Türkiye’nin köklü un markası Pakun, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesine göre sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren 61’inci şirketi oldu.
50 yıllık un üreticisi ve ihracatçısı Pakun, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” araştırmasına göre Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren 61’inci şirketi oldu. Şirket, 44,5 milyon dolar ihracat geliriyle genel sıralamada 704’üncü sırada yer aldı.
1973 yılında Samsun Bafra’da kurulan ilk un değirmeniyle sanayi yolculuğuna başlayan Pakun, bugün Samsun Bafra ve Tekirdağ Çorlu’daki fabrikalarında yıllık 310.000 ton buğday kırma kapasitesi, 37.200 ton buğday saklama deposu, 40 adet un silosu ve 2.600 ton un stoklama kapasitesi ile yüksek kaliteli buğday unu üretimine kesintisiz devam ediyor. Dünyanın seçkin buğdaylarını işleyen şirket, özel amaçlı buğday çeşitleriyle birlikte 25 farklı ürününü gıda güvenliğine uygun olarak 3 kıtada 40’tan fazla ülkeyle buluşturuyor.

“İhracat ağımıza 5 yeni ülke ekleyeceğiz”
Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren şirketleri arasında yer almaktan gurur ve mutluluk duyduklarını belirten Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, “2022 yılı dünyanın en büyük tahıl üreticileri Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş nedeniyle sektörümüz açısından zor bir yıldı. Tüm olumsuzluklara rağmen global pazarlardaki tecrübemiz, kuvvetli ilişkilerimiz ve üretim gücümüz sayesinde yılı başarılı bir şekilde tamamladık. Üretimimizi 2021’e göre yüzde 20 oranında artırdık. İhracatımızı ise 2021’e göre yüzde 88 yükselterek 44.5 milyon dolar gelir elde ettik. Bu başarımızı TİM’in “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022″ listesinde de yer alarak tescil etmiş olduk. Yıl sonunda Çorlu’da devreye alacağımız yeni fabrikamızla hem üretimimizi hem de ihracatımızı güçlendireceğiz. İhracat odaklı büyüyen bir şirket olarak 2023 yılında var olduğumuz yurt dışı pazarlarda başarımızı katlarken, 5 yeni ülkeyi de ihracat ağımıza dahil etmeyi hedefliyoruz. Konteyner sayımızı ise yüzde 110 oranında artırmayı planlıyoruz. Katma değerli ihracatımızla ülkemize sağladığımız faydayı artırırken, bayrağımızı gururla temsil etmeye devam edeceğiz” dedi.

Yenilikçi ürün çeşitleriyle sektörde ön plana çıkan Pakun, kısa bir süre önce Durgun marka unuyla Avrupa Lezzet ve Kalite Ödülü’ne layık görülmüştü. Belçika merkezli Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü (International Taste Institute) tarafından dünyanın önde gelen şef ve sömeliyelerince gerçekleştirilen tat değerlendirmesinde, Pakun’a ait ‘Durgun’ marka Pastalık ve Böreklik Un, ‘Üstün Lezzet Ödülü’ (Superior Taste Award) sertifikasını almaya hak kazanmıştı. Gıda sektörünün en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Superior Taste Award’ı kazanan Pakun, innovatif ürünlerle uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil etmiş oldu.
“Yeni fabrika yatırımı yılsonunda devreye girecek”
Sektördeki 50’nci yıllarını yeni bir fabrika yatırımıyla taçlandırdıklarını belirten Niyazi Durgun, “Üçüncü tesisimizin temellerini yılın başında Tekirdağ Çorlu’da attık. Fabrikamızın yıl sonunda faaliyete girmesini hedefliyoruz. Bu yeni yatırımımızla üretim kapasitemizi yüzde 75 oranında artıracağız ve buğday kırma kapasitemizi yıllık 550.000 tona çıkaracağız. Tesisimiz bünyesinde son teknolojiyle donatılmış bir laboratuvar ve ayrı bir unlu mamul tesisini de devreye alacağız. Yeni yatırımımızla ürün çeşitliliğimizi artırmaya, kalite standardımızı en üst seviyede tutmaya, üretimimizi ve ihracatımızı katlayarak büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın