İnşaat sektöründe inovatif ürünler ve çözümler geliştiren “Avrupa’nın mantolama devi” Baumit, Türkiye operasyonundaki başarılı faaliyetleriyle 2023 yılının ilk yarısını hedeflediği şekilde kapattı. Şirket, yılın ilk 6 ayına etki eden deprem felaketi, seçim ekonomisi ve kurdaki dalgalanmalara rağmen hem iç hem de dış pazarda beklentilerin üzerine çıktı. 2023’ün ikinci yarısının daha hareketli geçmesini beklediklerini ifade eden Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı, yapılmasını umdukları düzenlemelerde inşaat ve yalıtım sektöründe olumlu gelişmeler olacağını vurguladı.
2023 yılının başında yaşanan deprem felaketi ve seçim ekonomisi, tüm sektörleri derinden etkilerken daralmaları da beraberinde getirdi. Olumsuz tabloya karşın da güçlü finansal yapısı, öz sermayesi, değişen koşullara adapte ettiği yapısıyla başarılı bir yarı yılı geride bırakan Baumit, hem piyasaya çıkardığı yeni ürünler hem de portföyüne eklediği güçlü iş ortaklarıyla sektördeki etkinliğini artırmaya devam ediyor. En az ilk yarı yıl kadar başarılı bir ikinci yarı yıl hedeflediklerinin altını çizen Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı, yılın ilk 6 ayını değerlendirirken yeni döneme dair öngörülerini paylaştı.
2023 yılının ilk 6 ay hedeflerine ulaştı
Baumit Türkiye olarak hedefledikleriyle çok paralel bir yarı yıl geçirdiklerini belirten Atalay Özdayı, yılın ilk 6 ayını şu şekilde değerlendirdi: “Gerek tonaj gerek ciro gerekse karlılık olarak geçtiğimiz yılın sonunda belirlemiş olduğumuz 2023 yılının ilk 6 ay hedeflerine ulaşmış durumdayız. Şimdi ise en az ilk yarı yıl kadar başarılı bir ikinci yarı yıl hedefliyoruz. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla daha canlı bir görüntü veren pazarda planladığımız hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu başarının katlanarak devam edeceğini öngörüyoruz. Şu an için kurdaki dalgalanmalar olumsuz bir tablo yaratsa da güçlü finansal yapımız, öz sermayemiz, değişen koşullara adapte ettiğimiz yapılanmamızla enflasyondan arındırılmış bir büyüme hedefliyoruz.”
Piyasaya sunduğu ürünler ve yeni iş ortaklarıyla başarısını hızlandıracak
2023 yılı itibariyle portföylerine yeni ürünler ekleyerek seneye hızlı bir giriş yaptıklarını ifade eden Özdayı; “En son yenilenen Baumit Premium Contact mantolama harçlarını piyasaya sunduk. Baumit open Sistem, Star Sistem ve Pro Sistem dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin bileşenleri olan Baumit openContact, Baumit StarContact White, Baumit ProContact ürünlerimizi benzersiz ve patentli Jel teknolojimiz ile de farklı bir boyuta taşımanın gururunu yaşıyoruz. Bunlara ek olarak yapı malzemeleri sektöründe dünyada bir ilke imza attık ve harç içinde çözünen torba teknolojisine sahip Baumit ALL IN Beton hazır kuru beton harcını piyasaya sunduk. Yeni ürünlerimizle ilgili geri dönüşlerden ve aldığımız taleplerden oldukça memnunuz. Üstelik iç ve dış pazarda hali hazırda oldukça güçlü olan müşteri portföyümüze, Türkiye pazarından ve ihracat tarafından önemli paydaşlar dahil ettik. Yeni iş ortaklarımızın da katkılarıyla artık daha güçlüyüz. Yeni yatırımlarımızın odağında ise öncelikle mevcut üretim tesisimiz var. Sektörün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Gebze fabrikamızda daha hızlı, daha kaliteli üretim yapabilmek için gereken tüm yatırımları çok önemsiyor ve hayata geçiriyoruz. Aslına bakılırsa tüm adımlarımızı daha güçlü bir Baumit Türkiye için atıyoruz. Bu doğrultuda ülkemizdeki faaliyetleri güçlendirmek adına global yönetimimizle birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.
Artan inşaat maliyetleri ve konut fiyatları için düzenleme şart
Yılın ilk döneminde belirlenen yol haritasında revizeye gitmek durumunda kaldıklarını söyleyen Atalay Özdayı; “2023 yılının ilk yarısında tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de işlerimizin yanı sıra odaklanmamız gereken başka konular gündeme geldi. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki, ilk 6 altı ay deprem felaketinin ve seçim ekonomisinin etkisinde geçti. Yılın hemen başında tüm planlarımızı seçim öncesi ve sonrası olarak kurgulamışken şubat ayının ikinci yarısıyla birlikte planlarımıza deprem sonrası yaşanan gelişmeleri de dahil ettik. Kurda yaşanan türbülans da doğrudan etki etti. Artan döviz kuru, malzeme ve inşaat maliyetlerini hızlı bir şekilde yukarı çekti. Son 2 yılda inşaat maliyetlerinde artış yüzde 200’lere yaklaştı. Bu durum yeni konut fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Üstüne kredi olanaklarının daralmasıyla talep olmasına karşı konut satışlarında önemli bir kayıp yaşandı. Bu noktada sektörü canlandıracak önlemlerin bir an önce hayata geçmesi çok önemli” diye konuştu.
Yapılacak düzenlemelerle sektör 2024 yılında daha da büyüyecek
İnşaat ve yalıtım sektörünü kendine getirecek ilk hamlenin konut kredilerinde düzenlemeye gidilmesi olduğunu belirten Özdayı; “İnşaat sektöründe hem üretici hem tüketici konut kredilerinde düşük faiz ve uzun vade bekliyor. Bu konuda yapılacağına inandığımız düzenlemelerle yılın ikinci yarısının ve 2024 yılının sektörümüz açısından çok daha olumlu geçeceğini düşünüyoruz. Bunlara ek olarak güzel gelişmelerin yaşandığını görüyoruz. Özellikle de yalıtım kredisinin sektörümüze can suyu olacağını düşünüyoruz. Devlet eliyle düşük faizlerle sunulan ısı yalıtım kredilerini, mantolamanın ve enerji verimliliği için çeşitli uygulamaların yaygınlaşması adına çok değerli bir hamle olarak görüyoruz. Aynı şekilde Türkiye’deki binaların performansını artırmak amacıyla yürürlüğe giren ‘’Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’’ düzenlemesinin de sektöre büyük bir hareketlilik getireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.