Şirketlerin yenilikçi dijital ürünler tasarlamaları için gereken inovasyon kültürünün kurulması, kurum içi girişimcilik ile geliştirilen fikirlerin doğru adımlarla hayata geçmesi ve global olarak ticarileşmesini sağlayan GOOINN Innovation, dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan FMCG pazarının geleceğini, gelecek trendleri, yeni nesil teknolojileri ve değer yaratan girişimleri mercek altına aldı.
Yıllık %5,4 büyüme bekleniyor
En rekabetçi sektörlerden birisi olan FMCG’de ister kişisel dayanıklı tüketim malları, ister yiyecek ve içecek endüstrisi veya evde bakım olsun, endüstriler hızla ve önemli ölçüde değişiyor. Tüketicinin fiziksel alışveriş deneyiminin gelişmesi ve deneyim perakendeciliğinin ortaya çıkması nedeniyle son on yılda önemli ölçüde bir büyüme kaydeden küresel FMCG pazarının, 2018’den 2025’e kadar %5,4 yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) ile büyüyerek 2025 yılına kadar 15.361,8 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.
Trendler; müşteri sadakatinin de ötesinde farklı kuşak, ihtiyaç, kültür ve teknolojilere göre şekillenecek
GOOINN’in FMCG Raporu’na göre, küçük ölçekli mağazalar ve geleneksel kanallar, hızlı tüketim ürünü perakendecisinin büyümesine katkıda bulunsa da Türkiye’deki modern perakendeciliğin benzer ülkelere kıyasla çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor. E-ticarette Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde seyreden artış, küresel olarak yaygınlaşan omni-channel tercihlerini anlamanın önemini de gösteriyor.
Sıcak içecek ve temizlik kategorisi yükseliyor
E-ticaret yüksek büyüme ile tüm kategorilerde payını artırırken büyümede sıcak içecek kategorisi başı çekiyor. En hızlı büyüyen beş e-ticaret kategorisi Türk kahvesi, hazır kahve, çay, temizlik ürünleri ve oda spreyleri olduğu görülüyor.
Pandemide yeni ürünleri denemekten uzaklaştık
Yükselmeye devam eden omni-channel pazarlamada, yalnızca e-ticaret ve fiziksel mağazaları kapsayan bütünsel bir deneyime dikkat ederken, alışveriş yapan insanların özellikle Covid-19 pandemisinden sonra değişen hayat tarzı, ürün ve kanal tercihlerinin de analiz edilmesi gerektiği belirtiliyor. Pandemi döneminde güven arayışı nedeniyle insanlar yeni ürünleri denemekten biraz uzaklaşmış olsa da pandeminin etkilerinin aşıldığı dönemde inovasyon beklentisinin geri döndüğünü ve büyümeye önemli katkı sağladığını söylemek mümkün görünüyor.
Promosyonlar geri döndü
Covid-19 salgınının finansal etkisiyle değer algıları değişirken tüm alt grupların genel satışları, başta gıda sektörü olmak üzere tüm alt gruplarda tüketiciye değer katan ürünlerin önemini artırdı. Pandemi sürecinde kademeli olarak ortadan kaldırılan bir diğer olgu olan promosyonlar, pandemi sonrası hayatımıza geri dönerek tüketici tercihlerinde aktif rol oynamaya devam ediyor.
Perakende analitiği kullananların satışları artıyor
Tüketiciyi anlamanın yanı sıra, değişen perakende ortamında esnek olmak da ciddi bir önem arz ediyor. Perakende analitiğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyken yerel ve küresel örnekleri kullanarak dijital teknolojiyle birleşen gelişmiş analitik uygulamaları, satışları açıkça artırıyor. Bu noktada kategori yönetimi, pazarlama, tedarik zinciri, operasyonlar ve satın alma, dijitalin ve analitiğin çok boyutlu olarak bakması gereken alanların başında geliyor.
Teknolojiyi doğru kullanan şirketler büyüyecek
Yenilikler, teknolojilerin ve pazar trendlerinin hızla değiştiği hızlı tüketim ürünleri sektöründe kilit rol oynuyor. Buradan hareketle bu sektör içerisinde oluşan ve uyum sağlamaya devam eden firmaların hızlı tüketim ürünleri sektörüne olumlu katkı sağlayacağı söyleniyor. Son birkaç yıla gelindiğinde ise bu büyümenin uzun vadede devam edeceği varsayılıyor. FMCG Raporu’na göre, tüketici talep ve ihtiyaçları hızlı tüketim malları endüstrisinin geleceğini belirlemeye devam edecek.
FMCG’de 10 teknoloji trendi ön plana çıkacak
GOOINN’in FMCG Raporu’na göre, 2023 senesinde FMCG sektörünü şekillendirmesi beklenen ilk 5 teknoloji trendi “Yapay Zeka, Sanal Gerçeklik, Blockchain, 3D Printing ve eCommerce” olarak ön plana çıkarken, ilk sıralarda yer alan teknolojiler ise “Otomatik Depolama ve Toplama Sistemleri, Akıllı Etiketleme, Bulut Bilişim, Chatbotlar ve Nesnelerin İnterneti (IoT)” olacak.
Müşteri artık “takipçi” değil, “takip edilen” oldu
Günümüzde iş dünyasına büyük ölçüde hakim olan müşteriler, artık takipçi değildir, takip edilen oldular. Karmaşıklık veya gecikmeye çok az toleransla markalardan kişiselleştirilmiş ve tatmin edici deneyimler talep eden bu yeni müşteri tipi, markalar için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor. Değişen pazarda müşteri deneyiminin benzersiz olabilmesi için pazar yeniliklerine uyum sağlamak gerekiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.