İşimi Yönetebiliyorum Programı beşinci yılına Bursa’dan başladı
KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına odaklanan İşimi Yönetebiliyorum Programı, beşinci yılının açılış etkinliğini Bursa’da gerçekleştirdi. KOBİ’lere finansmana erişim, işletmelerde dayanıklılık, e-ticaret ve pazar yerleri ile uluslararası ticaret ve e-ihracat konuları hakkında bilgi verilen programda, katılımcılar arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla da ‘İşimi Yönetebiliyorum Ticaret Köprüsü’ oturumu yapıldı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı, beşinci faaliyet döneminde Anadolu’daki KOBİ’ler ile buluşmaya Bursa’dan başladı.
KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen programın yeni dönemdeki ilk etkinliği Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) ev sahipliğinde düzenlendi. Etkinliğe, KOBİ’lerin yanı sıra kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılım gösterdi.
Serpil Veral: “Ekonomik ve toplumsal yapımızın temelini KOBİ’lerimiz oluşturuyor”
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral, kalkınmış bir Türkiye hayaline ulaşmanın yolunun, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek olduğunu ifade ederken, “İşte bu farklılıkları gidermek için bu süreçte kilit rol oynayacak KOBİ’lerimizi güçlendirmeliyiz. Çünkü Bursa da dahil olmak üzere ülkemizin tamamında gerek ekonomik gerekse toplumsal yapının temelinde KOBİ’lerimiz bulunuyor. TÜRKONFED olarak bu hedef doğrultusunda üyelerimiz ve paydaşlarımızla birlikte önemli çalışmalar yapıyor, çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz. Beşinci yılına girdiğimiz İşimi Yönetebiliyorum Programı da KOBİ’leri dijitalleşen dünyaya hazırlarken Türkiye ve dünya ekonomisindeki rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlıyor” dedi.
Dijitalleşen, yeşil ve toplumsal dönüşüme uyum sağlayan KOBİ’lerin katma değeri yüksek mal ve hizmetler üreterek, yeniden kurgulanan değer zincirlerinin içerisinde yer alabileceğine dikkat çeken Veral, “TÜRKONFED olarak ülkemizin kalkınma ve küresel rekabetçilik hamlesi için hayati önemde gördüğümüz ve 3D olarak tanımladığımız bu üç dönüşümü de program kapsamındaki eğitimlerimize dahil ettik. Hedeflediğimiz üzere KOBİ’lerimizi daha da güçlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Ramazan Kaya: “Bursa sanayide marka bir kente dönüşebilir”
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ise Bursa’nın ekonomisi hakkında şunları söyledi; “Ülkemizin en rekabetçi ilk 10 ili arasında yer alan, ekonomimizin lokomotif şehirlerinden biri olan Bursamız aynı zamanda en çok ihracat yapan beşinci ilimiz olarak GSYH’mize yüzde 4,2’lik katkı sağlıyor. Ancak bölge ve ülke ekonomisinin önemli üretim üslerinden biri olan kentimiz, bu önemli potansiyeline rağmen GSMH’de kişi başı gelirde 10 bin dolar sınırında yer alıyor. Bursa’nın kişi başı gelirini artırmak, yüksek katma değer yaratmak için yapılması gereken sıçrama, bilgi ve iletişim ile hizmet sektörlerinin gelişmiş ekonomilerdeki gibi entegre bir şekilde gelişmesini sağlamaktan geçiyor. Dijital ve yeşil dönüşüm yetkinliğini, insan ve çevre odaklı yeni bakış açısı ile yüksek verimliliğe dönüştürme potansiyeline sahip kentimiz, güçlü sanayisini yüksek katma değer yaratacak teknolojik üretime yönlendirme refleksine de sahip. Marka ve patent başvurularında tüm iller arasında ilk sırada yer almamız da bunu gösteriyor. Bursamız girişimci ve yenilikçi iş insanları ile sanayide marka bir kente dönüşebilir.”
Yeni dönem tanıtıldı
Açılış konuşmalarının ardından Visa Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kıdemli Müdürü Didem Karabuda, İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın tanıtımını yaptı.
Programın eğitim bölümünde İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yanık “İşletmelerin Temel Faaliyet Döngüsü ve Finansmana Erişim”, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise “İşletmelerde Dayanıklılık” hakkında KOBİ’lere bilgi verdi. Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil “E-ticaret ve Pazar Yerleri”, Vakko Holding Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Direktörü Meltem Polat da “Uluslararası Ticaret ve E-İhracat”ı anlattı. Etkinlikte ayrıca katılımcılar arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla ‘İşimi Yönetebiliyorum Ticaret Köprüsü’ oturumu yapıldı.
Dört yılda 4.166 KOBİ’ye erişim, 315 KOBİ’ye ücretsiz danışmanlık
İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın ilk dört yılında çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerle Türkiye’nin farklı illerinde 4.166 KOBİ temsilcisine erişildi. 315 KOBİ’ye ise dijitalleşme destekleri kapsamında ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat altyapısı ve dijital pazarlama danışmanlığı sağlandı.
Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve araştırmalar ile KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen eğitim içerikleri ve desteklere bu yıl da devam edilecek. Sahada yapılan eğitimlerde KOBİ’lerden alınan talepler doğrultusunda TÜSİAD ile Patrondan Patrona Mentorluk Programı ile dijitalleşme destekleri devam edecek. Bunun yanında finans, pazarlama, dijitalleşme, yönetim, kurumsallaşma gibi alanlarda koçluk destekleri planlanıyor.
Programa katılan KOBİ’lerin ciroları yüzde 66 arttı
İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın sosyal etki analizine göre eğitimlere katılan KOBİ’lerin cirolarında yüzde 66, sosyal medya ve dijital pazarlama araçları kullanımlarında ise yüzde 28 artış görüldü. Yüzde 35’inden fazlası strateji ve iş geliştirme planı yapmaya, yüzde 20’sinden fazlası ise hedef belirleyip bunları takip etmeye başladı. Bu süreçte finans ve dijitalleşme becerilerinde yüzde 18,3, yönetim becerilerinde yüzde 20,2, özgüven ve motivasyonlarında yüzde 19,5 artış kaydedildi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.