Anadolu’nun dört bir yanında düzenlediği ‘100. Yıl Buluşmaları’ kapsamında kamu, yerel yönetimler, akademi, sivil toplum ve iş dünyası ile ‘Hayalimizdeki Türkiye’ manifestosunu paylaşan TÜRKONFED’in altıncı durağı Diyarbakır oldu. Verimlilik temelli iktisat bilimi politikalarının başarısı için istişare ve uzlaşma kültürünün geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “İş dünyası ve sivil toplumun ikinci yüzyılın yeni hikayesine dahil edilmesi ekonomik ve toplumsal dayanıklılığı artırır” dedi.
Türkiye’nin gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş en büyük bağımsız iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), ‘Yeni Dönem Yeni Ufuklar’ vizyon belgesini ve bu belgede yer alan ‘Hayalimizdeki Türkiye’ manifestosunu, 81 ili kapsayan 26 bölgesel federasyonunun sorumluluk alanındaki illerde anlatmak üzere gerçekleştirdiği ‘100. Yıl Buluşmaları’ kapsamında Diyarbakır’da bir dizi temasta bulundu. TÜRKONFED Heyeti, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (DOGÜNSİFED) katkıları ile kamu, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi.
Sönmez: “Ulusal dönüşümü başlatmak için önemli bir fırsatın arifesindeyiz”
Diyarbakır’da DOGUNSİFED ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte “Hayalimizdeki Türkiye” temalı bir konuşma yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Ortak acılar, heyecanlar ve sevinçleri bir arada yaşadığımız siyasi ve toplumsal atmosferin; müzakere ve uzlaşma zemininde inşasında bilim, kurallar ve kurumların esas alındığı ‘Ulusal Dönüşümü’ başlatmak için önemli bir fırsatın arifesindeyiz. Ekonomiden demokrasiye, eğitimden gençliğe, kadından çevreye, Türkiye’nin aydınlık geleceğini, aklın ve bilimin ışığında inşa edebiliriz. Kalkınmayı başarmış ortak Türkiye hayaline ulaşmanın yolu da bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek ve bunları gidermede kilit rol oynayacak KOBİ’lerimizi güçlendirmekten geçiyor” dedi.
“Ekonomimizi dayanıklı kılmak için güvenli patikalara ihtiyacımız var”
“Yeni kabinemizin ekonomi kurmaylarının ilk açıklamalarını pozitif karşılıyoruz. Verimlilik temelli iktisat bilimi politikalarını sadece söylemde değil eylemde de ortaya koyacaklarını ifade etmelerini önemsiyoruz” diyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez Sönmez şöyle devam etti; “Ekonomik ve mali istikrarın en büyük düşmanı belirsizliktir. Çünkü üretim yatırım istiyor, yatırım da mali istikrar ve öngörülebilirlik arıyor. Ekonominin değişmez kuralı dışında geçici yollar arandığında, maalesef orta ve uzun vadede kalıcı bir devamlılıktan da vazgeçmiş oluyoruz. Artık ekonomimizi dayanıklı kılmak için güvenli patikalara ihtiyacımız var. İkinci yüzyılın kalkınma reçetesi can suyu değil kaynağın sürekli canlı kalmasını sağlayacak sürdürülebilir, kapsayıcı, çevre ve insan odaklı politikalar olmalıdır. Bununla birlikte liyakatle yönetilen kurumlarımızın, bağımsızlığı, şeffaflığı ve hesap verir yaklaşımı, üretim ve yatırım atmosferinin bağışıklığını güçlendirecektir.”
“Eşitsizlik yaratan tüm koşullara karşı dayanıklı hale gelmeliyiz”
Türkiye’nin önündeki zorlu sınavı geçmesi için dünyanın dönüşüm hızını yakalaması ve krizlere, afetlere, sosyo-ekonomik eşitsizlik yaratan tüm koşullara karşı dayanıklı hale gelmesi gerektiğine vurgu yapan Sönmez, “Ekonomi politikasının başarısı için istişare ve uzlaşma kültürünü geliştirmek çok önemli. Yazılacak yeni hikayeye iş dünyası ve sivil toplumun sesini dahil edecek adımlar, ekonomik ve toplumsal dayanıklılığı da artırır” diye konuştu.
“Teşvik sisteminin odağında KOBİ’ler olmalı”
TÜRKONFED Başkanı Sönmez, gelecek hayallerini şu sözlerle aktardı; “Sıkı para ve maliye politikasının güçlü yapısal reformlarla desteklendiği, enflasyon-faiz-kur sarmalından çıkacak akılcı, bilimsel ve rasyonel adımların atıldığı, yüksek teknoloji ile yüksek katma değer yaratacak bir teşvik sisteminin odağına KOBİ’leri alacak politikalarla güçlendirildiği bir gelecek hayalini paylaşıyoruz. Hayalimizdeki Türkiye’de gelişmiş bir demokrasi ve hukuk sistemi, ülkemizi bir refah toplumu haline getirecek reçetenin olmazsa olmaz parçasıdır. Çocuklar, gençler ve kadınlar ise ortak gelecek hayalini gerçekleştirmemizin anahtarıdır.”
“Diyarbakır bölgenin Silikon Vadisi olabilir”
Diyarbakır’ın bölgenin çekim merkezi olma potansiyeline değinen Sönmez, “1930 yılında tüccar sermayesi ve devlet desteği ile kurulan Diyarbakır Bankası, kentimizin kendine özgü yerel kalkınma modeli üretme becerisini henüz Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ortaya koyduğunu gösteriyor. Diyarbakır bugün de AB ve ABD’de önemli bir model olarak kabul edilen kooperatif bankacılığı gibi yerel kalkınma araçlarının uygulanmasında pilot kent görevi üstlenmek için fazlasıyla yetkin bir kentimiz. Bunun için Diyarbakır’ın fırsatlara odaklanırken, risklerini giderecek adımların atılması gerekiyor. Bu adımları, istihdam ve iş gücüne katılımı artıracak özel teşvikler, sektörel endüstri kümelenmesi, insan kaynağı yetkinliğinin geliştirilmesi, sanayi ve tarım sektörlerinin inovasyon-girişimcilik-çevre ve teknoloji odaklı dönüşümü olarak sıralayabiliriz. Bu ve benzeri pek çok adımla birlikte Diyarbakır bölgenin Silikon Vadisi olarak anılabilir” açıklamasında bulundu.
Kamu, STK ve iş dünyasıyla bilgi alışverişi
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez’in liderliğinde, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Serpil Veral, Reyhan Aktar ve Yiğit Savcı; Yönetim Kurulu Üyeleri Abdulnasır Duyan, Kaan Kiziroğlu, Yahya Alper Bektaş ve Aziz Özkılıç ile DOGUNSİFED yönetim kurulundan oluşan TÜRKONFED Heyeti, 100. Yıl Buluşmaları kapsamında bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Diyarbakır Valisi ve Belediye Başkanı Ali İhsan Su, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ve DOGÜNSİFED üyesi iş insanları ile bir araya gelen Heyet, TÜRKONFED’in ‘Hayalimizdeki Türkiye’ vizyonunu paylaşırken, karşılıklı bilgi alışverişi de yapıldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.