Milliyet Arkeoloji, tarihi M.Ö 2500’lere uzanan Hasankeyf’ten, Antik Dönem’de entelektüel gelişimin merkezindeki İonia’nın bilgelerine uzanan geniş bir yelpazedeki konularıyla okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. 21 Mayıs Pazar günü yayımlanacak Milliyet Arkeoloji’nin 25’inci sayısı, bir ucundan diğer ucuna Türkiye’nin tarihsel ve kültürel zenginliğini arkeoloji bağlamında ele alıyor.
Milliyet Arkeoloji, 21 Mayıs Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte ücretsiz olarak sunulan yeni sayısında insanlığın kültürel değişimini kapsamlı incelemeler ve uzmanların görüşleriyle yer veriyor. M.Ö. 5 ve 4. Yüzyıllarda Kıyı Ege’de bulunan konut özelliklerinden, Siirt Başur Höyük kazılarında bulunan 5 bin yıllık bir oyuna ait taşlarına kadar birçok konu yeni sayının sayfalarında konumlanıyor.
Dergi kapak sayfasında, binlerce yıla, sayısız yıkım ve savaşa şahitlik etmiş Hasankeyf’e yer veriyor. Üzerine kurulan baraja direnemeyip bir kısmı sular altında kalan, ancak cami, türbe, hamam gibi bazı yapıları Kültür Park’a taşınan Hasankeyf’in tarihi kapsamlı şekilde inceleniyor.
Ege kıyılarındaki en büyük topluluklardan, Yunan kültürünün ve Batı medeniyetlerinin gelişiminde büyük bir rol oynamış İonia; sanat, felsefe, bilim ve daha birçok etkisiyle derginin son sayısında yer buluyor. İonia kent sakinlerinin M.Ö. 5. ve 4. Yüzyıllarda eş büyüklükteki ve benzer tasarım ilkelerine sahip yaşam alanlarının, toplumun demokrasi ve eşitlik fikirlerinin mekânsal düzendeki bir yansıması olduğu düşünülüyor.
Türkiye’nin usta şairlerinden Tevfik Fikret’in Farsça “yuva”, “kuş yuvası” anlamlarına gelen “Aşiyan” adlı evinden ismini alan ve Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Veli gibi birçok sanatçının “son evi” Aşiyan Mezarlığı da Milliyet Arkeoloji sayfalarında.
Sayı; Siirt’te Başur Höyük kazılarında ortaya çıkartılan ve yaklaşık 5 bin yıllık bir oyuna ait taşları da inceliyor. Köpek ve domuz figürleriyle ön plana çıkan taşlar, Yakın Doğu’nun en erken figüratif oyun taşları olmasıyla dikkat çekiyor. Oyunun nasıl oynandığı gizemini korusa da av, yarış ve strateji oyunu olabileceği düşünülüyor. Orta Çağ’dan günümüze Ankara ve İstanbul arasındaki sosyal ve ekonomik bağların araştırıldığı, iki kent arasındaki ticari yapının izinin sürüldüğü araştırmanın yürütücüsü Doç. Dr. Tolga Bozkurt ile gerçekleştirilen röportaj, Milliyet Arkeoloji sayfalarında okuyucuyla buluşuyor.
Milliyet Gazetesi ile birlikte bazı kentlerde bayilerden ücretsiz olarak ulaşılan Milliyet Arkeoloji Dergisi’ne, Getir, Shopier, Trendyol, Turkcell Dergilik ve dijital platformlardan erişilebiliyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.