İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Yeni çağın alfabesi dijitallik, bu alfabenin A’sı da yazılım. İTO’nun Yazılım-Bilişim Akademisi SoftITo, bu mantıkla yola çıktı. Amacımız Türk gençlerini yeni çağın aktörleri yapmak” ifadesini kullandı.
İTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi ilk mezunlarını verdi. Türkiye’nin yazılım ihracatı stratejisine destek olmak için nitelikli beyin gücü yetiştirmeyi hedefleyen SoftITo için 168 kişilik eğitim kontenjanına karşın 9 bin 200 başvuru alındı. Gerçekleştirilen 7 farklı başlıktaki eğitim sonunda SoftITo mezun sayısı 146 oldu.
Akademi için öncelikle şirketlerin hangi alanlarda, nasıl yazılımcılara ihtiyacı olduğu belirlendi. Gerek sektör temsilcileri, gerekse insan kaynakları şirketleri ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirildi.
Front-end, Back-end, Mobile, Game Developer, Veri Analitiği, Bilişim Güvenliği, Embedded Systems olmak üzere 7 ana ihtiyaç alanı tespit edildi. Bu 7 eğitim alanında 32 uzman eğitmenle çalışıldı.
– 160 saat online, 160 saat yüz yüze eğitim verildi
İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde (İDTM) sınıflar oluşturuldu. 24’er kişilik üç sınıf, cihaz ve teknik donanım ile donatıldı.
Sürecin yönetilip, kontrol edilmesi için de www.softito.com.tr sayfası oluşturuldu.
Seçmeler tamamen objektif kriterler üzerinden gerçekleştirildi. Adaylar online olarak genel bilişim, yetenek, İngilizce, teknik bilgi ve sözlü teknik mülakata tabi tutuldu. Sonrasında önce 160 saatlik online eğitime alındılar. Proje/makale hazırlama ve çeşitli ödevler için yapılan bitirme sınavı sonrası ise 5 ayrı aşamada elemeyi geçen adaylar için yüz yüze eğitim süreci başlamış oldu. Çoğunlukla uygulamalı 160 saatlik yüz yüze eğitimde de aynı aşamalar takip edildi.
– “Hem en güncel bilgi olsun hem piyasanın ihtiyacını karşılasın hedefi ile yola çıktık”
Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Hedefimiz belli; yazılım sektörüne güçlü insan kaynağı yetiştirmek, girişimcilik ile istihdam hedefli yazılım ekosistemi oluşturmak” dedi.
Avdagiç, “7 farklı eğitim başlığında neleri öğretmek gerektiğini uzun araştırmalar sonucunda belirledik. Akademideki eğitim müfredatı hem en güncel bilgi olsun hem piyasanın ihtiyacını karşılasın hedefi ile yola çıktık. Müfredatın nasıl olacağına karar verildikten sonra bu eğitimleri en iyi verebilecek olan, akademik yönü yanında piyasa bilgisi de olan eğitmenler belirlendi. Türkiye’nin her bölgesinden yaş, maddi durum, eğitim, cinsiyet ve bunun gibi kısıtlamalar olmaksızın belirli niteliklere sahip tüm gençlere bu site üzerinden başvuru imkanı sunduk” açıklamasında bulundu.
– Mezunların 3’te 1’i kadın
SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi mezunlarının 3’te 1’ini kadınlar oluşturdu. Akademiye 81 ilin 52’sinden başvuru geldi. Ayrıca, Azerbaycan, KKTC, Almanya, İsviçre, Avustralya, Fransa ve Karadağ olmak üzere 7 ülkeden de başvuru yapıldı. Mezun olan 146 kişinin 3’ü lise, 15’i ön lisans, 119’u lisans, 6’sı yüksek lisans ve 3’ü ise doktora mezun veya öğrencisinden oluştu.
Akademi mezunlarının özgeçmişleri, eğitim boyunca hazırladıkları projeleri, ödevleri, sınav sonuçlarını içeren portfolyoları, www.softito.com.tr web sayfasında iş dünyasının bilgisine sunuldu. Mezunların ilgili üyelere, teknoparklara, Teknoloji Geliştirme Merkezlerine (TEKMER) tanıtılmaları için çalışmalar sürüyor. SoftITo henüz çok yeni olmasına rağmen istihdam ve staj imkanlarında başarı sağlandı.
Mezunlar ne dediler?
Özge Bahçeci: Bu eğitime teknik mülakatlarla ve online eğitim sonucunda 40 kişiye dahil olarak katılmaya hak kazandım. Yazılım dünyasına nereden ve nasıl başlayacağımı bilmiyordum. SoftITo, sıfırdan başlayarak çok detaylı bir eğitim verdi bizlere. Bu süreçte Front-end eğitimi aldım. Eğitim benim için çok verimli geçti. Herkese teşekkür ediyorum.
Tuğba Gökalp: Ben kendimce bir şeyler yapmaya çalışıyordum yazılım alanında. Sonrasında SoftITo eğitimlerine katılınca kendime çok fazla şey kattığımı fark ettim. Çok daha iyi bir temele sahip oldum. Ayrıca sektöre girmeme de çok büyük katkısı oldu diyebilirim. Hem teorik anlamda hem pratik anlamda. Bu yüzden emeği olan herkese teşekkür ediyorum.
Doğan Can Uysal: SoftITo benim yaklaşık bir sene öncesine kadar inşaat mühendisi bir genç olarak yazılım alanına ilgi duymaya başladığım dönemlerde ve belli bir süreden sonra 5-6 ay sonra kendimi geliştirdikten sonra karşıma çıkan bir program oldu. Bu programla birlikte kendi temelimin üzerine koyduğum ve gerçekten iş hayatına başlayabileceğimi düşündüğüm bir eğitim oldu benim için. Çok memnun kaldım. Hem online olsun hem yüz yüze olsun beni çok geliştirdiğini düşünüyorum. Bakış açısı da kazandırdı aynı zamanda. Çok teşekkür ediyorum bu eğitim için.
Berk Çınar: Ben Berk 28 yaşındayım. SoftITo’ya internetten tesadüfen denk geldim. İyi ki de denk gelmişim. İlk başta 160 saat online bir eğitimimiz oldu ve birçok alanda veri biliminden veri tabanına kadar çok farklı alanlarda eğitim alma şansı buldum. Daha sonra yüz yüze eğitimlerimiz gerçekleşti. Malatya’dan İstanbul’a geldim bunun için. Çok profesyonel ekiplerle, çok güzel eğitmenlerle çalışma şansı yakaladım. Online projeler denedik beraber. Kendimi çok geliştirme şansı buldum burada. Şimdi mezun oldum. Yakında umuyorum ki, işe yerleşeceğim SoftITo sayesinde. Kariyerime başlangıç yapacağım.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.