26-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film festivali; geleceğin teknolojik araçları ve bilimin sınırsız imkânlarının sanatla bir araya geldiği unutulmaz bir deneyim için gün sayıyor. Festival sanat yönetmenleri; Göknur Topçu ve Gizem Ertürk festival ile ilgili önemli noktaların altını çizdi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, 2.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla ve derneğin başkanı Filiz Dağ’ın yönetiminde 8 Eylül’de düzenlenecek olan basın lansmanıyla sinemaseverler ile 2.kez bir araya geliyor. Bu yıl ulusal jüride; Akademisyen Kaya Özkaracalar, sinema yazarı Murat Tolga Şen, karikatürist Cengiz Üstün, yönetmen Kerem Topuz ve yazar Oben Budak yer alıyor. Festivalin bu yılki ulusal jüri başkanlığını ise başarılı yönetmen Ümit Ünal üstleniyor.

Amerikan bilim kurgu sinemasıyla yarışan bir film teknolojisine sahip değiliz belki ama hikâye anlatıcılığı kültürümüzün en zengin yönlerinden biri!

2. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivalinin sanat yönetmenleri tarafından yapılan açıklamada; Bilim kurgu ve fantastik sinema, dünya sinema tarihi boyunca, içinde bulunulan çağa yön veren ve sosyolojik, toplumsal olarak önemli okumalar yapmaya imkân tanıyan eserler ortaya çıkardı. Bir bilim kurgu klasiği olan 1968 yapımı Stanley Kubrick filmi ‘2001: A Space Odyssey’ (2001 Bir Uzay Macerası) filminde tasarlanan dünyada gördüğümüz teknolojiler; dokunmatik ekranlar, bilgisayar sesli kullanım sistemleri, biyometrik tanımlama ve hatta yapay zekâ, adım adım gerçek hayatın içinde yer almaya başladı. Dolayısıyla ilk günden bugüne, öngörüleri ve sunulan hayal gücü açısından, bilime, teknolojik gelişmelere ve günümüzde dijital dünyaya yeni ufuklar açan bir içerik alanı diyebiliriz bu tür için. 

Türk sineması içinse, fantastik türün çok farklı bir tarihsel gelişimi oldu hiç kuşkusuz. Özellikle film üretiminin en yoğun olduğu 60’lı ve 70’li yıllarda, teknik ve maddi imkansızlıklar nedeniyle sinemacılarımızın bu türde hayal ettiklerini görece daha az hayata geçirebildikleri bir dönem yaşanıyor. Bu sonuçta elbette ki sinemamızın tam anlamıyla bir endüstri olamaması, dönemin ekonomik, politik ve toplumsal göstergeleri de çok etkili. Günümüzde ise tersine bir süreçten bahsedebiliriz; teknik imkanlara ulaşabilirlik var ancak üretim o yıllara göre daha az. Bugün artık, bambaşka bir çağda hızına yetişilmesi dahi zor bir teknoloji evrimi yaşıyoruz. Filmler mi önden gidiyor, yoksa gerçek hayatta deneyimlediğimiz teknolojiler mi çoğu zaman karar vermek zor. Tam da bu noktada, bu sene 2.sini düzenleyeceğimiz Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin ulusal sinemamız için yepyeni bir oyun alanı ve görüş menzili açarak, bu alandaki hayal gücü ile yaratıcılığı tekrar hareket geçireceğini düşünüyoruz.

Sinemamızda bilim-kurgu & fantastik içerik üretimini desteklemek, Türk sinemasının bu türdeki eserlerinin uluslararası arenada görünürlüğüne katkıda bulunmak ve dünya sinemasıyla entegre olmasına köprü oluşturmak gayesiyle bir araya gelen, her biri kendi alanında yetkin sinemasever bir ekibimiz var. Sanat yönetmenleri olarak, ulusal uzun metraj film seçkisini oluştururken, en önem verdiğimiz kriteri de bu misyonun ışığında belirledik. Amerikan bilim kurgu sinemasıyla yarışan bir film teknolojisine sahip değiliz belki ama hikâye anlatıcılığı kültürümüzün en zengin yönlerinden biri. Hikayesini herhangi bir sinemasal düzlemde fantastik öğelerle bütünleştirebilen ve seyirciye güçlü, özgün bir sinema deneyimi sunan tüm filmler US3F’in ulusal uzun metraj kategorisinde yer alabiliyor. Bu yılki seçkide senaryo, müzik, görüntü yönetimi, kurgu, karakter gelişimi vb. kapsamlarda fantastik, fütüristik öğeleri ustalıkla kullanan çok özel ve ilham verici filmler seçtik. Çok yakında yarışma filmlerini izleyicilerimizle paylaşıyor olacağız.

Türk sineması, kendi kült filmlerini üretmiş bir sinema geleneğine sahip!

Sinema Eleştirmeni Gizem Ertürk ve akademik kariyerini sinema alanında sürdüren İletişimci Göknur Topçu yaptığı açıklamada; US3F’in sinemamızın köklü tarihi boyunca nispeten daha az içerik üretilen fantastik türdeki sanatsal üretimi desteklemek ve sinemacıları bu türe teşvik etmek açısından da çok önemli bir platform olacağına inanıyoruz. Bu misyon çerçevesinde festivalin ulusal yarışma bölümünü, Türk sinemasının yeni nesil içerik üreticilerine, görsel efekt, animasyon, CGI teknolojilerinde ilerlemek isteyen gençlere cesaret, ilham verecek ve fantastik sinemamıza özgün katkıları olacağını düşündüğümüz filmlerden oluşturuyoruz.

Türk sineması, dönemin tüm imkansızlıklara rağmen bir nesile çocukluğundan yetişkinliğe kadar eşlik etmiş olan kovboylar, korsanlar, uzaylılar, maskeli şövalyeler, çizgi roman uyarlaması süper kahramanların olduğu kendi kült filmlerini üretmiş bir sinema geleneğine sahip. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, fantastik sinemamızın tüm kült filmlerine ve onların cesur yaratıcılarına bir saygı duruşu olarak başladığı yolculuğuna devam ediyor. Ulusal sinemamızda fantastik türde daha nice kült filmler yapılacağına inanıyor ve heyecanla beklediğimiz Eylül- Ekim 2023’te tüm bilim kurgu ve fantastik film severleri festivalimize bekliyoruz.’ sözlerini ekledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın