Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 21. Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Yönetim Kurulu Başkanlığına Memiş Kütükcü yeniden seçildi. OSBÜK’ün yeni yönetiminde Memiş Kütükcü yanı sıra; Bekir Sütçü, Cengiz Şimşek, Erdim Noyan, Mustafa R.Türker, Necip Filiz, Selçuk İskender, Mete Çağlayan, Mustafa Narlı, Murat Çökmez, M. Sabri Ünlütürk, Cem Hısımcıl, Gül Akyürek Balta, Cem Gün ve Memet Aslan yer aldı. Divan Başkanlığını Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Arif Parmaksız’ın yürüttüğü Genel Kurul, TOBB İkiz Kulelerde yapılırken, toplantıya Konya Valisi Vahdettin Özkan, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de katıldı.

Nisan ayında yürürlüğe giren OSB Kanunu’nu da ‘üretimde devrim niteliğinde’ olarak değerlendiren Memiş Kütükcü, “Uygulama yönetmeliğinin yayınlanması ile hayata geçecek bu düzenlemeler, sorunlarımıza çözüm üretmenin yanı sıra, aynı zamanda yeni nesil OSB’ler inşa etmemize de öncülük edecek” dedi.

Kütükcü son 5 yıllık zaman diliminde çözüme kavuşturulan sorunları şöyle sıraladı:

– Yıllık 300 bin metreküpün altında doğal gaz tüketen OSB sanayicilerimizin mağduriyeti ortadan kalktı.
– OSB sanayicilerimiz kendi dağıtım bölgesinin dışında da lisanssız elektrik üretim tesisi kurma hakkı kazandı.
– Yenilenebilir enerjide, “Güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesislerinin sanayi parselinin en fazla yüzde 25’ine kadar yapılabileceğine” ilişkin sınırlama kaldırıldı.
– Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölgelerde tüketim amacıyla kurulan GES yatırımlarına, 4. bölge teşviklerinden yararlanma imkanı getirildi.
– Taleplerimiz doğrultusunda, Türkiye’de ilk defa ilçe bazlı teşvik sistemi hayata geçirildi. 2020 yılında 21 şehirde 30 OSB’mizi kapsayacak şekilde başlatılan ilçe bazlı teşvik sisteminin kapsamı yine taleplerimiz doğrultusunda genişletilerek 55 OSB’ye yükseltildi.
– Pandemi döneminde üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için covid testlerinden yerinde aşı uygulamasına, kısa çalışma ödeneğinin başlatılmasından-süresinin uzatılmasına değin pek çok uygulamada OSB’lerimize pozitif ayrımcılık yapıldı.
– OSB’lerimizdeki sanayi parsellerinde emsal, taleplerimiz doğrultusunda yüzde 1’e çıktı.
– Organize sanayi bölgelerimizde kredi desteği için asgari yatırım tutarı şartı kaldırıldı.
– İlk defa 2018 yılında başlayan OSB’lerde bedelsiz veya kısmen arsa tahsisi uygulaması, bizim taleplerimiz doğrultusunda 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı.
– TEİAŞ sistem kullanım ve işletim bedelleri üzerinden yüzde 76’yı bulan indirimler yapıldı.
– Bünyesinde enerji üretim santrali bulunan organize sanayi bölgelerimize, TEİAŞ’ın SCADA bağlantısından dolayı yazdığı cezalar yaptığımız çalışmalarla iptal edildi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın