Enerji depolama sistemlerine dair dünyadaki en iyi uygulama örnekleri, en yeni iş modelleri ve önümüzdeki dönemde ülkemizde atılacak adımların ele alındığı ‘Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’, 8 Haziran’da İstanbul’da düzenlendi. 

Huawei ve Partner EGS sponsorluğunda, Harvard Business Review Türkiye ve Enerjide Dijitalleşme Derneği’nin (EDİDER) stratejik iş ortaklığıyla düzenlenen ‘Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’, 8 Haziran’da İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak da takip edilebilen zirve, ‘Yerel ve Global Pazarlar, Gelişen Teknolojiler ve Yeni İş Modelleri Perspektifinde Enerji Depolamaya Bakış’ temasıyla düzenlendi.

Zirvenin açılış konuşmasını, gerçekleştiren Huawei Digital Power Avrupa Başkanı Chen Le şu ifadelere yer verdi; “Huawei Digital Power, sıfır karbon hedefiyle, akıllı bir dünya için, dijitalleşmeye öncülük etmektedir. Bu vizyon doğrultusunda hedefimiz, sürdürülebilir, daha yeşil ve daha iyi bir geleceğe doğru birlikte ilerlemektir. Huawei Digital Power iş grubunun Türkiye’de faaliyete geçtiği 2021 yılından bu yana, Türkiye’nin güneş enerjisi faaliyetlerine katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Bu vesileyle, Türkiye’deki müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın desteğine bir kez daha teşekkür etmek isterim. İşletmelere ve hanelere; güvenilir, emniyetli ve verimli enerji çözümleri sunmak için çalışmaya devam edeceğiz. Verimli bir dijital güç ekosistemi oluşturmak için, iş ortaklarımız ve güneş enerjisi endüstrisi ile iş birliği içinde çalışmaya kararlıyız. Bu ekosistem; bireylerin, işletmelerin ve toplulukların, yenilenebilir enerjiyi benimsemelerine katkıda bulunacaktır. Gelecek nesiller için daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir dünyayı, birlikte inşa edebiliriz.”

Zirvenin devamında söz alan Partner EGS CEO’su Alper Terciyanlı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün hem dağıtık depolama sistemlerinin enerji dönüşümünde üstleneceği rolü hem de yeni iş modellerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusundaki düşüncelerimizi paylaşmak için bir aradayız. Yenilikçi iş modellerinin ortaya çıkışında ve gelişiminde regülasyonların önemli bir rol oynadığını hepimiz biliyoruz. Lisanssız üretim tesislerinin piyasaya hızlı ve doğru bir şekilde entegrasyonu, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji depolama sistemlerinin organize elektrik piyasalarına katılımının piyasa ve elektrik fiyatları üzerindeki etkileri, enerji depolama sistemlerinin şebekeye bağlantısında karşılaştığımız teknik zorlukları ve belirsizlikleri aşmak için hangi adımların atılması gerektiği, dağıtık enerji kaynaklarının ve bu sistemlerin işletilmesinde kullanılacak teknolojilerin, 10 yıl sonra nasıl bir elektrik piyasası yaratacağı, enerji depolama sistemlerinin Türkiye’nin enerji geleceğini özelinde bir yol haritası oluşturacaktır.”

Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde katılımcılara seslenen, Huawei Digital Power Türkiye Genel Müdürü Zhao Guanliang konuşmasında şunları söyledi; “Enerji endüstrisinin standartlarının oluşturulmasına katkı sağlamak ve endüstride dijital gücü inovasyonla geliştirmek için, yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İş ortaklarımız ve paydaşlarımızla, sıfır karbon hedefine ulaşma yolunda gerçekleştirdiğimiz iş birliklerinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Çevreye karşı sorumluluğumuzun kesinlikle farkındayız. Üretim süreçlerimizde ve ürün yaşam döngülerimizde, olumsuz çevresel etkileri en aza indirgemek için çalışıyoruz. Enerji depolama sistemleri, temiz enerjiye geçişin endüstrideki kilit noktalarından biri olacaktır. Türkiye’de, temiz enerjinin gelişimi için önemli fırsatlar ve geniş bir iş potansiyeli söz konusu. Huawei’in güçlü kurumsal yapısı ve satış sonrası hizmetleri, yatırımcılarımıza enerji depolama alanındaki yatırımları için, ihtiyaç duydukları güvenceyi sağlamaya devam edecektir. Enerji depolama sistemlerinin sektörün ana yatırım kalemlerinden biri haline geleceğine inanıyoruz.”

Enerji depolama sistemlerine dair dünyadaki en iyi uygulama örnekleri, en yeni iş modelleri ve Türkiye’nin enerji sektöründe önümüzdeki dönemde atılacak adımların ele alındığı etkinlikte, sektörün öncü isimleri ve altı paydaş derneğin katkılarıyla, iki ayrı panel düzenlendi.

İlk panelde, ‘Enerji Depolama Sistemlerinin Bugünü ve Geleceği’ konusu ele alındı. Moderatörlüğünü EDİDER Başkanı Elif Düşmez Tek’in gerçekleştirdiği oturumda Renecore Energy CEO’su İbrahim Erden, Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, Polat Energy CEO’su Arkın Akbay ve Borusan EnBW CEO’su Enis Amasyalı konuşmacı olarak yer aldılar.

Enerji depolama uygulama alanları, mevcut yasal düzenlemeler, dağıtık enerji depolamanın yaygınlaşması için yapılması gerekenler ve enerji depolama teknolojilerinin Türkiye’deki üretim potansiyeli, panelin öne çıkan konuları arasındaydı.

İkinci panelde, EDİDER (Enerjide Dijitalleşme Derneği), EDSİS (Enerji Depolama Sistemleri Derneği), ETD (Enerji Ticareti Derneği), EÜD (Enerji Üreticileri Derneği), GÜNDER (Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü) ve TÜREB (Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği) gibi güneş, rüzgar, elektrik üretimi ve ticareti, enerjide dijitalleşme ve depolama alanında görev alan altı derneğin yer alacağı Paydaş Dernekler Özel Oturumu’nda, ‘Temiz Enerjiye Geçişte Yeni İş Modelleri ve Enerji Depolamanın Rolü’ konuları ele alındı. Partner EGS CEO’su ve EDİDER Başkan Yardımcısı Alper Terciyanlı’nın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, ETD Başkanı Murat Kirazlı, TÜREB Başkan Yardımcısı Erinç Kısa, EÜD Başkanı Cem Aşık, GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli ve EDSİS Başkanı Kâmil Çağatay Bayındır konuşmacı olarak yer aldılar.

Enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayacağı öngörülen dağıtık depolama sistemlerinin yaygınlaşması için gereken yeni iş modelleri, regülasyon boşlukları ve bariyerler, lisanssız üretim tesislerinin piyasaya entegrasyonu, organize elektrik piyasalarına katılımın piyasa üzerindeki etkileri ve enerji depolama sistemlerinin şebekeye bağlantısı, ikinci oturumda ele alınan konulardan bazılarıydı.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın