların korunması için reaktif güç kompanzasyonu önemli

Reaktif enerji sonucu kaybedilen milli kaynaklarının bedelinin işletmelere reaktif güç cezası olarak yansıtıldığına dikkat çeken İlker Çınar, “Reaktif gücü dengeleyerek akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltmak için reaktif güç kompanzasyonu uyguluyoruz. Bu işlem uygulanmadığı takdirde şebekede kayıplar oluşuyor, iletim hatları ile kablolar daha fazla akım çekiyor ve bu da büyük gerilim düşümleri meydana getirerek enerji kapasitesini düşürüyor. Reaktif güç kompanzasyonunun başarılı bir şekilde gerçekleştirilemediği şirketlerdeki elektrik sistemi, ihtiyaç duyulan aktif elektrik enerjisinin dışında şebekeden düzensiz olarak güç çekiyor. Sürekli olarak çekilen ve tüketilmeyip üretim tesisine geri gönderilen bu reaktif enerji milli kaynakların kaybedilmesine neden oluyor. Elektra Elektronik olarak değişken elektrik enerjisi yüklerine sık rastlanılan otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde kritik önem taşıyan reaktif güç kompanzasyonunu sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilen aktif harmonik filtrelerimiz sayesinde işletmelerin yüksek meblağlarda reaktif güç cezası ödemelerinin önüne geçiyoruz” dedi.

Deşarj üniteleri ile kompanzasyon sisteminin ömrünü uzatıyor

Endüstriyel üretim, medikal ve sağlık, veri merkezleri gibi sektörlere sundukları ileri teknoloji kompanzasyon ürünleri ile işletme ve tesislerin enerji kalitesini iyileştirdiklerini ve teçhizat bakım giderlerini azalttıklarını açıklayan İlker Çınar, Elektra Elektronik’in kompanzasyon sisteminin ömrünü uzatan Deşarj Ünitesi hakkında şu bilgileri verdi: “Düşük kayıp özelliği taşıyan Deşarj Ünitesi, hızlı değişen reaktif güç ortamında kondansatörlerin deşarj zamanlarını azaltıyor ve bu şekilde kompanzasyon sistemlerindeki kondansatörlerin ve kurulu/kurulan kompanzasyon sisteminin ömrünü uzatıyor. Kompanzasyon sisteminin bileşenlerinden biri olan deşarj ünitelerimiz CE işaretli ve ISO 9001 kalite yönetim sistemi altında üretimi yapılıyor. Deşarj ünitelerimiz elektrik ve elektronik bileşenlerin DIN Rail (Deutsches Institut für Normung Rail) adı verilen, özellikle endüstriyel otomasyon ve kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir montaj yöntemi ile başarılı bir şekilde monte ediliyor. Endüstriyel işletmelerde güvenli ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak için statik elektriği kontrol altına almaya yardımcı olan deşarj ünitelerimiz 690V’a kadar operasyonel gerilim ve 100 kVAR’a kadar deşarj özelliğine sahip.”

Enerji verimliliği sağlayan kesintisiz ve güvenli üretim

Elektra Elektronik olarak işletme ve tesislerin enerji sistemlerindeki güç faktörünü optimize eden, harmonikleri filtreleyen, enerji sistemlerinin performansını iyileştiren ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlayan AG Kondansatörler ürettiklerini ifade eden Çınar, ürünün özelliklerini açıkladı: “İşletme ve tesislerin enerji verimliliğini artırmak üzere ürettiğimiz AG kondansatör, PCB bulundurmayan, çevre dostu bir ürün. Kompanzasyon sistemleri, motor kompanzasyonu ve filtreli kompanzasyon gibi alçak gerilim uygulamalarında kullanılan AG kondansatör düşük ağırlığı ve uygun boyutu ile alandan tasarruf sağlıyor. Kolay yükleme, bağlantı ve montaj özellikleri ile her işletme tarafından rahatlıkla kullanılabilen AG kondansatör, aynı zamanda bakım gerektirmeyen ve kendi kendini tamir eden bir ürün. Bu özellikler sayesinde tesis ve işletmelerde üretim sürecinin kesintisiz devam etmesini, verimliliğin artmasını, bakım maliyetlerinin azaltılmasını ve kaynakların etkin kullanımını sağlıyoruz. Aşırı basınç emniyetine sahip olan AG kondansatör ile işletmelere güvenli bir kullanım deneyimi sunuyoruz. Enerji sektöründe ve endüstriyel işletmelerde yaygın olarak kullanılan AG kondansatörlerimiz silindirik alüminyum bir tasarıma ve 1.0 kVAr ile 30 kVAr arası güç ile 30V / 400V / 440V / 525V gerilim opsiyonlarına sahip.”

Tesislerin ihtiyaç duyduğu endüktif yükü bire bir karşılayan ileri teknoloji

Tesislerin ihtiyaç duyduğu endüktif yükü bire bir karşılayan GAMMA serisi endüktif yük sürücülerle uzun ömürlü kompanzasyon sağladıklarının altını çizen İlker Çınar, “GAMMA serisi endüktif yük sürücü modüllerimiz, dinamik güç faktörü kontrolü uygulamalarında 30kVAr’a kadar olan şönt reaktörleri sürmek için tasarlanıyor. Modüller, üçer adet tek fazlı üniteden oluşuyor ve her fazı bağımsız olarak kontrol ediyor. Uygulanan tetikleme sinyallerine göre şönt reaktöre uygulanan net gerilim değiştiriliyor ve bu sayede tesisin ihtiyaç duyduğu endüktif yük bire bir karşılanıyor. Piyasada bulunan her röle ile uyumlu şekilde çalışabilen endüktif yük sürücüler, şönt reaktörleri aşırı ısınmalardan ve şebekeden gelebilecek aşırı gerilimlerin zarar verici etkilerinden koruyarak uzun ömürlü kompanzasyon sağlıyor. Bakım gerektirmeyen ve sessiz çalışan GAMMA serisi endüktif yük sürücü modüllerimiz çalışma gerilimi, çalışma durumu ve sıcaklığı sürekli olarak kontrol ediyor ve ön panelinde bulunan dört adet LED ile kullanıcıya bildiriyor. Harici termik bağlantı terminalleri sayesinde kompanzasyon sisteminde kullanılan şönt reaktörleri de aşırı ısınmalara karşı koruyan bu ürünle müşterilerimizin enerji verimliliği, enerji tasarrufu, sistem stabilitesi ve ekipman koruması ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi.

Güçlü anahtarlama sistemi ile enerji kullanımını optimize ediyor

Kompanzasyon sistemlerindeki aşırı akımları kontrol etmek ve enerji sistemlerinin daha verimli ve güvenli çalışmasını sağlamak için müşterilerine ALPHA serisi tristör modüllerini sunduklarını söyleyen Çınar, modüllerin özelliklerini şu şekilde açıkladı: “ALPHA serisi tristör modüllerini dinamik güç faktörü uygulamalarındaki 50kVAr’a kadar olan kapasitif yükleri anahtarlamak için üretiyoruz. Tristör modüllerimiz tetikleme sinyalinin uygulanmasından itibaren 10 milisaniye içinde kondansatörleri devreye alabiliyor. Mikroişlemci tabanlı mimarisi ve algoritması modüllerin sıfır geçiş anında devreye girmesini sağlayarak kondansatörlerde tahribat oluşmasının önüne geçiyor. 480V’a kadar, yıldız veya üçgen, simetrik veya asimetrik yükleri anahtarlayabilen ve reaktif güç röleleri veya PLC’ler tarafından kolaylıkla tetiklenebilen modüllerimiz çalışma gerilimi, durumu ve sıcaklığını kontrol ederken, harici termik terminalleri sayesinde harmonik filtre reaktörünü aşırı ısınmalara karşı koruyor. Uzun ömürlü, sessiz çalışan ve bakım gerektirmeyen ALPHA serisi tristör modüllerimizle müşterilerimize enerji verimliliği, güç faktörü optimizasyonu ve sistem kontrolü gibi önemli avantajlar sunuyoruz.”

Hassas şebeke koşullarında eksiksiz kompanzasyon

Yüksek THD değerine sahip gerilimin olduğu, dinamik yükte değişimlerin yaşandığı, yük dengesizlikleri bulunan ve yüksek akım harmoniğine sahip plastik endüstrisi, ofis binaları ve alışveriş merkezleri, endüstriyel üretim tesisleri, endüksiyon ocakları, UPS sistemleri ve veri merkezleri gibi hassas şebeke koşullarına sahip bütün tesislerde DynamiX Static Var Generator ile eksiksiz kompanzasyon çözümleri sunduklarının altını çizen İlker Çınar, “DynamiX Static Var Generator’ın modüler tasarımı sayesinde birden fazla ünitenin paralel bağlanmasını sağlayarak kompanzasyon gücünü kolaylıkla artırabiliyoruz ve bu şekilde işletmelerin enerji verimliliğine katkıda bulunuyoruz. IGBT tabanlı yapısı sayesinde harici bir kompanzasyon panosu gerektirmeden kademesiz olarak güç kontrolü yapan Static Var Generator, bunun yanı sıra dengeleme ve harmonik filtreleme özelliklerine de sahip. Tek bir pano içerisinde 200kVAr güce kadar kompanzasyon kapasitesi olan DynamiX Static Var Generator; 25µs dinamik tepki süresi, güç faktörünü 0.99’un üzerinde tutma kabiliyeti ve 13. harmoniğe kadar aktif harmonik filtre özelliği ile yük dengeleme yapabiliyor ve yüzde yüz kapasitesi ile hem endüktif hem kapasitif kompanzasyon işlemi gerçekleştirebiliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın