Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğa ve tarımsal ekosisteme tahribat veren anız yakma uygulamasının sonlandırılması gerektiğini belirtti.
Bayraktar, hasadın yoğunlaştığı günlerde birçok bölgede başlayan anız yangınlarına dikkati çekmek için basın açıklaması yaptı.
Bu yangınların, doğal ve tarımsal ekosistemin tahrip olmasına, toprakların organik madde miktarının azalmasına, toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına, su ve toprak erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına kısacası toprağın verimsizleşmesine ve doğanın ölümüne neden olduğunu ifade eden Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:
Anız yangınlarını hava sıcaklıklarının artması ve elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlar da tetikliyor. Bu konuda başta yerel yönetimler ve itfaiye olmak üzere ilgili tüm kurumlar tedbirlerini almalıdır. Yollardaki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılmalı, yol kenarlarına anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılmalıdır.
2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre idari cezalar olmasına rağmen bazı çiftçilerimiz maalesef anız yakmaya devam ediyor. Toprağın verimini genel olarak topraktaki mineral, gübre ve biyolojik canlılar belirler. Bunlar yakıldığı zaman çiftçimiz daha çok gübre atmak zorunda kalır. Anız toprağa kazandırıldığı zaman toprağın daha az gübre ihtiyacı olur ve verimde artış yaşanır. Anız yakmakla toprağı işlemek kolaylaşıyor fakat toprağın gücü kayboluyor. Çiftçilerimiz bunun farkında olmalıdır. Toprağa kazandırılmayan anız, daha fazla gübre kullanılmasına yani maliyetin artmasına yol açıyor.
Anız yangınlarında vatandaşlarımızın da duyarlı olması gereklidir. Özellikle yol kenarlarına atılan tam olarak söndürülmeyen izmaritler çiftçilerimizin 1 yıllık emeğinin küle dönmesine neden olabiliyor. Bu yıl buğday ve arpa piyasasında yaşanan olumsuzlukların yanı sıra vatandaşlarımızın da çiftçilerimizin emeğinin yok olmaması için daha dikkatli olması gerekiyor.Birlik Genel Başkanı Şemsi Bayraktar anız yakmanın doğa ve tarımsal ekosisteme tahribat verdiğini, tarımsal verimi düşürdüğünü söyledi. Son 5 yılda çıkan 13 bin 207 orman yangınının yüzde 5,8’inin anız yakma kaynaklı olduğunu aktardı.
“Orman yangınlarının yüzde 5,8’i anızdan”
Ormanların kıyısındaki buğday ve arpa tarlalarının büyük riskler taşıdığına işaret eden Bayraktar, son 5 yılda 13 bin 207 orman yangını çıktığını ve söz konusu orman yangınlarının yüzde 5,8’inin yani 762’si anız yangınları sebebiyle gerçekleştiğini ekledi.
“Anız yangını nedeniyle binlerce canlının yok edilmesiyle sokakta bir hayvanın diri diri öldürülmesinin hiçbir farkı yoktur” diyen Bayraktar açıklamasını “Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara son verilmeli, çiftçiye yeni öneriler sunulmalı, doğrudan ekim teknolojisi gibi var olan faydalı uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.” ifadeleriyle sözleriyle bitirdi.
Anız neden yakılır? |
Hasat sonrası tarlada kalan değer taşımayan, bitki artıklarını ortadan kaldırmak, böcek ve diğer zararlıları ortadan kaldırmak, toprak işlemeyi kolaylaştırmak, hastalıkları önlemek, yabancı ot tohumlarını ortadan kaldırmak ve bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak için anızlar yakılıyor.Modern tarımda anız yakmanın son derece hatalı bir uygulama olduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yakılan alanlardaki zararın telafi edilemediği ortaya konmuş durumda.Zararlar neler?Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işleve sahip.Bitki artıkları toprağın su ve rüzgar erozyonuna karşı koruma sağlar. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelir.Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın karbon, azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırır.Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalır.Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artar.Havayı kirletir,Anız yakma esnasında çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar ve ormanlar yanabilir.Anız yakma ile doğal denge bozulur. Yakma esnasında pek çok yabani hayvan zarar görür ya da yuvalarını-yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalır.Anız yakmanın önlenmesi için neler yapılabilir?Anız yakmanın ana gerekçesi olan daha iyi tohum yatağı hazırlama işlemi modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalı. Hasat toprak yüzeyine yakın yapılmalı.Hasat sonrası anızların sap parçalayıcı aletlerle parçalanması çürümeyi kolaylaştırır.Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmeli.Anız yakmanın cezai yaptırımı var mı?2872 Sayılı Çevre Kanunu ek 1. Maddesi (c) bendine aykırı anız yakanlara dekar başına 42,44 TL idari para cezası uygulanıyor. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 (beş) kat artılarak uygulanıyor. |
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.