Mayıs ayında alanında dünyanın en prestijli fuarı olarak kabul gören Hannover LIGNA Fuarına 53 firma ile katılan ağaç işleme makineleri sektörü, metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanan fuar teşvik bedelinin, daha önce resmi olarak açıklanan teşvik oranlarına göre yaklaşık yüzde 50 oranında azaltılmasının sıkıntısını yaşıyor. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, “Ülkesi için çalışan firmalar bu düzenleme ile mağdur konuma düştü. Yeni ekonomi yönetiminin konuyu ivedilikle ele alacağını ve yaşanan mağduriyeti gidereceğini umut ediyoruz” dedi.

2017 yılından bu yana dış ticaret fazlası veren, bu yılı ise 200 milyon dolar ihracatla kapatmayı hedefleyen ağaç işleme makineleri sektörü yurt dışı fuar teşviklerinin neredeyse yarı yarıya düşmesinin sıkıntısını yaşıyor. Alanında dünyanın en büyük organizasyonu olarak kabul gören ve Ticaret Bakanlığı’nın hedef ülke olarak belirlediği Almanya LIGNA Hannover Uluslararası Ağaç ve Ağaç İşleme Makineleri, Tesis ve Ekipmanları Fuarı’na 53 firma ile katılım sağlayan sektörün üretici firmaları, metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanan yurt dışı fuar teşviklerinin ciddi oranda azaltılmasının mali sıkıntılarını yaşıyor.

ARADAKİ FARK 13 MİLYON TL

Konuyla ilgili detayları aktaran AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak şu ifadeleri kullandı: “Ağaç işleme makineleri sektörünün dünyadaki en büyük organizasyonu olan LIGNA Fuarı, Ticaret Bakanlığımız tarafından prestijli fuar olarak ilan edilen büyük bir organizasyon.2023 yılı mayıs ayında gerçekleştirilen fuara 53 firma toplamda 6.500 metrekare alanda ülkemizi en iyi şekilde temsil etti ve fuarı başarıyla tamamladı.Şubat ayında açıklanan teşvik rakamları çerçevesinde fuara katılım gösteren firmalarımız, fuar bitiminde teşvik başvuruları sırasında daha önce hedef ülke kapsamında açıklanan metrekare birim fiyatı olan 11 bin 747 TL’nin neredeyse yarı yarıya düşürüldüğü gerçeği ile karşılaştılar. Buna göre, şubat ayındaki listede yer alan 11 bin 747 TL ile üst limitlerde hesaba katılması halinde, katılımcılar toplamda yaklaşık 45 milyon TL teşvik alacakken, bu rakam 32 milyon TL’ye düşmüş oldu.”

Sektörün ihracat ve üretim odaklı çalıştığına vurgu yapan Kaçak, “Her bir üreticimiz ülkemizin toplam ihracatına katkı vermek için mücadele ediyor. Sektör, yaşanan son gelişme ile ödüllendirilmek yerine adeta cezalandırılmış oldu. İhracatın, ekonomimiz açısından en kritik unsur haline geldiği bir dönemde, yüzde 200’e yakın ihracatın ithalatı karşılama oranına sahip bir sektör için çok daha fazlasının beklentisi içerisindeyken, gerekçesiz bir şekilde ülkesi için çalışan birçok firma mağdur durumuna düşmüş oldu.  AİMSAD olarak yeni ekonomi yönetimimize güvenimiz tam olmakla birlikte, ihracat hedeflerimizin en önemli ayağı olan fuarlara verilen teşviklerin artırılması ve özellikle LIGNA Fuarı için aşağı yönlü revize edilen teşvik oranlarının yeniden düzenleneceğini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın